$ 3,5 miljoen voor Burns

Lang mocht er bij het WGC Dell Matchplay worden gehoopt op een droomfinale, maar Scottie Scheffler en Rory McIlroy strandden in de halve finale. Uiteindelijk won Sam Burns eenvoudig van Cameron Young.

$ 3,5 miljoen voor Burns

Met de nummer één (Scheffler) en drie (McIlroy) van de wereld in de halve finales was er logischerwijs maar weinig aandacht voor Burns, die in de FedEx Cup pas op de 52ste plaats was terug te vinden. Maar vergis je niet, de 26-jarige speler uit Louisiana had voor deze week al vier keer gewonnen op de PGA Tour. En als de putter luistert, kunnen er in machtplay gekke dingen gebeuren.

Ze verraste Burns in de halve finale Scottie Scheffler. Met nog zes holes te spelen stond hij 2 down , maar Scheffler maakte het niet af en moest op de 21ste hole het hoofd buigen. Omdat Cameron Young verrassend te sterk bleek voor McIlroy (19 holes), moesten 'de grote jongens' genoegen nemen met de troostfinale (McIlory won met 2&1), en vochten Burns en Young om het grote geld.

Het bleek en ongelijke strijd. Young won de tweede hole en wist die voorsprong drie holes vast te houden, maar daarna nam Burns het heft in handen. Vanaf hole maakte hij acht birdies in tien holes tijd. Hij ging hiermee van 1 down naar 6 up, en mocht zich op hole dertien al winnaar noemen.

'Het was een mentaal zware, maar geweldig week', verzuchte Burns na afloop. Hij stijgt naar de 8ste plaats in de FedEx Cup en komt de top tien van de wereld binnen. En hij zag zijn bankrekening met 3,5 miljoen dollar stijgen. Daar kun je mee thuiskomen.

Uitslagen

In het Corales Puntacana Championship brak Matt Wallace de ban en won hij zijn eerste toernooi op de PGA Tour. De 32-jarige Engelsman miste twee weken geleden nog op één slag de cut in het Players Championship, maar wist die teleurstelling goed te verwerken.

Hij begon de slotdag in de Dominicaanse Republiek niet geweldig met een bogey op zijn tweede hole, maar speelde de daaropvolgende zeventien holes in zeven onder par. Met een afsluitende 66 en totaal van -19 wist hij Nicolai Højgaard één slag achter zich te houden.

In het eerste full field event van de LPGA, het LPGA Drive On Championship (helaas nog altijd zonder Dewi Weber: de Nederlandse was en bleef de eerste reserve) ging Celine Boutier er met de hoofdprijs vandoor. De Française eindigde net als de Engelse Georgia Hall op -20 maar sloeg in de daardoor noodzakelijke geworden play-off alsnog toe. Al op de eerste extra hole maakte Boutier met een birdie een eind aan de verlenging en boekte daarmee haar derde zege op de LPGA. 'Ik ben wel eens blijer geweest met een overwinning. Georgia is een goede vriendin van me dus het voelt een beetje bitterzoet om hier met de beker te staan.'

Tour
  • Golfsupport