Podiumplaats Luiten in Thailand

De overwinning bleef, vooral door een ontketende Olesen, buiten bereik, maar met een vierde ronde onder par legde Joost Luiten beslag op de derde plaats van het Thailand Classic.

joost luiten

Natuurlijk stapte Luiten zondagochtend de baan in met de intentie om zijn zevende zege in de wacht te slepen. En het begin van de ronde was daar ook naar. Birdies waren er nodig om het gat van drie slagen naar de Deen te dichten en dat was precies waar Luiten mee begon. De birdies op hole 1 en 2 leverden hem echter weinig op omdat ook Olesen begon met twee birdies waardoor de marge intact bleef.

Waar Thorbjørn Olesen in het vervolg van de ronde nergens in de problemen kwam, leverde Luiten hier en daar een slag in (bogey op 5 en 13) en moest hij ook wat harder werken voor zijn parren. De driver was iets minder scherp, net als de ijzers dat waren, en dus was het meer dan het maken van up-and-downs voor par.

Dat deed Luiten uitstekend. Of het nu was met een wat langere putt van buiten de green of een chip die de pin raakte: Luiten hield het spel goed bij elkaar en legde met een totaal van -18 beslag op de achtste derde plek uit zijn loopbaan en ook alweer de 43ste top-10 notering. Het was overigens zijn eerste podiumplaats sinds hij iets meer dan drie jaar geleden derde werd in het Abu Dhabi Championship.

Kijken we naar de Strokes Gained-cijfers, dan zie we dat Luiten deze week vanaf de tee zeventiende was, met de slagen naar de greens 45ste. Rond de green nam hij dertigste plaats in.

Joost Luiten kan terugkijken op een goede week met de putter. Hij won per ronde gemiddelde 1,75 slagen op het veld. Alleen de Japanner Higa en de Engelsman Southgate deden het beter.

Over het putten zei Luiten deze week dit tegen de persman van de Tour: ‘Het is altijd iets waar ik mee bezig ben. Een paar jaar geleden ben ik met een nieuwe coach gaan werken, Rob Mouwen. En dat heeft resultaat gehad. Ik ben beter en beter geworden. Ik sta met meer vertrouwen boven de bal. Ik denk dat het dit is waar het om gaat en het is leuk om de putts te zien vallen.’

Voor de Europese Order of Merit deed hij natuurlijk goede zaken. Joost Luiten heeft nu 308 punten veroverd en staat 26ste . Vorig jaar was een totaal van (minimaal) 464 punten nodig om de speelrechten voor 2023 veilig te stellen. Met andere woorden: de kaart voor 2024 is in de derde week van februari al een heel stuk dichterbij gekomen.

Op de wereldranglijst gaat Joost Luiten eveneens flink stijgen, al wordt de balans voor dit weekeinde pas na The Genesis Invitational opgemaakt.

Luiten stond voor de Thailand Classic op de 427ste plaats. Hij stijgt door naar ongeveer de 345ste plek.

Ook Daan Huizing klom op de jaarranglijst, al staat hij als nummer 155 nog niet aan de goede kant van de score. Net als Luiten kon Huizing met een goed gevoel terugkijken op de voorbije week. Nadat hij met de hakken over de sloot het weekend haalde klom hij in de tweede helft van het toernooi, met een totaal van negen onder par naar de 33ste plaats.

De zege in Thailand ging zoals gezegd naar Thorbjorn Olesen. De Deen, die als leider aan de slotronde begon, ging foutloos in -6 rond en had daarmee na 72 holes een marge van vier slagen ten opzichte van runner-up Yannik Paul en zes ten opzichte van de nummers drie, onder wie dus Luiten.

Tour
  • Golfsupport