Slimme Hovland wint de Memorial

Viktor Hovland is een briljante ball striker, maar op een razend moeilijk geprepareerd Muirfield liet de jonge Noor eindelijk zien dat hij ook met zijn koppie kan spelen.

Slimme Hovland wint de Memorial

'Ik heb deze jongen ballen zien slaan naar plekken waarvandaan zelfs Harry Houdini geen up and down zou kunnen maken', verzuchtte Joseph Mayo, de coach van Hovland. 'Zijn strategie was vaak té aanvallend, roekeloos. Maar ik kreeg het er maar niet uit. Daar hadden we Dodo voor nodig.'

Dodo is Edoardo Molinari, de Italiaanse statistieken-goeroe, van wiens diensten ook Ryder Cup-captain Luke Donald gebruikmaakt. Naar aanleiding van data wist deze Hovland ervan te overtuigen dat je soms behoudend moet spelen om te winnen.

Dat gold ook deze week tijdens de Memorial, het toernooi van Jack Nicklaus. Muirfield speelde snel en hard, wat het razend moeilijk maakte om fairways en greens te vinden. Missers werden keihard afgestraft, merkte ook Rory McIlroy die met een afsluitende 75 wegzakte naar de gedeeld 7de plaats.

Hovland (70) maakte met nog twee holes te spelen twee slagen achterstand goed op Denny McCarthy (70), die op zoek was – en nog steeds is – naar zijn eerste overwinning. Op zeventien maakte de Noor de enige birdie van de dag, op achttien kreeg hij hulp van de leider die een bogey maakte.

Op de eerste play-off hole trok Hovland de wedstrijd met een par gedecideerd naar zich toe.

Leaderboard

'Ik speelde niet geweldig', aldus de Noor, die de hele week niet erger dan een bogey maakte. 'Maar ik speelde slim en conservatief. Het is leuk om eens te winnen 'without ball striking it to death'. Vroeger had ik waarschijnlijk een aantal vlaggen aangevallen waar ik niet voor had moeten gaan. Nu hield ik grote fouten van de kaart en werd ik beloond.'

Die beloning was een hand van Jack Nicklaus en een cheque van $ 3.600.000.

Tour
  • Pro Shots