Op naar Italië!

Hoe mooi de golfbanen in Engeland ook zijn, wat het weer betreft is april niet de veiligste maand om er met wat collega's te gaan golfen. Nee, laten we het maar wat verder van huis zoeken. Portugal, Spanje? Altijd goed natuurlijk. Maar als iemand ineens Italië in de groep gooit, klinkt dat onverwacht een stuk leuker. Italië? Perché no?

argentario

Ja, waarom eigenlijk niet? Italië is een prachtig land, bomvol cultuur en historie. En je kunt er de hele dag door heerlijk eten en drinken; de Italianen blijven je maar wat graag voorzien van tal van lokale lekkernijen. De natuur en uitzichten in ‘de laars’ zijn veelal uniek. Namen als Rome, Florence, Venetië, Pisa, Lucca, Lago Maggiore en Toscane spreken tot ieders verbeelding. En heb ik het heerlijke klimaat al genoemd?

In Italië verveel je je geen moment vervelen. Misschien dat we juist daarom bij Italië niet zo snel aan golf denken. Bovendien zijn er maar weinig golfclubs in het land die al jaren actief op zoek zijn naar golftoeristen. Maar daar komt langzaamaan verandering in. De meeste aanbieders van golfreizen hebben Italië inmiddels vrij prominent in de gidsen staan. En zodra in 2023 de Ryder Cup op de Marco Simone Golf & Country Club ‒ op 16 km van Rome ‒ is gespeeld, zal golf in het Zuid-Europese land vast populairder worden dan ooit (als Europa wint natuurlijk).

De knoop wordt snel doorgehakt. We kiezen voor de Argentario Golf Club in Porto Ercole, in de regio Maremma ten zuiden van Toscane, zo'n 90 minuten rijden van Rome Fiumicino Airport. De golfclub ligt op Monte Argentario, een eiland dat door de eeuwen heen door enkele vrij natuurlijk ontstane landstroken tot schiereiland werd gedegradeerd. Het maakt de locatie niet minder mooi, wel beter bereikbaar.

Bescheiden maar groots

Argentario is een resort van formaat, maar niet qua omvang. Alles is hier van absolute topklasse, maar je vindt er geen honderden villa's rond de fairways en je hoeft niet met je auto of buggy naar je huisje te rijden. Nee, de meeste accommodaties zijn terug te vinden in één groot hoofdgebouw, dat van bovenaf gezien de vorm van een libelle schijnt te hebben. Dit vijfsterrenhotel herbergt 'slechts' 73 zeer luxe verblijfsplaatsen: 7 uniek ingerichte suites, 55 junior suites en 11 superior rooms. Allemaal ontworpen en ingericht door de Italiaanse interieur- en meubelontwerper Andrea Fogli, en stuk voor stuk met een flink terras en een prachtig uitzicht over de golfbaan, het landschap of de lagune. Wil je toch wat meer ruimte en vrijheid, dan zijn er enkele cottages en lodges te huur. Maar wees gewaarschuwd: je wilt daarna niet meer naar huis!

Pal naast het hoofdgebouw staat een clubhuis dat al even bescheiden is qua afmetingen en ook de driving range is compact maar van alle moderne snufjes voorzien. Onder de ervaren pro's van dienst vind je onder anderen Emanuele 'Peppo' Canonica, die in 2005 de Johnnie Walker Classic op Gleneagles won en nog steeds op de Legends Tour speelt. In 2019 ontving het resort het predicaat ‘PGA National Italy’.

Eten en drinken

We noemden het al even: lekker eten en drinken moet je aan de Italianen overlaten. Hoe fijn je ronde op de golfbaan ook is, al vanaf de eerste afslag denk je stiekem aan al die heerlijke hapjes die straks bij je biertje of wijntje geserveerd zullen worden op het terras van het clubhuis. Ook voor een uitgebreide lunch of diner ben je hier aan het goede adres. Staat het niet op de kaart, dan komt de chef gewoon even langs om te vragen wat je graag eet.

Ook in het hoofdgebouw kom je culinair volledig aan je trekken. Het exclusieve en grote Dama Dama Restaurant met chef Emiliano Lombardelli aan het hoofd staat bekend om de moderne en gezonde varianten van de Toscaanse en mediterrane keuken. En in de Aper Bar tovert barman Guiseppe de lekkerste cocktails uit zijn hoge hoed.

Van spa naar wellness

Argentario Golf Club was tijdens ons bezoek in maart nog onderdeel van Argentario Golf Resort & Spa, maar inmiddels gaat het resort als Argentario Golf & Wellness Resort door het leven. De oude naam dekte de lading niet meer. Alles staat hier namelijk in het teken van kwaliteit, gezondheid, innerlijke rust en sublieme service. Van genieten dus eigenlijk. Het begint al met de ligging van het resort in een mediterraan landschap van 77 hectare. In het Espace Wellness Centre van 2700 m² vind je een groot fitnesscentrum, een bio-sauna met chromotherapie (kleurentherapie), een Kneipp-circuit, een verwarmd zoutwaterbad, zes massagekamers en bruiningsdouches. En in de MediSpa staat een team voor je klaar dat gespecialiseerd is in voeding en natuurgeneeswijzen, onder toezicht van een bekende Italiaanse arts. Voor wie liever iets actiever aan zijn of haar gezondheid werkt, heeft het resort buiten nog een fitnessruimte met een personal trainer. Er zijn tennisbanen, padelbanen, een minivoetbalveld en vele joggingpaden die door de prachtige natuur kronkelen.

Voor iedereen

Dan de feiten die iedereen wil weten. Bij de Argentario Golf Club speel je op een 18-holesbaan met een par van 71 die in 2006 werd geopend. De totale lengte, gemeten vanaf de witte tees, is 6218 meter, vanaf geel 5895 meter. De baan is ontworpen door architect David Mezzacane en golfprofessional Baldovino Dassù, en de holes zijn vormgegeven door Brian Jorgensen.

Veel interessanter is dat de baan ligt bij een beschermd natuurgebied met een eigen microklimaat, waardoor je er vrijwel het hele jaar door kunt spelen. Je hebt fraai uitzicht over de Tyrreense Zee en de lagune van Orbetello, en de baan is zo ingedeeld dat je op de eerste negen holes vooral kurkeiken ziet en op de tweede negen olijfbomen.

De eerste kennismaking met het gras begint met een leuke par-4 van zeer bescheiden lengte. Een bochtje naar links, bunkers op de juiste plekken (voor spelers de verkeerde plekken) en een slootje op vijftig meter van de green die je vanaf de verhoogde tee net niet ziet. Normaal komt zo'n slootje niet in het spel, maar met die bocht, windje mee, de stevige fairways en de shapes die je bal soms de goede kant op duwen wil je wel eens wat wagen. De opbrengst: een natte bal maar ook een voorproefje van de uitdagingen op Argentario.

Al snel hebben we door dat dit een erg leuke golfbaan is, voor iedereen. Bunkers zijn er in overvloed, vooral rond de toch al niet zulke grote greens. De vele hoogteverschillen tussen tee en green, de slootjes die de fairways kruisen (tussenslag of eroverheen?), de waterpartijen die de holes optisch veel smaller maken en de bomen waar je langs moet of met een beetje lef overheen kunt slaan. Bij elke afslag, maar ook bij de vervolgslagen, moet je goed nadenken wat je gaat doen en vooral waar je je bal wilt laten landen. Dat moet natuurlijk altijd, maar hier voel je de noodzaak van course management ook echt. Slechts een paar holes vallen een beetje buiten de boot qua sfeer, maar de holes daarna maken dat meteen weer goed. Hole negen is een mooie slothole van de eerste lus en bij hole achttien heb je de eerste keer geen idee waar je naartoe moet slaan. Na die laatste hole kijken we elkaar aan: 'Nog negen? Achttien? Uiteraard!'

Veel te doen

Argentario Golf & Wellness Resort heeft dan misschien maar één golfbaan, maar naast de reeds genoemde faciliteiten die er zijn wordt er ook nog eens van alles georganiseerd. Zoals proeverijen van wijn, chocolade, rum en olijfolie. Je kunt je bekwamen in de Italiaanse keuken door kooklessen te nemen. Je kunt gaan zeilen, vissen, fietsen, paardrijden, duiken of misschien toch een golfclinic van Peppo volgen. Vergeet ook de kilometers lange zandstranden niet die in de buurt te vinden zijn.

Pak je de auto, dan zijn er tal van leuke plaatsjes te bezoeken. Porto Ercole heeft een historisch centrum met forten en torens. Orbetello is een stadje in de gelijknamige lagune. Pitigliano ligt boven op een rotspartij. Door de kleur van het voor de bouw gebruikte vulkanische gesteente lijkt het wel of de huisjes uit de rotsen zijn gehakt. En op 8 km van Argentario ligt Porto Santo Stefano, waar veerboten je naar de prachtige eilandjes Giglio en Giannutri brengen.

Zelf hebben wij hier geen tijd voor gehad. Maar je moet wat te wensen overlaten, natuurlijk. En terugkomen naar dit deel van Italië staat al in de agenda. Dat klimaat, dat eten. Wat boffen die Italianen toch. En dan mogen ze ook nog de Ryder Cup organiseren!

Ga voor meer informatie naar www.argentarioresort.it

Mogelijk gemaakt door: Heady PR en Argentario Golf & Wellness Resort. Dit verhaal was eerder te lezen in Golfers Magazine 6/2022.

Clubs & amateurs
  • Bert van der Toorn