Playing professional Harryvan actief in Hoofdklasse

Dit jaar mogen voor het eerst professionals meedoen aan de competitie. Eén van de spelers die dit jaar van die gelegenheid gebruik maakt is Marit Harryvan. Daarmee keert een van de speelsters die recent broodspeelster werd even terug naar haar roots. 'Een van de leukste periodes van het jaar past prima in mijn schema.'

harryvan

Nadat het jarenlang voor mannen waren die de stap naar de professionals maakten, zien we de laatste jaren ook steeds meer Nederlandse vrouwen de stoute schoenen aantrekken. Dat is goed nieuws voor het vrouwengolf in het algemeen, en in het bijzonder voor de vrouwen die het betreft.

'Een tijdje terug hadden we het daar met een stel meiden inderdaad over. Dat het opvallend is dat er nu een stuk meer vrouwen de stap zetten. Tot een paar jaar terug leek pro worden vooral iets voor de speelsters die als amateur tot de absolute top behoorden, maar nu wagen meer Nederlandse vrouwen het erop. Misschien omdat je ziet dat het mogelijk is, misschien omdat anderen het ook doen. Heel eerlijk? We kwamen er niet uit, maar goed nieuws is het natuurlijk wel', lacht de LETAS-speelster Marit Harryvan die zelf vorig jaar de stap zette.

In dat eerste seizoen waren de resultaten wisselvallig. Er waren topnoteringen maar ook gemiste cuts en plaatsen in de staart van het klassement. Het leverde haar de 28ste plaats op de Order of Merit op. Een prima start van haar loopbaan, maar tegelijkertijd nog ruim verwijderd van de top van de ranking.

'Je leert veel in zo'n eerste jaar maar het was fijn te zien dat ik de goede lijn die ik aan het eind van het seizoen inzette, bij de start van dit jaar door kon trekken', blikt de in Emmeloord geboren maar in Groningen opgegroeide terug op de eerste wedstrijd van het seizoen op de LETAS, het Santander Golf Tour, een wedstrijd waarin ze uiteindelijk terechtkwam in een play-off met maar liefst vijf andere vrouwen en pas op de vijfde extra hole moest capituleren voor winnaar Lucie Andre.

'Dat ik niet won deed wel even een paar weken pijn', lacht Harryvan. 'Je weet dat je meer toernooien verliest dan dat je wint, maar als je zó dichtbij bent dan hoop je het ook af te maken ook. Als dat dan niet lukt, dan voel je dat wel. Aan de andere kant was het vooral goed om te zien dat ik de lijn die ik eind vorig jaar in heb gezet bij de start van het nieuwe seizoen door heb kunnen trekken. Het ultieme doel voor dit jaar is bij de top-6 te eindigen. De start was er naar in elk geval.'

Het schema van de LETAS bevat, zeker in de eerste maanden redelijk wat lege weken en dat gaf Harryvan de kans een 'oude liefde' op te pakken, de vaderlandse competitie. Met ingang van dit jaar mogen alle teams maximaal één professional opstellen en Harryvan is die speelster voor het team van de Noord-Nederlandse.

'Hartstikke leuk', vat de 25-jarige speelster haar mening over de competitie kort en bondig samen. 'Ik vond het als amateur altijd de leukste weken van het jaar en ik ben blij dat er met ingang van dit jaar plek is voor professionals. Ik denk dat het goed is dat het begint met één pro per team – anders heb je straks misschien wel teams met zes pro's – en dat dat het niveau zeker ten goede zal komen. Zowel bij de heren als bij de dames kan het net een extra impuls betekenen en ik denk dat iedereen dat alleen maar toe zou moeten juichen.'

Tour
  • LETAS