Van Dam en Van Driel door naar weekend

Het ging de een wat makkelijker af dan de ander, maar zowel Anne van Dam als Darius van Driel haalde de cut. Dat gold helaas niet voor Lars van Meijel die voor niets naar Australie vloog.

darius van driel

Dat Darius van Driel in het Joburg Open de cut haalde was een grotere prestatie dan het op grond van zijn eerste ronde (67) leek te worden. De Hagenaar bleek op de eerste dag een zonnesteek opgelopen te hebben en het zou heel goed kunnen dat hij daar in de tweede ronde last van had.

Sterker, de kans daarop is groot. Anders is het ook bijna niet te verklaren dat Van Driel de start had die hij had. Een dubbel op hole twee, gevolgd door twee opeenvolgende bogeys en zelfs een triple bogey op de par-4 achtste. Dat er tussendoor (hole 5 en 6) wel twee birdies bij mochten worden geschreven hielp weinig op weg naar een eerste negen in vijf boven par.

Na de turn herstelde Van Driel zich goed. Hij leverde nergens nog een slag in, maakte wel twee birdies, en dat was precies genoeg om met een totaalscore level par de cut 'on the number' te halen in het door Zuid-Afrikanen gedomineerde toernooi: van de eerste zestien spelers op het leaderboard gaan er elf als 'thuisfavoriet' naar het weekend met Nikhil Rama (-13) als beste van allemaal.

Waar Van Driel naar Zuid-Afrika vloog voor de start van het jaar, vloog Van Meijel nog een stukje verder, maar anders dan voor de man uit Zuid-Holland is de Brabander na twee dagen uitgespeeld in het Australian PGA Championship.

Het veld wordt aangevoerd door Min Woo Lee. De nummer 45 van de wereld is een van de hoogst geklasseerde spelers van de OWGR in het veld en heeft met een score van -12 een minimale voorsprong op landgenoot Adam Scott die zowel in het klassement als op de wereldranglijst met het kleinst mogelijke verschil volgt.

Klein was het verschil met de cutline voor Van Meijel zeker niet. Na een openingsronde in +4 volgde op de tweede dag een ronde in +5 waardoor de teller uiteindelijk stopte op een totaal van +9, negen slagen boven de cutline.

Naast de gemiste cut van Van Meijel was het vooral de MC van Cam Smith die opviel. De speler van LIV- inmiddels afgezakt naar de achttiende plaats op de wereldranglijst kwam net als de Nederlander niet verder dan +9 en nam zichtbaar ontdaan afscheid van zijn thuispubliek.

Ladies European Tour

Waar Van Driel (en Van Meijel) begonnen zijn aan 2024, speelt Anne van Dam in Spanje nog de laatste wedstrijd van 2023.

In het Andalucia Costa del Sol Open staat voor Van Dam een plek bij de beste tien van het seizoen op het spel. De Nederlandse opende met een ronde in 69 slagen en voegde daar op dag twee een 71 aan toe. Met een totaal van vier onder par staat ze op gedeeld tiende plaats van het klassement, voldoende om (vooralsnog) bij de beste tien van het seizoen te blijven (8e) in de door Kirsten Rudgeley aangevoerde slotwedstrijd. De Australische voert het veld met -9 aan en heeft daarmee twee slagen voorsprong op een vijftal spelers uit de top-10 van de Order of Merit.

Tour
  • Golfsupport