Sterk herstel in Zweden

Na de eerste dag leek het Volvo Car Scandinavian Mixed er voor de Nederlanders wel een snel op te kunnen zitten, maar dankzij goede tweede rondes zijn ze bijna allemaal door. Op de andere circuits (Challenge Tour, LETAS en Alps) waren de resultaten wisselend.

darius van driel

Het weekend is gehaald door Darius van Driel, Anne van Dam, Joost Luiten en Johannes Veerman, maar meedoen om de overwinning lijkt halverwege de wedstrijd te hoog gegrepen voor het Nederlandse kwartet. Al was dat, na de matige eerste rondes vast niet het eerste waar ze aan dachten.

Op Veerman na (-1) wist geen enkele landgenoot een score onder par binnen te brengen op de eerste dag van het toernooi voor mannen en vrouwen. Stuk voor stuk stonden ze daardoor aan de verkeerde kant van de cutline maar eveneens stuk voor stuk - op Lauren Holmey na dan, die eindigde na twee rondes ruim boven par in de achterhoede - deden ze het op dag 2 zoveel beter dat ze door mogen in Stockholm.

Darius van Driel doet dat met -4 als best geklasseerde. Na een 73 op dag 1 deed hij het vrijdag zes slagen beter. Hij leverde maar één slag in en maakte dankzij zes birdies een uitstekende 67 en steeg daarmee naar de 21ste plaats.

Anne van Dam won, mede dankzij een eagle op de par-5 vijftiende, drie slagen ten opzichte van gisteren en mag met -3 als 28ste door naar het weekend.

Joost Luiten verbeterde zich het best. De Nederlandse nummer 1 opende met een desastreus lijkende 76 maar deed het op vrijdag maar liefst tien slagen beter en haalde met -2 eenvoudig het weekend, precies zoals ook Veerman deed met een totaal van -1.

Alle vier hebben ze daarmee kans in het weekend te klimmen, maar de kans dat ze koploper Dale Whitnell nog achterhalen is nihil. Iets wat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook geldt voor de rest van het veld. Met een 61 en een totaal van -17 nam de Engelsman ruim afstand van de rest van het veld waarvan de Duitser Yannik Paul met -11 de beste is.

Titelverdediger Linn Grant, de eerste vrouw die een wedstrijd bij de mannen won, herstelde zich sterk van een slecht begint en gaat als nummer 28 naar het weekend. Host Annika Sorenstam kon weinig meer van haar oude glorie laten zien en vond zich met +10 terug in de staart van het klassement, een plek waar dit jaar, zeker in vergelijking met vorig jaar, opvallend veel vrouwelijke deelnemers stonden. Het idee van een gedeeld toernooi blijft mooi, maar de set-up echt evenwichtig maken heel ingewikkeld.

Het Challenge Open de Cadiz moet het in het weekend zonder landgenoten doen. De cut, die op -3 kwam te liggen, bleek te hoog gegrepen voor Vince van Veen (T80), Kiet van der Weele (T98) en Lars van Meijel (T125) die zich ondanks een score van slechts +2 terugvond in de staart van het klassement.

Op de LETAS zijn de vrouwen pas vandaag begonnen aan hun toernooi. Mayka Hoogenboom en Zhen Bontan openden met een ronde in zeventig slagen uitstekend en staan met -2 op de gedeeld tiende plaats, drie slagen achter de Engelse koploper Emily Price. De overige Nederlandse speelsters wisten niet onder par te blijven bij de start van het Golf de Montauban.

Op de Alps Tour tenslotte lijkt voor het eerst in drie wedstrijden een andere nationaliteit met de hoofdprijs aan de haal te gaan, al mag Lars Keunen met -8 en vier slagen achterstand op koploper Luca Cianchetti zeker nog hopen, al was het maar omdat de huidige lijstaanvoerder op de voorlaatste dag liet zien dat een lage score (61) in Piacenza zeker tot de mogelijkheden behoort.

Tour
  • Golfsupport