Dure afzegging?

Rory McIlroy meldde zich - vooralsnog zonder opgave van redenen - af voor het RBC Heritage Open. Dat kan de Noord-Ier een hoop geld kosten.

rory mcilroy

In de strijd tegen de LIV Tour is er veel verbeterd voor de topspelers van de PGA Tour, vooral financieel gingen ze er enorm op vooruit. Nadelen zijn er echter ook, althans, als je het minder baas zijn over de eigen agenda zo opvat.

Een aantal evenementen zijn verplicht om aan mee te doen, afzeggen voor deze designated events mag één keer, een volgende afzegging mag alleen onder stringente voorwaarden.

Omdat de Noord-Ier aan het begin van het seizoen ook afwezig bij het Tournament of Champions komt deze afzegging niet alleen als een verrassing, het kan niet anders dan dat het gevolgen heeft voor de man die afgelopen week de cut miste op Augusta National. Weliswaar kan de Tour bij uitzondering toestemming geven voor een tweede gemiste toernooi, het zou een slecht signaal zijn van Tourbaas Monahan als hij de eerste de beste keer dat het gezicht van de tour zich aan de regels onttrekt dit met de mantel der liefde bedekt zou worden.

De afzegging van McIlroy is in zekere zin overigens ook weer niet heel raar. Niet alleen liep hij een behoorlijke klap op door roemloos ten onder te gaan in The Masters, al bij het bekendmaken van het schema werden er vragen gesteld of het nu wel zo verstandig was om direct na een Major een designated event in te plannen.

Mocht McIlroy inderdaad ongeoorloofd afwezig worden bevonden dan zal dat hem een flinke som geld kunnen kosten omdat de 'straf' een mindering op de uit te betalen PIP-bonus is. Rory zou op basis van zijn PIP van 2022 recht hebben op 12 miljoen dollar, mits hij in 2023 aan alle voorwaarden voldoet.

Tour
  • Golfsupport