Luiten kan niet nog een keer vlammen

Na drie opeenvolgende top-10 plaatsen lukte het de Nederlandse nummer 1 niet om ook het laatste toernooi in Zuid-Afrika hoog op het leaderboard te eindigen. Een matig weekend zorgde dat hij genoegen moest nemen met de 43ste plaats in het door de Duitser Nick Bachem gewonnen toernooi.

joost luiten

Om een rol van betekenis te spelen in het Johnson Workwear Open waren birdies nodig, heel veel birdies. Neem de score van de Duitse winnaar. In het weekend maakte hij er twaalf, waarvan maar liefst acht op de slotdag. Het was goed om met een score van -24 over het hele veld heen te springen en ruim genoeg dus ook om zijn eerste zege op het hoogste niveau te boeken, vier slagen voor op runners-up Hennie Du Plessis en Zander Lombard die beiden tot -20 kwamen.

Bij die score kwam Luiten niet in de buurt. De nummer 17 van de Race to Dubai (hij leverde één plekje in deze week) stond na twee dagen in de top-10 maar maakte op dag 3 en 4 veel te weinig birdies om opnieuw een rol van betekenis te spelen in het weekend. Zowel zaterdag als zondag kwam hij niet verder dan -1 en dat was in het birdiefestijn veel te weinig om de goede klassering vast te houden. Met een totaal van -11 moest Luiten genoegen nemen met de gedeeld 43ste plaats en een schamele €7600 aan prijzengeld.

Op zijn website keek Luiten desondanks met een goed gevoel terug op de voorbije periode.

'Ik heb dit seizoen negen toernooien gespeeld, alleen in Ras Al Khaimah de cut gemist en twee mooie derde plaatsen behaald in Thailand en India. Dat is zeker niet slecht, maar ik wil natuurlijk altijd meer en beter dus ik ga in Nederland hard aan de slag.'

De DP World Tour heeft bijna een maand 'pauze'. Voor de spelers die zich niet hebben weten te plaatsen voor The Masters is het eerstvolgende toernooi het ISPS Handa Championship in Japan dat pas op 20 april begint.

Op de Challenge Tour, in het Duncan Taylor Black Bull Challenge ging de zege naar de thuisspelende Om Prakesh Chouhan die met -20 Ashley Chesters en Victor Pastor twee slagen voorbleef. Lars van Meijel, de enige Nederlander die de cut haalde nadat Vince van Veen bij zijn debuut ver in de achterhoede was geëindigd, speelde drie rondes onder par maar leverde met een 75 op moving day dermate veel in dat hij genoegen moest nemen met de gedeeld 48ste plaats en een score van -5. Waar de DP World Tour een kleine maand pauze heeft, hebben de mannen van de Challenge Tour dat pas over een week. Eind april strijkt het circus neer in Abu Dhabi maar volgende week staat eerst nog The Challenge, dat eveneens in India wordt gespeeld, op de rol.

Tour
  • Golfsupport