Deze Week in Golf: Voorproefje Ryder Cup

DP World Tour komt eindelijk thuis … Rentree van Rory … Teamwedstrijd LPGA Tour … Challenge Tour nog in Abu Dhabi … Beslissende speelronde NGF Hoofdklasse

Marco Simone

DP World Tour
Kampioenschap:
DS Automobiles Italiaans Open
Data: 4 - 7 mei 2023
Baan: Marco Simone Golfclub, Rome (Ita)
Lengte: 6.633 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 3.325.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport. Donderdag en vrijdag van 13.00 - 18.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.30 - 18.00 uur
Hoogst gerankte spelers: Adrian Meronk (Pol), Victor Perez (Fra), Adri Arnaus (Spa), Kazuki Higa (Jap), Robert MacIntryre (Sch), Callum Shinkwin (Sch), Thriston Lawrence (Z-A) en Adrian Otaegui (Spa)
Nederlanders: Wil Besseling, Darius van Driel en Joost Luiten
Winnaar in 2022: Robert MacIntryre (Sch)
Laatste vijf winnaars: 2022 - Robert MacIntyre (Sch), 2021 - Nicolai Højgaard (Den), 2020 - Ross McGowan (Eng), 2019 - Bernd Wiesberger (Oos), 2018 - Thorbjørn Olesen (Den)
Bijzonderheden: Bijna vijf maanden te gaan voor de Ryder Cup op Marco Simone (foto boven) wordt gespeeld en nog niemand weet wat de Saoedische tour voor gevolgen voor de samenstelling van de teams heeft.
Mogen de captains Luke Donald en Zach Johnson wel of niet een beroep doen op de spelers die zijn overgestapt?
Hoe het ook zij, er doen deze week niet veel kanshebbers voor een plekje in het Europese team mee. Alle grote Europese namen doen in de VS mee aan het Wells Fargo Championship of nemen een weekje vrij.
Geen kans dus om kennis te maken met de baan die ten oosten van de Italiaanse hoofdstad ligt.

In 2021 won Nicolai Højgaard een week na de zege van zijn tweelingbroer in Zwitserland. Met een score van dertien onder had de Deen een slag voorsprong op Adrian Meronk en Tommy Fleetwood.
Joost Luiten werd achttiende en Wil Besseling 52ste. Darius van Driel miste de cut.
Vorig jaar september ging de zege naar Robert MacIntyre. Net als Matt Fitzpatrick kreeg hij een score van veertien onder zijn naam. De Schot pakte de zege met een birdie op de eerste extra hole.
Geen successen voor Oranje: Luiten haalde weliswaar de cut, maar werd slecht 67ste. Besseling en Van Driel konden vrijdagavond naar huis.

PGA Tour
Kampioenschap:
Wells Fargo Championship
Data: 4 - 7 mei 2023
Baan: Quail Hollow Golfclub, Charlotte, North Carolina (VS)
Lengte: 6.893 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 20.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 14.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Discovery Plus. Donderdag en vrijdag van 20.00 - 24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00 - 24.00 uur.
Hoogst gerankte spelers: Rory McIlroy (N-I), Patrick Cantly (VS), Xander Schauffele (VS), Matt Fitzpatrick (Eng), Max Homa (VS), Jordan Spieth (VS), Viktor Hovland (Noo), Sam Burns (VS) en Collin Morikawa (VS)
Winnaar in 2022: Max Homa (VS)
Laatste winnaars: 2022 - Max Homa (VS), 2021 - Rory McIlroy (N-I), 2020 - niet gespeeld vanwege covid-19, 2019 - Max Homa (VS), 2018 - Jason Day (Aus), 2017 - Brian Harman (VS)
Bijzonderheden: Het draait de komende dagen vooral om één ding op Quail Hollow: hoe gaat het met Rory McIlroy, die na het missen van de cut op 8 april - na de op zaterdag in 77 slagen afgemaakte tweede ronde van The Masters - spoorslags naar huis, naar Jupiter, Florida vertrok. Zonder ook maar één woord tegen de media te zeggen. Ook daarna bleef het stil.
Hij meldde zich een week later af voor de RBC Heritage, een designated event waar de Noord-Ier aan mee moest doen omdat hij al één zo’n nieuw toptoernooi had gemist. Dat gaat McIlroy aan het einde van het seizoen geld kosten, omdat hij minder krijgt uitgekeerd uit de bonuspotten van de PGA Tour. Naar verluidt loopt de schade tot drie miljoen op.
Nu moet McIlroy wel naar North Carolina afreizen: ook het Wells Fargo Championship is een designated event. Nog zo’n toernooi overslaan en het nieuwe systeem van de PGA Tour - als tegenwicht tegen de oliedollars uit Saoedi-Arabië - zou nota bene door een van de architecten in een bedenkelijk daglicht worden gesteld.

Wat gaat McIlroy - waarschijnlijk woensdag - tegen de media zeggen. Gaat hij überhaupt wel een verklaring geven? En: heeft hij niet het recht om de kaken stijf op elkaar te houden en zijn stokken laten spreken?
Enfin, er zijn twee andere redenen voor McIlroy om op Quail Hollow mee te doen: in de eerste plaats is de lange, lastige parkbaan een prima voorbereiding op het over twee weken te spelen PGA Championship op de enigszins vergelijkbare (en nog betere) baan van Oak Hill in Rochester, in het noorden van de staat New York.
En dan is er ook nog het trackrecord van Rory McIlroy op Quail Hollow. Hij won er drie keer (2010, 2015 en 2021) en eindigde in elf edities in totaal negen keer in de top-10.

LPGA Tour
Helaas weer een weekje vrij voor Dewi Weber.
Van 4 - 7 mei wordt op de uitstekende course van Harding Park bij San Francisco de Hanwa Lifeplus International Crown gespeeld, een wedstrijd met de beste acht landenteams bestaande uit vier speelsters.
Amerika, Zuid-Korea, Japan, Zweden, Engeland, Thailand, Australië en China hebben zich geplaats voor dit kampioenschap, waarin twee miljoen dollar mag worden verdeeld (meer bijzonderheden en live scoring).
Op Harding Park - vernoemd naar de in 1923 in San Francisco overleden Amerikaanse president die een enthousiast golfer was - werden onder andere de Presidents Cup (2009), het WK Matchplay (2015) en het PGA Championship (2020) gespeeld.
Het Engelse team werd een paar dagen voor het toernooi ernstig verzwakt omdat Georgia Hall en Charley Hull fysiek niet in orde zijn. Zijn hebben afgezegd.
Televisie: Ziggo Sport Golf brengt het toernooi alle dagen van 24.00 - 3.00 uur live op tv en zendt maandag 8 mei van 19.30 - 21.00 uur een verslag van het kampioenschap uit.

Ladies European Tour
Het seizoen 2023 wordt van 11 - 13 mei in Frankrijk vervolgd met het Jabra Ladies Open (meer bijzonderheden)

Challenge Tour
Lars van Meijel werd afgelopen weekeinde zevende in de Abu Dhabi Challenge en hij steeg daardoor naar de achttiende plaats van achttiende plaats van de jaarranglijst.
Deze week (4 - 7 mei) staat nog een toernooi in Abu Dhabi op het schema: de met drie ton gedoteerde UAE Challenge op de Saadiyat Beach Golf Club (meer bijzonderheden en live scoring).
Naast Van Meijel doet ook Vince van Veen mee.
En dan nog dit: het volgende toernooi is de B-NL Challenge op de Twentsche (18 - 21 mei).

Satelliet tours
Het seizoen van de Pro Golf Tour (kalender) wordt van 29 - 31 mei in Duitsland vervolgd met het Riedhof Open (kalender)
Op de Alps Tour (kalender) wordt er weer vanaf 11 mei gespeeld.

NGF Competitie
De laatste reguliere speelronde van de Hoofdklasse vindt op zaterdag 6 mei plaats (schema, uitslagen en standen).
De play-offs worden op 20 en 21 mei gespeeld op de baan van de Hooge Graven bij Ommen.

NGF Wedstrijden
Een overzicht van de officiële toernooien en kampioenschappen die in 2023 worden gespeeld.

Tour
  • Leading Courses