Deze Week in Golf: PGA Championship en Challenge Open

De topspelers van de wereld verzamelen zich deze week op Oak Hill … Challenge Trophy op de Twentsche… Finale van de Hoofdklasse

Wanamaker Trophy

Majors
Kampioenschap:
105de PGA Championship
Data: 18 - 21 mei 2023
Baan: Oak Hill Country Club, Rochester, New York (VS)
Lengte: 6.761 meter
Par: 70
Prijzengeld: Was in 2022 vijftien miljoen dollar. In de loop van de week wordt bekend hoeveel er in dit kampioenschap wordt verdeeld.
Live Scoring: Vanaf donderdag 14.00 uur via website PGA of America
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport van 19.00 - 1.00 uur.
Mooie namen Nagenoeg alle spelers uit de top-100 van de wereldranglijst doen mee. Er staan ook achttien namen van de Saoedische Tour op de deelnemerslijst
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2022: Justin Thomas (VS)
Laatste vijf winnaars: 2022 - Justin Thomas (VS), 2021 - Phil Mickelson (VS), 2020 - Collin Morikawa (VS), 2019 - Brooks Koepka (VS), 2018 - Brooks Koepka (VS)
Bijzonderheden: Ook in de aanloop tot het tweede Major van 2023 is er weer veel te doen rond LIV Golf. Je moet erkennen dat CEO Greg Norman er altijd in slaagt om het over het vermeende onrecht dat hem, zijn spelers en zijn geldschieters (nog maar even: de regering van Saoedi-Arabië) wordt aangedaan naar voren te schuiven.
Phil Mickelson - de agitator-in-chief - helpt er met zijn giftige en welhaast onbeschofte tweets vrolijk aan mee.
Hoe het ook zij, er zitten achttien LIV-golfers in het 156 man tellende veld en een van hen, Brooks Koepka, is de te kloppen man.
De uit 1926 stammende East Course van Oak Hill is wat je met recht een big golf course mag noemen: lang en moeilijk. Na de editie 2013 - gewonnen door Jason Dufner - is het ontwerp van de Schotse grootmeester Donald Ross op de schop gegaan. Er werden door de relatief onbekende architect Andrew Green in feite drie totaal nieuwe holes gecreëerd (5, 6 en 15), alle bunkers 78 werden opnieuw aangelegd, waar nodig werden de toch al lastige greens en hun omgeving onder handen genomen en - last but not least - tientallen bomen werden gekapt.
Er is op Oak Hill maar één waterhindernis: Allens Creek. Maar die komt wel zes keer in het spel.

De baan in het noorden van de staat New York was eerder gastheer in 1980 (Jack Nicklaus), 2003 (Shaun Micheel) en 2013 (Jason Dufner). Ook het U.S. Open werd er gespeeld: in 1956 (Gary Middlecoff), 1968 (Lee Trevino) en 1989 (Curtis Strange). Zes kampioenschappen, zes Amerikaanse winnaars.
Maar in 1995 zorgde het Europese team in de Ryder Cup voor een enorme verrassing door op Oak Hill een in de fourballs en foursomes opgelopen achterstand weg te werken en een onwaarschijnlijke zege te boeken.

En dan nog dit (I): in feite is het PGA Championship het sterkst bezette Major en toch is de titelstrijd in veler ogen het lelijke eendje van de grote kampioenschappen. Deze week ontbreekt er maar één speler uit de top-100 van de wereldranglijst: de opnieuw geblesseerde Will Zalatoris. Hij capituleerde pas in de play-off voor Justin Thomas.
En dan nog dit (II): de regels voor het halen van de cut en de tiebreaker bij een gelijk stand na 72 holes zijn anders dan bij The Masters. De beste zeventig spelers plus ties (65 op de PGA Tour en de DP World Tour) plaatsen zich voor het weekeinde.
Een eventuele play-off bestaat uit een minitoernooi over drie holes: 14, 15 en 18. Is er dan nog geen beslissing gevallen dan gaat men volgens het sudden death-systeem verder op 18 - en eventueel op 14, 15 en 18.
En dan nog dit (III): De laatste Europeaan die het PGA Championship won? Rory McIlroy die in augustus 2014 op Valhalla werd gekroond. Het was meteen ook de laatste Major-zege van de Noord-Ier.
En dan nog dit (IV): hoe moeilijk de East Course vanaf de backtees is? Een handicapper-24 zou veertig slagen meekrijgen. Een handicapper-18 32 en een handicapper-10 21.
En dan nog dit (V): de Wanamaker Trophy (foto boven) is de grootste (73 centimeter hoog) en zwaarste (15 kilo) trofee die in de Majors te winnen.

DP World Tour
De week na het PGA Championship (25 - 28 mei) komen veel goede DP World-spelers en natuurlijk een contingent Nederlanders voor het KLM Open (meer bijzonderheden) naar Bernardus bij het Brabantse Cromvoirt.

PGA Tour
Het volgende reguliere toernooi is de Charles Schwab Challenge (meer bijzonderheden). Die wordt van 25 - 28 mei op de baan van de Colonial Country Club bij het Texaanse Fort Worth gespeeld.

LPGA Tour
Dewi Weber miste afgelopen week de cut in New Jersey en voor het volgende kampioenschap was zij maandagochtend achtste reserve voor et volgende toernooi.
Op de baan van Shadow Creek in Las Vegas wordt van 24 - 28 mei het met anderhalf miljoen gedoteerde Bank of Hope LPGA Match-Play presented by MGM Rewards gespeeld (meer bijzonderhede). Er komen 64 speelsters aan de start.
Ziggo Sport Golf zendt op maandag 29 mei van 19.30 - 21.00 uur een verslag uit.

Ladies European Tour
Van 19 - 21 mei wordt op de baan van Trump International in West Palm Beach, Florida de volgende wedstrijd uit de Aramco Series gespeeld (meer bijzonderheden en vanaf vrijdag Live Scoring).
Anne van Dam en Lauren Holmey spelen het 54-holes toernooi dat met een miljoen is gedoteerd.
En dan nog dit: het schuurt dat de dames uitgerekend spelen op een baan van de man die zeer recentelijk door een jury in New York schuldig is bevonden aan aanranding en dat het prijzengeld wordt gefourneerd door de regering van Saoedi-Arabië. Money talks, zullen we maar zeggen.

Challenge Tour
Kampioenschap:
B-NL Challenge Trophy
Data: 18 - 21 mei 2023
Baan: Twentsche Golfclub, Deldenerbroek, Overijssel (Ned)
Lengte: 6.240 meter
Par: 71
Prijzengeld: € 250.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Op donderdag 25 mei van 18.30 - 19.00 uur is er een samenvatting op Ziggo Sport Golf.
Nederlanders: Lars van Meijel, Vince van Veen, Koen Kouwenaar, Dario Antonisse, Kiet van der Weele en Davey Porsius.
Winnaar in 2022: Alexander Knappe (Dui)
Laatste winnaars: 2022 - Alexander Knappe (Dui), 2021 - Alfredo Garcia Heredia
Bijzonderheden: Op de baan van een de oudere clubs van Nederland verzamelen zich jonge talenten en voormalige topspelers die de weg naar boven willen vinden in wat misschien wel de laatste B-NL Challenge Trophy is.
Dat er volgend jaar toch weer een (Dutch) Challenge Open is, lijkt echter wel zeker. Hoe en waar is nog onduidelijk.

Satelliet tours
Het seizoen van de Pro Golf Tour (kalender) wordt van 29 - 31 mei in Duitsland vervolgd met het Riedhof Open (kalender).
Op de Alps Tour wordt er weer vanaf 24 mei gespeeld. Op die dag begint bij het Italiaanse Como de Memorial Giorgio Bordoni (meer bijzonderheden)

NGF Hoofdklasse
Op 20 mei worden op de baan van de Hooge Graven bij Ommen de kruisfinales en de finale van het seizoen 2023 gespeeld. (uitslagen en standen)
Bij de dames staan De Pan - Haagsche en Eindhoven - Houtrak op het programma.
Haagsche - The Duke en De Goyer - Eindhoven zijn de matches bij de heren.
Op zondag 21 mei vinden op dezelfde baan de finales plaats.

NGF Wedstrijden
Een overzicht van de officiële toernooien en kampioenschappen die in 2023 worden gespeeld.

Tour
  • Golfsupport.nl