Luiten heeft er zin in

Met een 67 op donderdagochtend meldde Joost Luiten zich op het KLM Open al direct in de bovenste regionen van het leaderboard. Zijn -5 is vooralsnog goed voor een gedeeld vijfde plaats. Daarmee is hij ruim de beste landgenoot.

Luiten heeft er zin in

Luiten zit lekker in zijn vel. De tourkaart voor 2024 is al veilig gesteld, hij eindigde dit seizoen al drie keer op het podium en de druk en verwachtingen die horen bij een 'thuiswedstrijd' vindt hij stiekem alleen maar lekker. 'Vorig jaar vocht ik om de cut te halen, nu wil ik weer toernooien winnen', zei hij gisteren al.

Die positieve mindset wist de 37-jarige Bleiswijker vanmorgen perfect om te zetten in een score. Na een 67 – met zeven birdies en twee bogeys – zien we zijn naam na de openingsronde terug op de gedeeld derde plaats (-5), met slechts twee spelers boven zich. Andy Sullivan (-6) had een slag minder nodig om Bernardus rond te komen, terwijl de Spanjaard Jorge Campillo het op zijn heupen had met tien birdies en een 63 (-9).

'Het was al lekker druk, zeker voor een donderdagochtend', aldus Luiten. 'Kennelijk had het publiek gehoord dat ik redelijk speelde en kwamen ze me aanmoedigen. Geweldig natuurlijk.'

Waarom het dit jaar wel lukt terwijl vorig jaar alles mis ging? 'Ik probeer mezelf minder druk op te leggen. Dat helpt. Ik wil tijdens de ronde niet te veel nadenken, gewoon een score neerzetten en kijken wat er gebeurt.' Vooralsnog werkt die instelling prima.

Leaderboard

Luiten speelde met Adrian Meronk, die het afgelopen jaar maar liefst drie keer op de DP World Tour wist te winnen. Met het Ryder Cup-team in zijn vizier is er de lange Pool veel aan gelegen deze week een goed resultaat neer te zetten. Zijn openingsronde was wisselvallig, met zeven birdies en vier bogeys, maar met een 69 (-3) hield Meronk de leider in ieder geval in het zicht.

Dat gold niet voor Haotong Li, Guido Migliozzi en Eddie Pepperell, die na een 76 in de staart van het veld te vinden zijn.

Hetzelfde geldt helaas ook voor het gros van de Nederlanders die vanochtend speelden. Lars van Meijel en Darius van Driel kwamen niet verder dan een 74 (+2), terwijl Daan Huizing – die door een zenuwontsteking in zijn kaak weken uit de roulatie was – zelfs genoegen moest nemen met een 75 (+3). Zij zullen morgen uit een heel ander vaatje moeten tappen om er dit weekend bij te zijn.

De in de middag gestarte landgenoten kwamen geen van allen in de buurt van Nederlands' nummer 1. Wil Besseling, vorig jaar nog de beste Nederlander op de Order of Merit, deed het met -1 nog het beste, al had die score zeker lager kunnen zijn als zijn ijzers wat scherper waren geweest en hij een paar extra putt had geholed.

'Onder par beginnen is altijd goed. Had het beter gekund? Zeker, maar ik denk dat dit begin oké is. Ik zit er lekker in al mag het hier en daar wat scherper', keek hij direct na de ronde terug op zijn openingsronde waarin vier birdies en drie bogeys zaten.

Van de Nederlandse amateurs heeft Jack Ingham de meeste kans om het weekend te halen. De speler van de Eindhovensche opende met +1 en staat daarmee gedeeld tachtigste, één slag buiten de cutline.

De leiding in de wedstrijd is in handen van Jorge Campillo. De Spanjaard. die vroeg op de dag -9 binnenbracht, zag niemand meer aan die score komen en kan met een late start afwachten hoeveel spelers de (minimaal) drie slagen verschil goed kunnen maken.

Tour
  • Golfsupport