Caron beste Nederlander

Met een plaats bij de beste tien eindigde de in Amerika spelende Nederlander het hoogst op het leaderboard maar voor alle landgenoten die het weekend haalden was er het applaus van de volle tribunes.

rowin caron

'Ik denk dat de mensen maar eens op moeten houden met mopperen op het Nederlandse topgolf. We hebben vier vast spelers op de Tour, zes jongens halen hier de cut, ik denk dat het allemaal helemaal zo slecht nog niet is. Dat mag ook best eens gezegd worden', zei Joost Luiten net nadat hij van de baan kwam na afloop van het voor hem teleurstellend verlopen KLM Open al kon de tweevoudig winnaar van het KLM Open wél op het grootste applaus rekenen op de slothole. 'Ja, dat snap ik ook niet hoor', lachte Luiten. 'Zelfs als ik niet goed speel...'

Luiten opende het KLM Open goed met een 67 (-5) maar kon in de drie dagen daarna geen vuist meer maken: 72, 72 en tenslotte zelfs een 73. Vooral op de greens lukte het de Nederlandse nummer 1 niet het verschil te maken.

'Het leek of de hole steeds kleiner werd', vatte Luiten de moeite om putts te holen samen. 'Het zat niet lekker met mijn stroke. Ik heb er zowel gisteren als vanochtend aan gewerkt, maar het lukte me gewoon niet de bal in de hole te krijgen. Dan moet je geduldig blijven, maar als je een paar van dat soort rondes hebt, dan is dat moeilijk en vooral ook frustrerend, aldus Luiten over het spel dat hem uiteindelijk de 21ste plaats opleverde.

Daarmee was hij niet de beste Nederlander. Die eer was weggelegd voor Rowin Caron, die zelfs nog even flirtte met de leiding in de wedstrijd. Na een uitstekende eerste negen, en een birdie op de par-4 tiende, stond hij nog maar één slag achter op de kop van het veld, maar dankzij een moeizamere tweede negen, moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de gedeeld achtste plaats.

'Het is jammer dat ik op de tweede negen een paar putts miste, maar ik denk dat ik zeker tevreden mag zijn met dit resultaat. De eerste negen was top en ging het eigenlijk heel makkelijk. Ik heb de laatste tijd misschien niet de resultaten behaald die ik wilde, maar mijn spel is prima, ik voelde dat het heel dichtbij zat. Deze week klikt er dan ineens iets en daar kan je dan mee verder.'

Dat 'verder' is voor Caron vrij letterlijk. De in Amerika op een kleine kaart op de Korn Ferry Tour spelende Caron eindigde in de top-10 en plaatst zich daardoor voor het volgende toernooi op de DP World Tour. 'Dat is wel iets waar ik aan het begin van de week even aan dacht. Ik wist niet dat ik daarvoor die birdie op achttien moest maken, maar het is mooi dat die wel viel. Dat is een mooie bonus', aldus Caron die met de gedeeld achtste plaats bijna veertigduizend euro ophaalde.

Lars van Meijel deed niet veel onder voor zijn generatiegenoot. De speler van de Challenge Tour speelde een degelijke week en eindigde uiteindelijk als gedeeld zestiende, zijn beste klassering op het KLM Open.

'Ik ben zeker wel tevreden met dit resultaat. Op de back-nine wist ik er een paar birdies in te krijgen en dan stijg je meteen flink.'

Daan Huizing was ook een tevreden man, misschien niet per se door het resultaat (T29) maar veel meer nog door het feit dat hij na ruim anderhalve maand te hebben geworsteld met zijn gezondheid, pijnvrij te hebben kunnen spelen.

'Je merkt wel dat je een tijdje langs de kant hebt gestaan, maar ik denk dat ik hier best tevreden mee kan zijn. Eerst om het halen van de cut, daarna omdat dit resultaat op zich ook prima is als je eigenlijk zonder ritme op de baan verschijnt. Hopelijk kan ik hier volgende week op voortbouwen', keek hij direct alweer vooruit naar het aanstaande toernooi in Duitsland.

Vince van Veen (T70) en Johannes Veerman (76e) eindigden in de staart van het klassement.

De beste prijs voor de beste amateur ging ook naar een Nederlander. Lars van der Vigt besloot het toernooi als gedeeld 55ste, maar veel meer nog dan die klassering erkende de topamateur dat deze ervaring goud waard is op weg naar een leven als professional.

'Volgend jaar hoop ik hier nog als amateur te staan maar daarna zeker als pro. Het is mooi om dit mee te maken en vier dagen mee te kunnen doen, maar vooral ook heel erg leerzaam.'

Tour
  • Golfsupport