'Ik kan nu met pensioen'

Als kind ging Matt Fitzpatrick er regelmatig op vakantie en dus stond het winnen van de RBC Heritage hoog op zijn verlanglijstje.

'Ik kan nu met pensioen'

'Ik kan nu met pensioen', grapte de 28-jarige Engelsman toen hij – gekleed in het rode tartan jasje dat winnaars van de RBC Heritage mogen dragen – aanschoof bij de pers. 'Na de Majors is dit het toernooi dat ik het liefst wilde winnen.'

Vanaf zijn zesde ging hij regelmatig op vakantie naar Hilton Head Island en altijd stond een bezoek aan de RBC Herigate op het programma. 'Ik weet nog dat ik altijd aan mijn vader vroeg of Tiger speelde. Ik was altijd op zoek naar Tiger. Deze plek betekent heel veel voor me, en het is geweldig dat ik hier mag winnen.'

Fitzpatrick begon de slotronde op de Harbour Town Golf Links met een slag voorsprong op Patrick Cantlay en twee slagen op Jordan Spieth, maar in het zicht van de finish had titelverdediger Spieth de beste papieren.

Dankzij birdies op vijftien en zestien wist Fitzpatrick zich met een 68 op de valreep naast Spieth (66) op -17 te voegen, maar ook in de play-off had de Amerikaan de overhand. Tot twee keer toe leek zijn putt voor de overwinning te vallen, maar evenzovele keren bleef het balletje boven de grond.

Op de derde play-off hole greep Fitzpatrick zijn kans. 'Ik had 170 meter naar de vlag, de perfecte afstand voor een ijzer-9. Ik wist dat hij goed was, want ik zag mijn moeder en zus met hun armen in de lucht springen.' De bal eindigde dertig centimeter voor de hole en een tap-in later was Fitzpatrick winnaar op 'zijn' Harbour Town. Hij stijgt naar de achtste plaats op de wereldranglijst, zijn hoogste positie ooit.

Leaderboard

Tour
  • Pro Shots