Van der Weele klaar voor volgende stap

Het doel voor 2023 was om een kaart voor de Challenge Tour van 2024 in de wacht te slepen, maar al na zes toernooien op de Alps Tour is die klus geklaard. 'Klinkt niet gek hé? Battlefield promotion.'

kiet van der weele

Hij geeft toe dat hij het eigenlijk nog maar nauwelijks kan bevatten, maar gelet op het aantal berichten op zijn telefoon, een blik op de Order of Merit, en niet in de laatste plaats zijn plotse vertrek naar Spanje waar deze week een wedstrijd van de Challenge Tour wordt gespeeld, weet hij: het is echt waar. 'Ik moest van Metz, waar het laatste toernooi gespeeld werd met de auto naar huis. Ik moet je zeggen dat het geen enkele moeite kostte om wakker te blijven', lacht de kersverse promovendus.

In het Open de la Mirabelle d'Or was het opnieuw raak voor de 22-jarige Nederlander. Voor de derde keer in zes toernooien mocht hij naar voren komen om de beker in ontvangst te komen nemen.

'Elke overwinning is speciaal, zeker ook omdat ze allemaal anders waren. Bij de eerste had ik een heel goed birdiestreak waardoor ik op kop kwam. Vorige week stond ik al zó ver voor dat het eigenlijk alleen een kwestie van uitspelen was. Terwijl ik bij deze overwinning een play-off moest spelen om te winnen. Zonder die andere zeges tekort te doen, denk ik dan ook dat die laatste het meest bijzonder is. Je moet het met een paar man uitmaken, er komen best veel mensen kijken, de spanning staat er vol op. Dat ik het ook in die omstandigheden af kon maken is veel waard'.

Dat 'veel waard' zijn, mag je inderdaad wel zeggen. Want niet alleen mocht hij opnieuw de grootste cheque in ontvangst nemen en bouwde hij zijn voorsprong op de Order of Merit verder uit, door drie keer te winnen is hij direct zeker van promotie naar de Challenge Tour.

'Klinkt niet gek hé? Battlefield promotion', lacht Van der Weele. 'Heel mooi en het zet me ook in een heel luxe positie. Niet alleen heb ik de invites die ik op zak had nu niet meer nodig, ik kan de rest van dit seizoen eigenlijk heel relaxt uitspelen: mijn kaart is ook voor volgend seizoen al binnen, dus eigenlijk is alles wat ik de rest van dit seizoen doe een bonus. Dat is een enorme luxe ja, al ga ik natuurlijk wel nieuwe doelen stellen. Zo wil ik mezelf plaatsen voor de seizoensfinale en heb ik waarschijnlijk wel een betere ranking nodig om de eerste toernooien van het jaar in Zuid-Afrika in te komen. Er is nog genoeg om voor te spelen dus.'

Dat spelen gebeurt dus vanaf deze week op de Challenge Tour. Niet alleen een niveau hoger, en dus met een sterker veld, maar ook intensiever door verdere reizen en langere toernooien.

'Ik ga nu inderdaad van drie naar vier dagen, maar dat mag geen probleem zijn. Ook als amateur speelde je vaak langere toernooien dus ik voorzie niet dat ik daar moeite mee zal hebben. Het wordt wel zaak om alles opnieuw goed te gaan plannen. Ik heb voor deze week een invite gekregen voor het toernooi in Spanje – de inschrijving was al gesloten maar de organisatie wilde me er graag bij hebben – maar daarna ga ik naar huis om de zaken eens goed op een rijtje te zetten en alle indrukken van de afgelopen weken goed op me in laten werken. Drie keer winnen in vier toernooien tijd, dat is nogal wat. Ze zeggen wel dat je moet leren winnen en dat is misschien ook wel zo. Als amateur ben ik voor mijn gevoel best vaak tweede geworden, maar zoals het nu gaat, gaat het best lekker.'

Tour
  • Golfsupport