Even smoken voor de slag? Dit is hoe cannabis je golfprestaties beïnvloedt

Heb je je ooit afgevraagd hoe bepaalde verboden middelen je golfprestaties kunnen beïnvloeden? Dan hebben wij het antwoord voor je.

joint

We weten allemaal dat geestverruimende middelen een snelle ticket zijn tot schorsing. Toch zijn wij golfers ook gewoon mensen mét nieuwsgierige aanleg. Want wat doet het nu eigenlijk met je prestaties als je voor begin van de wedstrijd nog even snel een pretsigaret rookt? Gelukkig hoeven we zelf niet te experimenteren met wiet om hier achter te komen. Een aantal jaar geleden testen de mannen van Golf Digest de invloed van alcohol op je golf prestaties. Dit jaar doen ze dit nog eens fijntjes over, maar dan met een joint in plaats van een lekker koud glas pils. En de resultaten zullen je toch enigszins verbazen.

Het onderzoek

De opzet van het opmerkelijke onderzoek is simpel: de drie heren nemen eerst een nuchterheidstest af om uit te sluiten dat ze al onder invloed zijn van een of ander hulpmiddeltje. Daarna worden vijf drives, vijf approaches en vijf putts geslagen. Dit is het nul punt van de drie spelers. Daarna wordt er gezellig een jonko opgestoken en rookt het gezelschap 6 milligram THC; één inhalering. Vervolgens worden de eerdergenoemde slagen nog eens over gedaan en worden de resultaten vergeleken. De dosis wordt in stappen opgevoerd tot 50 milligram THC.

Voor de geïnteresseerde lezer: de hoeveelheid cannabis in een gemiddelde joint is 320 milligram, hiervan is 17% THC.

De resultaten

Voor de mensen die geloven dat het 'hoofd helder houden' het belangrijkste is voor een wedstrijd hebben we interessant nieuws; er is namelijk een zogenoemde 'sweet spot' wanneer het op cannabis gebruik aankomt. Met mate natuurlijk. Rond de 18 milligram THC zorgde bij de golfers voor een betere tee-tot-green-prestatie; het ontspant de spieren en verlaagt nervositeit waardoor de beste scores behaald werden. Meer dan die 18 milligram bleek dan weer funest voor het resultaat; een verlies van focus, energie, hand-oog-coördinatie én de bijkomende munchies (honger door het gebruik van hasj) zorgden voor een keldering van de scores.

Wij houden het voor nu dan ook bij spelen volgens het boekje. En die zenuwen? Een goede dosis gezonde spanning is toch wat een wedstrijd uiteindelijk zo uitdagend maakt.

World
  • GolfDigest, Zamnesia, Trimbos
  • Unsplash, Elsa Olofsson