Deze Week in Golf : Nieuwe kansen in India

Luiten optimistisch …. Huizing debuteert in New Delhi … Afscheid in mineur voor Honda Classic … LPGA Tour naar Azië … Van Meijel sluit Zuid-Afrikaans vierluik af

Joost Luiten
Joost Luiten speelde al in 2008 in India.

DP World Tour
Kampioenschap:
Hero India Open
Data: 23 - 26 februari 2023
Baan: DLF Golf & Countryclub, Gurgaon, New Delhi (Ind)
Lengte: 6.749 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 2.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 3.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 8.30 - 13.30 uur. Zaterdag en zondag van 8.00 - 12.30 uur.
Mooie namen: Thorbjørn Olesen, Robert MacIntyre, Nicolai Højgaard, Pablo Larrazabal, Guido Migliozzi en Shubhankar Sharma
Nederlanders: Daan Huizing en Joost Luiten
Winnaar in 2022: Niet gespeeld
Laatste vijf winnaars: 2019 - Stephen Gallacher (Sch), 2018 - Matt Wallace (Eng), 2017 - S.S.P. Chawrasia (Ind), 2016 - S.S.P. Chawrasia (Ind), 2015 - Anirban Lahiri (Ind)
Bijzonderheden: Het eerste India Open werd in 1964 op de even charmante als lastige baan van de uit 1930 stammende Delhi Golfclub gespeeld en werd gewonnen door de vijfvoudige Australische Brits Open-kampioen, Peter Thomson.
Het duurde tot 1997 eer er een Europese winnaar was: de Engelsman Edward Fryatt, die het gros van zijn toernooien in Azië speelde.
Vanaf 2015 maakt het toernooi ook deel uit van de DP World Tour, al kon er van 2020 tot en met 2022 vanwege covid-19 niet worden gespeeld.
Het Hero India Open keert terug naar de DLF Golf & Country Club. Die bezit 27 holes: negen getekend door Arnold Palmer en achttien die zijn ontworpen door Gary Player.
De course van de Zuid-Afrikaan is niet gemakkelijk en ook wel gekunsteld. De winnende scores waren er van 2017 tot en met 2019 achtereenvolgens tien, elf en negen onder par.
Joost Luiten (foto boven) deed alleen in 2018 mee op DLF. Hij werd met twee onder par negende. Hij neemt zijn goede vorm mee vanuit Thailand en moet minimaal tot een van de outsiders worden gerekend. Hij toont zich op zijn eigen website optimistisch: ‘In India spelen we op een wat aparte baan, sommige holes zoals de 17de zijn echt over de top. Maar het is een baan waar je ballstriking goed moet zijn om te kunnen scoren en dat ligt mij doorgaans wel.’
‘En als ik een keer een green mis, kan ik nu weer terugvallen op het chippen dus wie weet zit de zevende overwinning op de Tour eraan te komen. Winnen is het mooiste wat er is, ook omdat je dan na het toernooi een keer niet hoeft te denken: “er had deze week nog meer ingezeten”.’
Daan Huizing speelt deze week voor het eerst op de baan van Gary Player.
En dan nog dit: DLF staat voor Delhi Land & Finance, een projectontwikkelaar die een portefeuille heeft met een geschatte waarde van 6,9 miljard dollar. De baan ligt dertig kilometer ten zuidwesten van New Delhi in Gurgaon.
Mede door projecten van DLF is deze plaats uitgegroeid tot een van de rijkste van India. In Gurgaon zijn tal van bedrijven gevestigd die informatietechnologie tot een steeds een belangrijker element van de economie van India hebben gemaakt. Daarnaast zijn er veel banken en andersoortige financiële instellingen gevestigd.

PGA Tour
Kampioenschap:
The Honda Classic
Data: 23 -26 februari 2023
Baan: PGA National Resort (The Champion), Palm Beach Gardens, Florida (VS)
Lengte: 6.515 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 8.400.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 14.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Discovery Plus. Donderdag en vrijdag van 20.00 - 24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00 - 24.00 uur.
Hoogst gerankte spelers: Sungjai Im, Billy Horschel, Shane Lowry, Sepp Straka, Aaron Wise, Alex Noren, Min Woo Lee en Chris Kirk
Winnaar in 2022: Sepp Straka (Oos)
Laatste vijf winnaars: 2022 – Sepp Straka (Oos), 2021 - Matt Jones (Aus), 2020 - Sungjae Im (Z-K), 2019 - Keith Mitchell (VS), 2018 - Justin Thomas (VS)
Bijzonderheden: Honda was in 1982, toen bijna alle huidige topspelers nog moesten worden geboren, voor het eerst hoofdsponsor van wat toen nog de Inverrary Classic heette.
We zijn nu 41 jaar verder en de Japanse automobielfabrikant heeft besloten dat het deze week de laatste editie is. En nu er in golf aardverschuivingen van jewelste plaatsvinden, is het maar de vraag of het toernooi nog wel een toekomst heeft.
Al een paar jaar zit de Honda Classic ‘verstopt’ tussen het Phoenix Open en The Genesis Invitational aan de ene kant en de Arnold Palmer Invitational en het Players Championship aan de andere zijde van het spectrum.
Vorige week deden in Los Angeles 39 spelers uit de top-50 van de wereldranglijst mee. Op PGA National zijn dat er negen. Volgende week tonen de sterren zich weer.
De vier toernooien die voor en na de Honda Classic worden gespeeld, behoren nu ook nog eens tot de Designated Events van de PGA Tour. De topspelers moeten ze nagenoeg allemaal spelen. En je moet toch ergens een week rust inbouwen. Bovendien is 8,4 miljoen prijzengeld bij wijze van spreken een schijntje vergeleken met de twintig miljoen van de Designated Events. In het Players Championship zit zelfs 25 miljoen in de pot.
En dan nog dit: Je hoeft niet extreem laag te gaan om de Honda Classic te winnen. De laatste vijf edities leverden winnende scores van 8, 9, 6 en 12 en 1o onder par op.
Interessantste en gevaarlijkste deel van de waterrijke baan is de Bear Trap – vernoemd naar Jack Nicklaus. De holes 15, 16 en 17 (par-3, -4 en -3) vormen een van de gevaarlijkste trio’s op de PGA Tour. Het is een soort natte Boulevard of Broken Dreams.

LPGA Tour
Deze week de herstart van het seizoen 2023. Van 23 - 26 februari wordt op de baan van de Siam Country Club bij Chonburi het met 1,7 miljoen dollar gedoteerde Honda Thailand Open gespeeld (meer bijzonderheden en vanaf donderdag 3.00 uur Live Scoring).
Het is een toernooi met een limited field (72 speelsters) en er is derhalve geen cut.
Ziggo Sport Golf zendt op maandag 27 februari van 19.30 - 21.00 uur een verslag uit.
Voor het gros van de speelsters, zoals Dewi Weber, begint het golfjaar pas echt van 23 - 26 maart (!) als in Arizona het LPGA Drive On Championship op het programma staat.

Ladies European Tour
Volgende week (1 - 4 maart) wordt het seizoen voortgezet met het met drie ton gedoteerde Joburg Ladies Open (meer bijzonderheden).
In het kampioenschap op de Modderfontein Golfclub is debutante Lauren Holmey de enige Nederlandse deelneemster.

Challenge Tour
Lars van Meijel is van 23 - 24 februari namens Nederland van de partij in het Nelson Mandela Bay Championship. Het met 350 duizend dollar gedoteerde toernooi (meer bijzonderheden en vanaf donderdag Live Scoring) wordt gespeeld op de Humewood Golfclub in Port Elizabeth.

Satelliet tours
De Pro Golf Tour begint het seizoen 2023 op 14 maart met vier toernooien in Egypte (kalender).
Ook de Alps Tour start dit jaar in Egypte (kalender) - op 21 februari. Ofwel, deze week.

LIV Golf
Het seizoen 2023 begint deze week (24 - 26 februari) met een toernooi op het Mexicaanse Mayakoba (kalender).

Tour
  • Golfsupport.nl