Moeilijke slotdag Luiten

Voor de derde keer in korte tijd deed Joost Luiten op de DP World Tour mee voor de overwinning, maar een duur slotakkoord stond succes in de weg.

Moeilijke slotdag Luiten

Luiten begon de slotdag van het SDC Championship in Zuid-Afrika op de derde plaats. Met een totaal van -9 had hij één slag achterstand op de Deen Kristian Johannessen (-10) en vijf slagen op de ontketende Brit Matthew Baldwin, die vanmorgen vroeg bij het afmaken van zijn derde ronde (een 65) al liet zien dat hij serieuze plannen had.

Het gat met de koploper was dus groot, maar de Nederlander weigerde zich bij voorbaat neer te leggen bij een bijrol. Hij begon met een birdie en kreeg hiermee iets meer zicht op de koploper. Die gewonnen slag leverde hij op hole zeven echter weer in, en verder gebeurde er voor de turn maar weinig. Vooral de putter liet het afweten.

Nieuwe birdies op hole twaalf en dertien deden de Nederlandse fans weer opleven. Een zevende overwinning zat er misschien niet in – Baldwin liet de concurrentie zeer overtuigend zijn hielen zien – maar de runner-up positie lag voor het grijpen.

Op de par-5 zestiende ging het echter mis met een double bogey nadat hij een onspeelbare bal had moeten nemen, en toen hij daarna op zeventien ook nog een bogey moest noteren, verdween een podiumplaats voorgoed uit het zicht.

Wel boekte Luiten voor de derde opeenvolgende week een top-10 plaats (T9) en, zoals hij zelf zei 'dat is nooit slecht'. Zéker niet omdat Luiten nu al ruim meer punten verdiende dan Garcia Rodriquez in 2022 deed. De Spanjaard was de speler die het afgelopen jaar de laatste was die zijn kaart via de Order of Merit veiligstelde waardoor Luiten nu al met zekerheid kan zeggen dat hij ook in 2024 actief zal zijn op de DP World Tour.

Dat laatste geldt ook voor Matthew Baldwin. De Engelsman ging op de slotdag fluitend op zijn eerste zege op het hoogste niveau af en had na 72 holes maar liefst zeven slagen voorsprong op runner-up Adri Arnaus.

Tour
  • Golfsupport