Saoediërs winnen op alle fronten

De topmannen van de PGA Tour en de DP World Tour mogen victorie kraaien, maar de Saoedische staat heeft in alle opzichten zijn zin gekregen

Yasir Al-Rumayyan

Kort gezegd komt het hier op neer: het ecosyteem van het professionele golf dat al sinds 1860 - het eerste Open Championship - bestaat is niet meer. De PGA Tour kon en wilde de strijd met Saoediërs niet langer aangaan en de DP World Tour had niets in te brengen. Er komt één superorganisatie die bepaalt hoe, waar en op welke manier er bij de mannen op internationaal niveau om geld gaat worden gespeeld.

De professionele golfwereld danst nu helemaal naar de pijpen van het investeringsfonds (PIF) van Saoedi-Arabië en de kroonprins. De deuren van hun gigantische geldpakhuis - vele malen groter dan dat van Dagobert Duck - stonden de laatste tijd toch al open. PIF stopt honderden miljoenen en waarschijnlijk miljarden in een voetbalcompetitie, de Saudi Pro League, met om te beginnen vijf teams in het komende seizoen.

Mogelijk weet u al dat Christiano Ronaldo al 200 miljoen per jaar verdient om te spelen voor een club van niveau nul. De Fransman Karim Benzema verlaat Real Madrid om ook voor een bedrag met acht nullen in Saoedi-Arabië te gaan ballen. Messi staat eveneens op de verlanglijst en de Franse sportkrant L’Equipe had het over tal van andere bekende namen, al zijn het wel mannen die de dertig gepasseerd zijn.

Terug naar golf. Het vooruitzicht van een jarenlange, peperdure juridische strijd met ook nog eens een gerede kans om door - uiteindelijk - misschien wel het Amerikaanse Hooggerechtshof terecht te worden gewezen was weinig aantrekkelijk voor PGA Tour-voorman Jay Monahan en zijn naast adviseurs.

Daarnaast waren er aanwijzingen dat grote sponsoren aan het muiten konden gaan slaan, omdat een aantal van hen ‘gewoon’ zaken deed en doet met Saoedi-Arabië. Bovendien waren ze ontevreden over die nieuwe designated events waarin elke keer twintig miljoen kon worden verdeeld, en vonden ze de deelnemersvelden niet altijd goed genoeg.

En dan is er nog het onderzoek van het Ministerie van Justitie naar de zakelijke handel en wandel van de PGA Tour. De uitkomst daarvan? Onzeker.

De Tour moest én voor de advocaten én de designated events flink in de buidel tasten. Dat kon men, zo lijkt het, niet lang meer volhouden. Wat wil je als je opponent over een gigantisch kapitaal beschikt dat door onze verslaving aan olie elke maand groter wordt?

Vorig jaar was Jay Monahan nog strijdlustig maar nu buigt hij deemoedig het hoofd.

De topman van de DP World Tour, Keith Pelley, deed dinsdag nog wel stoer in een soort fake interview op de site van het circuit, maar hij speelt in dit spel totaal geen rol. De waarde en de inhoud van de DP World Tour worden straks door PIF en de PGA Tour bepaald. Dat hoeft overigens helemaal niet ongunstig te zijn voor de oude Europese Tour, als men tenminste bereid is om bij het kruisje te tekenen.

Monahan wordt nog wel CEO van de commerciële onderneming die uiteindelijk met PIF-topman Yasir Al-Rumayyan (foto) aan het hoofd de Tours gaat aansturen. Over het lot van LIV Golf is nog niets bekend. Mogelijk komen er op de PGA Tour enkele teamwedstrijden.

Wel is zeker dat de PGA Tour en de DP World Tour als circuits blijven bestaan. Mogelijk wordt het seizoen gelardeerd met wedstrijden volgens het LIV-stramien.

En zo is er nog veel meer onduidelijk. De komende weken zal het in korte tijd uit de grond gestampte akkoord in een werkdocument moeten worden vertaald. Yasir Al-Rumayyan kondigde dinsdag tijdens een interview op CNBC wel al aan dat er miljarden (Saoedische) dollars in de nieuwe - nog naamloze - onderneming worden gestoken.

De onderhandelingen werden en petit comité en in het diepste geheim gevoerd. Zo geheim dat mensen als Rory McIlroy, Jon Rahm, Phil Mickelson, Brooks Koepka en ook de frontman van LIV Golf - Greg Norman - pas vlak voor de bekendmaking werden geïnformeerd.

Nogmaals: pas als de details over de samenwerking bekend zijn, weten we wat de plannen en de werkwijze van de onderneming zijn.

Die onzekerheid leidde dinsdag tijdens een bijeenkomst van spelers van de PGA Tour in Toronto - waar het Canadees Open wordt gespeeld - tot woede, teleurstelling en frustratie. De topman van de PGA Tour kreeg het verwijt naar zijn hoofd geslingerd dat hij een hypocriet is. Jay Monahan hoorde het aan en kwam met weinig interessante antwoorden - omdat hij die gewoonweg nog niet heeft.

Hij vindt wel dat de verbannen PGA Tour-spelers terug mogen komen - niet nu, maar mogelijk in 2024 - maar dat het nog te vroeg is om te zeggen hoe die herintreding eruit zal moeten zien. Een fee gebaseerd op het geld dat men bij LIV Golf heeft verdiend?

(Zie je trouwens al voor je hoe Phil, Brooks en DJ vrolijk zwaaiend naar Rory, Jon en Justin straks gewoon weer meedoen aan bijvoorbeeld het Phoenix Open? Met een smalende ‘blik richting de sukkels’ die niet voor het grote geld hebben gekozen en die nu het prijzengeld zoals vroeger moeten delen met de LIV-mannen).

En dan zijn we weer bij het begin: een deal, maar niets concreets. Behalve dan dat vooral de Saoediërs een jaar na de start van LIV Golf in Londen aan het langste eind trekken. En ook dit: Amerikaanse juristen vragen zich af of deze overname/fusie wel mag. En wat is de positie van de networks in de VS en de rest van de wereld? Dit hele traject blijft dus nog onzeker. De advocaten staan al op de drivingrange.

Tour
  • Pro Shots