Luiten heeft zin in The Open

Alweer voor de negende keer mag de Nederlandse nummer 1 zich melden bij de strijd om de Claret Jug. 'Dit blijft een van de allermooiste toernooien'.

the open

Hij wil als eerste meteen een misverstand uit de weg ruimen. Of eigenlijk, verduidelijken wat hij nou precies bedoelt als hij zegt dat linksgolf niet zijn eerste voorkeur heeft. 'Als ik dat zeg dan denken mensen dat ik geen linksgolf wil spelen of er niets aan vind, maar dat bedoel ik helemaal niet. Ik wil er alleen maar mee zeggen dat het niet mijn favoriete baansoort is, maar niet dat ik er iets tégen heb. Sterker, ik denk dat ik me de laatste jaren steeds beter thuis ben gaan voelen op de links. Het is niet voor niets dat ik bij mijn meeste Opens het weekend heb gehaald. Dat zegt wel wat', aldus Luiten.

The Open op Royal Liverpool is het tweede opeenvolgende toernooi op de links waar Luiten speelt nadat hij afgelopen week een invite ontving voor het Schots Open.

'Jullie wisten dat eerder dan ik', lacht Luiten als hij vertelt over het sterk bezette toernooi in North Berwick. 'Het ging tussen mij en een local en gelukkig viel het mijn kant op. Ik had het ook echt gek gevonden hoor als ik als nummer 10 van de Order of Merit niet had mogen starten terwijl ik wel geplaatst was voor The Open. In dit soort dingen spelen er echter ook andere belangen, zoals die van de promoter, maar wat ik zeg, gelukkig viel het mijn kant op. Het was geen geweldige week, zeker op de laatste dag lever ik teveel in en had ik hoger willen eindigen dan ik gedaan heb (T54, red) maar ook dat is golf.'

Hoylake is klaar voor The Open.

Van North Berwick ging de reis via een kort bezoek aan huis door naar Liverpool waar vanaf donderdag het 151ste Open wordt gespeeld. Het is een week waar Luiten, net als veel andere golfliefhebbers naar uitkijkt.

'Die hele week, de historie, de fans, het maakt het tot een bijzondere week. Neem alleen de toeschouwers: er zijn toernooien waar je een applaus krijgt na een bal op twintig meter van de vlag terwijl je zelf denkt “dat was geen beste bal”, dat zal je hier niet krijgen. Ze waarderen goed golf, maar weten ook wanneer je wel en niet moet klappen. Alles staat in Hoylake in omgeving een week lang in het teken van golf, iedereen leeft mee, dat zijn allemaal dingen die het echt anders maken.

'Dit is mijn negende Open. Als je me vraagt wat mijn favoriet is, dan is dat toch wel een Open op de Old Course van St. Andrews, ook al haalde ik er de cut niet. Het is echt de Home of Golf en een van de bekendste linksbanen die er is. Van mij mag het altijd daar gespeeld worden. Op Hoylake deed ik in 2014 al eens mee. Eigenlijk tegen beter weten in want ik had een slijmbeursontsteking maar een Major afzeggen doe je niet zo snel. Ik opende volgens mij met een 81, dan ben je er geweest, al wist ik dat eigenlijk al van tevoren.'

'Ik ga deze week heel positief in, ik heb er zin in. Ik heb de afgelopen week veel goede dingen gedaan in Schotland en als het ook maar iets scherper is dan weet ik dat ik hier met de besten mee kan. Het is aan mij om dat te laten zien.'

In 2014 had Luiten eigenlijk niet moeten starten zo meent hij zelf. Dit jaar is hij er wel helemaal klaar voor.
Tour
  • Golfsupport