Big Green Egg Open met Anne en Anna

Anne van Dam doet gelukkig weer mee in eigen land en Anna Nordqvist verdedigt van 8 tot en met 10 september op de Hilversumsche haar titel.

Anne van Dam

‘We zijn enthousiast dat “onze” Anne van Dam, een van de boegbeelden van de Nederlandse golfsport, haar opwachting zal maken in het Big Green Egg Open, zo laat Jeroen Stevens, directeur van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, de golfwereld weten. ‘Haar deelname zal ongetwijfeld veel golfenthousiastelingen naar Hilversum laten komen.’
De Hilversumsche Golfclub was vaak gastheer van het Open voor mannen en men had in 1986 de primeur voor het Dutch Ladies Open. Dat kampioenschap werd gesponsord door automatiseringsbedrijf Volmac - inmiddels onderdeel van Cap Gemini - en het 72-holes kampioenschap leverde een zege op voor de Engelse Jane Forrest.

De 27-jarige Anne van Dam (foto boven), 218de op de wereldranglijst en 21ste op de jaarranglijst van de Ladies European Tour, won vijf keer op het hoogste niveau. Nadat ze haar speelrechten voor de LPGA Tour kwijtraakte ,richtte van Dam haar aandacht weer op Europa. Dit seizoen werd ze onder andere tweede in het Jabra Open. Deze week speelt ze in Zweden het Volvo Car Scandinavian Mixed, een toernooi van zowel de Ladies European Tour als de DP World Tour. Vanaf donderdag doet Ziggo Sport Golf rechtstreeks verslag van deze met twee miljoen euro gedoteerde wedstrijd.
Van Dam speelde in 2014 en 2015 in het toenmalige Deloitte Ladies Open. In de Big Green Egg Opens van 2021 en 2022 ontbrak zij echter - tot teleurstelling haar fans en ook van de NGF. Maar nu doet de Arnhemse dus wel mee.
‘Het Big Green Egg Open biedt mij een unieke kans om op eigen bodem te spelen’, is haar reactie. ‘Ik ben trots om de Nederlandse golfsport te vertegenwoordigen.'

De Zweedse topspeelster Anna Nordqvist, de winnares van de editie van vorig jaar en nu de nummer 37 van de wereld, zal haar titel verdedigen op Hilversum.
Anna Nordqvist: ‘Ik ben verheugd om terug te komen naar het Big Green Egg Open. Nederland is een prachtig golfland en het is geweldig dat de Solheim Cup hier in 2026 wordt gehouden.’

Het Big Green Egg Open, is een van de 37 toernooien op de kalender van de Ladies European Tour 2023 en wordt gespeeld over drie dagen. Na twee dagen valt de cut.
In de derde editie van het Big Green Egg Open is het prijzengeld met twintig procent verhoogd en gaat van 250 duizend naar 300 duizend euro, waarvan 45 duizend euro is gereserveerd voor de winnares.

‘We hebben hoge ambities met dit toernooi’, zegt Gordon Machielsen, sales- en eventsdirecteur van de NGF. ‘We willen dat het binnen vijf jaar even groot is als het KLM Open. Het feit dat Nederland gekozen is als gastheer voor de Solheim Cup is een bewijs van de reputatie van het Nederlandse golf en de organisatorische capaciteiten van de NGF.’

Maar toch is het kampioenschap van vier naar drie dagen teruggegaan.
Dat is echter niet zozeer geen beslissing van de NGF geweest maar vooral van de Ladies European Tour geweest. Die Tour meent dat het voor veel leden qua kosten beter is om een toernooi over 54 holes te spelen.
Het streven van de NGF om binnen een paar jaar op het niveau van het KLM Open te komen is, zoals Machielsen zegt, nogal ambitieus.
Maar binnen de Federatie heerst de mening dat beide toernooien op het gebied van relatiemarketing goed scoren en die overeenkomst zou er toe moeten leiden dat geïnteresseerde sponsoren voor de overbrugging van het grote verschil in prijzengeld kunnen zorgen. Daar is men althans bij de Federatie optimistisch over.

En dan nog dit: De kaartverkoop voor het Big Green Egg Open is inmiddels gestart en een toegangsbewijs kost maar €5,99. Voor meer informatie over het Big Green Egg Open en het kopen van kaartjes kun je hier terecht.

Tour
  • Golfsupport.nl