Koepka profiteert maximaal

Toen het spel op Augusta National door slecht weer definitief werd stilgelegd zat Brooks Koepka al lang en breed voor de open haard te genieten van de ruime marge die hij in de tweede ronde had opgebouwd.

koepka

Dat het slecht zou worden, was de afgelopen dagen al wel duidelijk geworden. Na een prima verlopen eerste ronde, werd het speelschema van de tweede dag wat naar voren gehaald om zodoende te proberen zoveel mogelijk golf gespeeld te krijgen voor het los zou gaan.

En dat ging het. Eerst nog even kort, met een bliksemflits hier en daar en een onderbreking van nauwelijks twintig minuten. Nog geen uur later ging de toeter nogmaals, en naar later zou blijken, nu definitief. Opnieuw wegens onweer, maar nu ook vanwege harde regen en forse wind. Zó fors zelfs dat enkele bomen langs de fairway van de zeventiende omwaaide, waarbij gelukkig niemand gewond raakte.

Bij verwacht slecht weer is het zaak de goede kant van de draw te hebben en viervoudig Majorwinnaar Brooks Koepka had dat zeker. De naar LIV overgelopen Amerikaan stond na de eerste dag gedeeld aan kop na een uitstekende -7 en deed het op dag 2 nauwelijks slechter met een uitstekende -5 voor een tussentotaal van -12. Dat was genoeg om de koppositie alleen in handen te nemen, vier slagen voor op de amateur Bennett die met -8 de meeste nabije uitdager in het clubhuis is, ook al dus omdat de mannen waar hij de leiding mee deelde (Rahm en Hovland) hun ronde niet konden voltooien en zaterdag terug moeten komen om te proberen de leider te achterhalen. Rahm heeft wat dat betreft de beste papieren. De Spanjaard heeft nog een halve ronde voor de boeg en een achterstand van drie slagen, maar zal dat restant van zijn ronde zaterdag hoe dan ook in slechtere omstandigheden moeten spelen dan Koepka. De voorspellingen voor de derde speeldag zijn nog slechter dan die voor vrijdag en hier en daar wordt zelfs al gefluisterd over een finish op maandag, de eerste sinds 1983.

Met nog bijna de helft van het veld in de baan is nog lang niet gezegd wie er rekening moeten houden met een extra hotelnacht in Augusta. De cut staat bij de herstart op +2 maar kan nog makkelijk verschuiven al lijkt - is - het doek voor gekende namen al wel definitief gevallen. Dat Sandy Lyle de cut niet haalde in zijn laatste optreden op Augusta National, wekte geen verbazing, maar dat ook oud-winnaars als Bubba Watson, Louis Oosthuizen en Danny Willett nu al weten dat ze na 36 holes klaar zijn is dat al meer, al is de meest opvallende afwezige zonder meer Rory McIlroy. De door velen als favoriet genoemde Noord-Ier begon de dag op level par en dus kansrijk om in elk geval nog bovenin mee te gaan draaien, maar schakelde zichzelf nog voor de turn uit en kwam uiteindelijk binnen met +5 voor de dag en het toernooi en weet daardoor zeker dat hij minstens nog een jaar moet wachten voor hij de Career Slam kan voltooien.

En Tiger Woods dan? De vijfvoudig winnaar die nog altijd duizenden toeschouwers in zijn kielzog weet, ook al heeft hij zichtbaar last van zijn gekwetste been, is nog niet kansloos voor het weekend, maar kan zich geen fouten veroorloven. Met +2 en nog zeven holes te spelen staat hij precies op de cutline in zijn 25e Masters. Het is voor hem te hopen dat het zaterdag meevalt met het weer.

Tour
  • Pro Shots