Preview The Open deel 1: Monster met nog meer tanden

De gevaarlijke baan van Royal Liverpool ligt pal aan zee en de elementen hebben van 20 tot en met 23 juli vrij spel. Voeg daar een paar ingrijpende veranderingen aan toe en het 151ste Open Championship wordt een kampioenschap om naar uit te kijken. Deel 1: De baan

the open

Royal Liverpool werd in 1869 opgericht (alleen Westward Ho! (1864) is een oudere Engelse golfclub). Tot 1876 moesten de golfers hun (negen) holes delen met paarden: de racebaan lag deels op en deels naast de golfcourse. De namen van twee van de huidige holes, Stand en Course, herinneren nog aan de tijd dat de baan werd gebruikt door zowel jockeys als golfers.

Het 151ste Open Championship had eigenlijk vorig jaar al op Royal Liverpool moeten plaatsvinden. Maar omdat er vanwege corona in 2020 niet op Royal St. George’s kon worden gespeeld en de Royal & Ancient begrijpelijk het 150ste Open op de Old Course van St Andrews wilde houden, moest het schema worden omgegooid. En dus worden dit jaar 156 topspelers van 20 tot en met 23 juli op Royal Liverpool verwacht.

Het is de dertiende keer dat The Open op de baan wordt gespeeld die op het uiterste puntje van het schiereiland Wirral ligt. De wind heeft hier altijd invloed op het spel. Bijna altijd, want in 2006 werd Europa geteisterd door een warme en vooral droge zomer. Met uitzondering van de tees en greens zag Royal Liverpool bruingeel. Er stond nauwelijks gras op de fairways en van rough was geen sprake. De course speelde razendsnel en winnaar Tiger Woods haalde slechts één keer de driver uit zijn tas. Dat was op dag 1, op de par-5 zestiende. Woods miste de fairway maar maakte toch een birdie. Hij won met een score van 270, achttien onder par. Twee slagen voorsprong op Chris DiMarco. Het was Woods’ elfde Majorzege en de eerste sinds het overlijden twee maanden eerder van zijn vader Earl. Daarom reageerde de Amerikaan na de laatste putt uiterst emotioneel.

Het Open van 2006 was het eerste in 39 jaar op Royal Liverpool, dat van 1897 tot en met 1967 tien keer gastheer was geweest. De Royal & Ancient vond dat er op en rond de baan te weinig ruimte was voor een Open. Pas toen dat begin 21ste eeuw goed geregeld was, kon het kampioenschap er terugkeren.

In 1967 wist iedereen wie Gerry and the Pacemakers waren en iedereen kende hun in 1964 uitgebrachte klassieker Ferry Cross the Mersey. De veerboot was de enige manier om vanuit Liverpool op het schiereiland Wirral te komen. Tenzij je bereid was om flink om te rijden natuurlijk. In 2006 waren er de Kingsway Tunnel én de spoortunnel van Merseyrail die golfliefhebbers rechtstreeks van Liverpool naar de baan brachten, ook wel bekend onder de naam Hoylake, naar de gemeente waarin Royal Liverpool ligt.

Dit artikel van Jan Kees van der Velden stond ook in Golfers Magazine 5. Morgen deel 2: De winnaars.

Tour
  • Golfsupport