Oprichter Golfers Magazine overleden

Daags voor het 103de Internationaal kampioenschap van Nederland is Jan Kees Kokke op 75-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de mensen die de golfjournalistiek in de jaren tachtig flink moderniseerde onder andere door Golfers Magazine in de markt te zetten.

Oprichter Golfers Magazine overleden

De in Bloemendaal wonende Kokke was journalist bij de Haagsche Courant, destijds net als het Rotterdamsch Nieuwsblad onderdeel van het roemruchte Sijthoff Concern. Hij was feature writer, de man van grote reportages. Maar Jan Kees Kokke deed ook op betrokken wijze verslag van de vreselijke vliegramp van 1977 op Tenerife waarbij 583 mensen om het leven kwamen.

Hij was een van de eerste golfende journalisten van ons land. Kokke verzorgde golfreportages in zijn krant en was ook sterk betrokken bij de Dutch Open-specials die Sijthoff begin jaren tachtig produceerde, in een tijd dat golf langzaam aan groter en groter werd.

Jan Kees Kokke koppelde zijn journalistieke vaardigheden aan een goed zakelijk en creatief inzicht. Hij stond met anderen aan de basis van een aantal golfcompetities voor managers en bestuurders van grote bedrijven en hij bracht in 1984 met zijn Media Bloemendaal het Golf Jaarboek uit. Dat was een fraaie glossy met een verrassende inhoud - een groot verschil met de saaie golfmedia van die tijd.

Het Golfjaarboek kreeg vanaf 1985 een vervolg in de vorm van Golfers Magazine. Eerst met vier edities per jaar en later met acht en - anno 2023 - tien. Golfers Magazine was vanaf nummer één een tijdschrift van internationale allure met reportages, verslagen en instructie met grote namen uit binnen- en buitenland.

Kokke kwam met de NGF overeen om vanaf 1988 GOLFjournaal uit te geven, het officiële orgaan dat tot 2015 tien keer per jaar naar alle bij de Federatie aangesloten golfers werd verzonden.

In 1993 klopte de toenmalige CEO van uitgever Wegener, Peter Appeldoorn, weer op de deur van huize Kokke. Na een aantal mislukte pogingen slaagde hij er in om Media Bloemendaal over te nemen. Jan Kees Kokke bleef nog ongeveer een jaar aan als hoofdredacteur, maar de verschillen van inzicht tussen hem en Appeldoorn waren er de oorzaak van dat Kokke vertrok.

Hij ging voor onder andere het Financieele Dagblad schrijven en deed dat tot zijn pensioen op uitstekende wijze.

Zijn belangstelling was breder dan golf. Jan Kees Kokke schreef een aantal boeken, recentelijk over de steenrijke familie Borski: ‘Amsterdammers in Bloemendaal. Machtig in geld, grond en ijzerstaven. Een verhaal over der twee der rijkste en minst bekende families in Nederland’.

Jan Kees van der Velden

World
  • Pro Shots