New balls, please

Het is het enige stuk equipment dat je bij elke slag gebruikt: de bal. Geen wonder dus dat producenten altijd op zoek blijven naar manieren om er net wat meer lengte, controle en consistentie uit te persen.

Nieuwe ballen

Titleist Pro V1/Pro V1x
Prijs: € 65
De meeste gespeelde bal op de tour heeft zijn tweejaarlijkse update gekregen. De samenstelling van de kern is veranderd : steviger aan de buitenkant en zachter binnenin. Dit resulteert in minder spin met het lange spel en een een consistentere balvlucht. Ofwel: je slaat er verder en rechter mee. Dankzij de gegoten cover van urethaan lever je hierbij geen spin (lees: controle) in bij het korte spel.

Een bal moet volgens Titleist elke keer dezelfde vertrekhoek, spin en snelheid hebben. Tourspelers zien in de lucht een virtueel 'window', waar hij keer op keer doorheen moet vliegen. Talloze checkpoints tijdens het productieproces garanderen dat elke bal aan dezelfde eisen voldoet.
De Pro V1 biedt als vanouds de beste combinatie van afstand, spin en gevoel, verpakt in een strakke balvlucht. De Pro V1x vliegt wat hoger, en genereert meer spin met de ijzers en rond de green.

Wilson Duo Soft
Prijs: € 30
De nieuwe versie van de extreem zachte Duo Soft krijgt extra snelheid mee dankzij een nieuwe formule van de kern. Deze geeft bij impact meer energie terug, waardoor de bal sneller van het clubblad vertrekt. Het dimplepatroon zorgt voor een stabiele balvlucht met weinig driverspin, waardoor de bal verder en rechter vliegt.
Zijn zachte gevoel heeft de Duo Soft te danken aan een lage compressie kern en een middelharde cover. De bal is verkrijgbaar in de kleuren groen, oranje, rood, geel en klassiek wit.

Srixon Z-star
Prijs: € 58
Srixon heeft de high-end Z-Star lijn onder handen genomen. De extreem dunne cover van urethaan biedt maximale spin rond de green, mede dankzijn de Spin skin+ finish die voor wat extra frictie zorgt bij contact met het clubblad.
Onder de cover zit een kern die zacht in het midden is en naar de buitenkant toe steeds steviger wordt. Dit ontwerp garandeert een zacht gevoel terwijl je toch veel snelheid krijgt.

De Z-Star heeft een dunne middenlaag en een lagere compressie, waardoor hij een zachter gevoel bij approaches biedt. De stevigere compressie van de Z-Star Diamond resulteert in optimale spin en afstand met de ijzers. Bij de Z-Star XV is de toename in stevigheid binnen de kern groter, wat zorgt voor extra balsnelheid en meer spin. De Z-Star Divide is voor de ene helft wit en de andere helft geel, wat een nuttig hulpmiddel kan zijn bij het oefenen, omdat je beter ziet hoe de bal roteert.

Srixon UltiSoft
Prijs: € 28
De vierde generatie Ultisoft is de bal met de laagste compressie van alle Srixon-ballen. Dat betekent een zeer zacht gevoel. Dit is vooral te danken aan een nieuwe kern met verschillende dichtheden, die ook de balsnelheid hoog houdt.
De dunne, zachte cover is voorzien van een dimplepatroon dat de bal langer in de lucht houdt en de aerodynamica met de driver en ijzers optimaliseert. Dit maakt de UltiSoft ook heel betrouwbaar in de wind. Alleen verkrijgbaar in wit.

Callaway Super Soft
Prijs: € 35
Met veel lengte en een zacht gevoel is de Super Soft een van de populairste ballen van Callaway. Een nieuwe elastische kern zorgt voor meer balsnelheid, vooral met de driver, terwijl je met de ijzers en rond de green een zacht gevoel krijgt.
Ook de samenstelling van de cover is veranderd, wat volgens Callaway resulteert in een nog zachter gevoel en spin en controle rond de green. De Super Soft is beschikbaar in wit en geel, plus matte finishes in rood, oranje, roze en groen.

Callaway Reva
Prijs: € 35
De Reva is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die meer afstand en consistentie willen. Hij is wat groter (vanzelfsprekend nog steeds binnen de regels), waardoor hij sneller de lucht in gaat.
Ook geeft het oversized formaat ruimte voor een grotere kern die minder spin genereert, wat moet zorgen voor meer lengte en accuratesse. De Reva is verkrijgbaar in wit en roze.

PXG Xtreme
Prijs: £ 45

Met de Xtreme maakt ook PXG zijn debuut op de golfballenmarkt. Volgens eigenaar Bob Parson hoeft de consument met deze bal niet meer te kiezen tussen afstand en gevoel. Er is tien jaar aan de PXG Extreme gewerkt.

De 3-piece bal heeft een kern van veerkrachtig polybutadine voor snelheid, een stevige mantel om de snelheid nog verder op te voeren, en een zachte cover van urethaan voor spin en gevoel bij het korte spel. Het dimplepatroon moet zorgen voor een hoge balvlucht.