Tweedehands, ja of nee?

Op Marktplaats en in webwinkels is een enorme hoeveelheid gebruikt golfmateriaal te vinden. Wat kun je prima tweedehands kopen en wanneer wordt de gok eigenlijk te groot? Een aantal punten waar je op moet letten.

Tweedehands, ja of nee?

Niet gefit kost slagen
Als je naar het prijskaartje van een nieuwe driver of een set ijzers kijkt, snappen we dat gebruikte golfclubs soms een aantrekkelijk alternatief lijken – zeker als de clubs nog relatief jong en goed onderhouden zijn. Besef echter dat je in het tweedehands circuit altijd inlevert op kwaliteit. Niet eens per se op die van de clubs zelf – een goed onderhouden driver van een jaar oud kan nog jarenlang mee – maar wel op de kwaliteit van je spel. Alleen als een golfclub gefit is voor jouw swing, presteer je er namelijk optimaal mee. Ofwel: bij tweedehands laat je zo goed als zeker slagen liggen. Is dat een probleem?

Wat zijn de specificaties?
Tweedehands clubs hebben de specificaties van hun vorige eigenaar. Zijn de clubs verlengd? Wat is de lie-angle? Hoe zit het met het swinggewicht? Wat voor soort shaft hebben ze? Het heeft allemaal grote impact op hoe je een club slaat, dus hou hier rekening mee. Net zoals goed gefitte clubs kunnen helpen om swingproblemen in toom te houden, kunnen verkeerde specificaties fouten juist uitvergroten. Zelfs als je precies weet welke specificaties voor jou ideaal zijn, blijft het opletten geblazen, want in de golfwereld bestaan geen standaarden. De regular shaft van merk A kan stijver spelen dan de stiff shaft van merk B. En de standaard lie-angle van een Mizuno-ijzer is anders dan bij Ping. Alleen door testen ontdek je of je met een club uit de voeten kunt.

De ene club is de andere niet
Zowel qua slijtage als qua technologische ontwikkelingen heeft de ene club een andere levensduur dan de andere. Putters kun je prima tweedehands kopen. Zeker als hij niet luisterde naar zijn vorige eigenaar en deze 'm na een kort dienstverband al heeft ontslagen. Ze slijten nauwelijks en zijn het grootste deel van hun leven beschermd door een headcover. Aan de andere kant van het spectrum zitten de wedges. Deze moeten het hebben van de spin die ze genereren, en met elke ronde slijten de groeven en lever je in op spin en controle. Wedges en tweedehands zijn dus geen gelukkig huwelijk. Ook bij ijzers moet je de staat van de groeven in de gaten houden. Een driver kan best even mee, maar veel ouder dan een jaar of vijf, zes zouden we niet gaan. In deze periode mag je een flinke stap in technologie verwachten, waardoor je met te oud spul inlevert op lengte en consistentie.

Hoe veel leven zit er nog in een oude golfset?

Eerst uitproberen
Als je via Marktplaats bij een particulier koopt, is eerst proberen meestal geen optie, wat tweedehands clubs kopen dus sowieso een gok maakt – hoe goed ze er op de foto ook uitzien. Bij grote (online) winkels als Golfbidder, Dutch GolfClubFitter of Golf Club Trader betaal je meestal wat meer, maar ze bieden wel de optie om equipment te retourneren als het niet bevalt. Zo kun je een paar weken kennismaken met je nieuwe clubs en kijken of de liefde van twee kanten komt. Bovendien checken deze shops hun producten op kwaliteit en verborgen gebreken, wat het risico op een miskoop kleiner maakt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de pro shop op je homecourse. Ook daar kan achter in de winkel zomaar wat knap tweedehands spul staan, of een nauwelijks gebruikt testexemplaar van een vorige generatie. Goedkoper dan nieuw, maar wel met garantie en met de mogelijkheid om een en ander uit te proberen.

Geen perfect plaatje
Golfclubs 'tekenen' zodra je ze uit het plastic haalt, dus je mag krassen of kleine butsen verwachten. Maar let op of de schade niet alleen oppervlakkig is en de prestaties van een club niet beïnvloedt. Van een kras op de kroon of een deukje in de zool merk je niets, maar als het clubblad beschadigd is omdat er een steen is geraakt, dan moet je uitkijken. Een goede verkoper wil dat je tevreden bent met je aankoop en zal de beschadigingen melden, maar niet iedereen is te goeder trouw. En bij een particulier heb je geen garantie. Wees dus niet bang om te vragen om extra foto's en informatie. En door wat berichtjes heen en weer te sturen, merk je snel genoeg wat voor vlees je in de kuip hebt. Gebruik altijd je gezonde verstand. Wil je minder risico lopen, ga dan naar een officiële golfshop met tweedehands materiaal.

Wel een nieuwe grip
Wees voorbereid op de extra investering voor een nieuwe grip. Dit is het enige onderdeel van de club dat je vasthebt, dus moet het in goede staat verkeren. Ook is het belangrijk dat het formaat past bij jouw hand. Vergis je niet: een gladde grip of de verkeerde maat kan consistente resultaten enorm in de weg staan. We zeggen niet dat je elke tweedehands club moet regrippen, maar het is sowieso een prima manier om ook een 'tweedehandsje' weer als nieuw te laten voelen.

Compleet en netjes
Check goed of alles compleet is. Zitten de originele headcovers op de woods en putters? En is er een sleutel meegeleverd om zelf de loft of gewichten in het clubhoofd aan te passen? Ook als je zelf clubs verkoopt of inlevert – je 'oude' driver kan nog een leuke bedrag opleveren – is dit van belang. Missende accessoires drukken de prijs behoorlijk. Ook goed onderhoud verlengt de levensduur van golfclubs, en daarmee de waarde. Maak ze dus regelmatig schoon voordat je ze in de schuur zet – bij voorkeur na elke ronde.

Equipment
  • Adobe Stock