Luiten opnieuw in the mix

Voor de derde keer in evenzoveel toernooien begint de Nederlandse nummer 1 hoog op het leaderboard en in kansrijke positie aan de slotronde. Is driemaal scheepsrecht?

joost luiten

Het wordt zowel een spannende als een rommelige laatste dag van het SDC Championship. Een laatste dag die bovendien ook nog eens niet te zien is op Ziggo Sport.

Om met dat laatste te beginnen: de DP World Tour heeft tijdens de serie wedstrijden in Kenia en Zuid-Afrika geen complete tv-productie beschikbaar waardoor de internationale stations het moeten doen zonder live-beelden van het toernooi. Ook 'Ziggo' zit dus met lege handen terwijl ze de mailbox daar wel vol zien stromen met ontevreden golfliefhebbers die niets liever willen dan de ontknoping van het toernooi live volgen. Beelden voor een samenvatting worden later deze week doorgestuurd, maar mocht Luiten een gooi doen naar de titel dan is dat dus tot ieders teleurstelling - ook die van Ziggo - niet live te volgen.

En de kans dat de nummer 16 van de Order of Merit zondagmiddag kans maakt op zijn zevende zege is ruimschoots aanwezig, al zal het een vreemde en onoverzichtelijke middag worden. Door de lange onderbreking op dag 2 kon ook de derde dag niet voltooid worden waardoor onder meer de koplopers Johannnsesen en Baldwin nog vijf holes te spelen hebben van de derde omloop voor ze aan de vierde mogen beginnen.

Hoewel de leiders dus nog kans hebben hun voorsprong te vergroten - of uit handen te geven - weet Luiten al dat hij om 08.41 begint aan zijn laatste ronde én dat hij dat doet vanuit kansrijke positie. Natuurlijk, als de twee koplopers het zondag in alle vroegte op hun heupen krijgen kan het lastig worden, maar op het moment dat de toeter ging ten teken dat het spel gestaakt werd, bedroeg de achterstand van Luiten slechts twee slagen.

Na de zaterdagochtend vroeg afgemaakte tweede ronde liet Luiten in zijn derde omloop zien op dit moment uitstekend in vorm te zijn. Een foutloze 67 - Luiten maakte het hele toernooi overigens nog geen enkele bogey - bracht zijn totaal op -9 en op de (vooralsnog) gedeeld derde plaats. Van tee tot green speelde de Nederlander ijzersterk en op nagenoeg elke hole creeerde hij een birdiekans. 'Met -5 kun je niet zeggen dat de putter koud was, maar het had zomaar -8 kunnen zijn', aldus een twittervolger die wel beelden had weten te vinden.

Luiten zelf dacht daar anders over, zo zei hij tegenover de perschef van het circuit.

'Het waren elf goede holes maar toen werd de putter ineens koud op de laatste zeven holes. Ik gaf mezelf genoeg kansen maar er ging niets meer in, daar baalde ik wel van. Ik sloeg de bal goed maar het is lastig ballen te holen op deze greens. Je moet geduldig blijven maar overall was het een goede dag. Vijf onder is altijd goed op zaterdag, al had het zeker wat beter gekund. Ik moet kijken of ik morgen wat putts kan maken om daarmee druk op de leiders te zetten.

Tour
  • Golfsupport