Brooks Koepka wint PGA Championship

Na een prachtige slotdag, een dag die reclame was voor de golfsport, was het de Amerikaan die er met de zege vandoor ging. Na een finale die lang een tweestrijd was pakte de 33-jarige speler van LIV de hoofdprijs en zijn vijfde Major.

koepka

Spannend, dat was het op de slotdag van het sterk bezette toernooi in het noorden van de staat New York waar de weergoden het na een dag vol regen en kou wel goed geweest vonden en zorgden voor perfecte omstandigheden.

Brooks Koepka had bij het ingaan van de laatste ronde de beste papieren voor de overwinning en zijn vijfde majorzege, maar hoewel hij al vlot een voorsprong van drie slagen had, weigerde flightgenoot Viktor Hovland de strijd te staken en met nog een handvol holes te spelen was het verschil nog maar één slag.

Zowel de Amerikaan als de Noor speelde uitstekend golf met goede drives, goede ijzers en koelbloedig putten. Het was de speler van LIV die het beste uit de startblokken kwam met drie birdies op de eerste vier holes. Op hole zes echter bleek ook Koepka niet van steen: hij sloeg zijn bal in het water op weg naar een bogey, en leverde ook op de navolgende hole een slag in.

Ook na de turn gaven de twee elkaar geen duimbreed toe en met één slag verschil stevenden ze af op een zinderend slot.

Althans, dat was de verwachting, maar dat was vóór het moment dat Hovland zijn bal op de par-4 zestiende niet uit de fairwaybunker kreeg. De Noor had alle geluk van de wereld dat hij een vrije drop kreeg omdat hij geplugged lag in de wand van de bunker, maar kon niet verhinderen dat hij forse averij opliep: een dubbel bogey tegen een birdie en dus een three shot swing en vooral vier slagen verschil met nog twee holes te spelen waardoor er niet meer inzat dan een (met Scheffler) gedeeld tweede plaats.

Met een totaal van negen onder par legde de 33-jarige Amerikaan daarmee beslag op zijn vijfde Major: twee keer was hij de beste in het U.S. Open, drie keer in het PGA Championship en voegt zich daarmee bij het selecte gezelschap dat een handvol Majors op zijn naam heeft staan.

Hét moment van de dag, van het toernooi misschien wel, kwam niet van de mannen uit de laatste groep, niet van de mannen die streden om de titel van het tweede Major van het jaar. Nee, die eer was weggelegd voor Michael Block die zijn sprookjesweek voorzag van een moment dat zelfs door scriptschrijvers van de beste feelgoodmovies als 'to much' zou worden gezien.

De clubpro die de hele week indruk maakte met solide spel had iedereen al voor zich gewonnen voor hij zaterdagmiddag zijn emoties toonde bij het horen dat hij gekoppeld was aan Rory McIlroy en speelde ook naast de voormalig nummer 1 alsof hij elke week niet anders deed maar zorgde op de par-3 vijftiende voor het luidste gejuich van de hele week door zijn teeshot slamdunk in de hole te slaan.

'Rory, did it go in?', vroeg hij boven het oorverdovende geluid uit. Dat ging 'ie inderdaad. Het was een passend hoogtepunt op een prachtige slotdag. Voor Block, voor Koepka en voor alle fans wereldwijd.

Tour
  • ProShots