Deze Week in Golf : Tiger is terug

Voor het eerst sinds The Open van 2022 speelt TW een officieel toernooi … Van Driel, Huizing en Luiten naar Thailand … Van Dam is voor lucratieve wedstrijd in Saoedi-Arabië … Kouwenaar en Van Meijel blijven in Zuid-Afrika

Riviera

DP World Tour
Kampioenschap:
Thailand Classic
Data: 16 - 19 februari 2023
Baan: Amata Spring Country Club, Chon Buri, Bangkok (Tha)
Lengte: 6.861 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 2.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 2.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf van 6.30 - 11.30 uur.
Mooie namen: Adrian Otaegui, Robert MacIntyre, Thriston Lawrence, Guido Migliozzi, Jordan Smith, Rafa Cabrera Bello, Pablo Larrazabal, Nicolai Højgaard, Thongchai Jaidee en Takumi Kanaya
Nederlanders: Darius van Driel, Daan Huizing en Joost Luiten
Winnaar in 2022: Niemand. Nieuw toernooi.
Bijzonderheden: De uit 2005 stammende baan van Amata Spring, ruim een uur rijden vanuit het centrum van Bangkok, is al gastheer geweest van tal van internationale toernooien - variërend van het Asia-Pacific Amateur tot en met het Honda Open, een wedstrijd van de LPGA Tour.
Amata Spring (plattegrond) staat vijfde op de banenranking van Thailand, dat 250 courses telt.
Opvallendste hole is de zeventiende. Deze par-3 met een eilandgreen meet deze week ongeveer 140 meter.
De nieuwe Thailand Classic trekt een veld dat qua sterkte ongeveer overeenkomt met dat van de Singapore Classic.

PGA Tour
Kampioenschap:
The Genesis Invitational
Data: 16 -19 februari 2023
Baan: The Riviera Country Club, Pacific Palisades, Los Angeles, Californië (VS)
Lengte: 6.704 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 20.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 17.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Discovery Plus. Donderdag en vrijdag van 22.00 - 2.00 uur. Zaterdag van 19.00 - 1.00 uur en zondag van 19.00 - 0.30 uur.
Hoogst gerankte spelers: Rory McIlroy, Jon Rahm, Scottie Scheffler, Patrick Cantlay, Xander Schauffele, Colin Morikawa, Justin Thomas, Matthew Fitzpatrick, Viktor Hovland, Will Zalatoris en Tony Finau
Opvallende andere namen: Tiger Woods en Thomas Detry
Winnaar in 2022: Joaquin Niemann (Chi)
Laatste vijf winnaars: 2022 – Joaquin Niemann (Chi), 2021 - Max Homa (VS), 2020 - Adam Scott (Aus), 2019 - J.B. Holmes (VS), 2018 - Bubba Watson (VS)
Bijzonderheden: Tiger Eldrick Woods speelt deze week zijn 372ste toernooi van de PGA Tour. Hij deed al veertien eerder mee aan wat eigenlijk het Los Angeles moet worden genoemd - voor het eerst als zestienjarige, in 1992.
Woods miste vier keer de cut (waarvan twee keer als amateur) en eindigde ook slechts vier keer in de top-10. Winnen deed Tiger Woods nooit op de traditionele parkbaan. Troost voor hem: Jack Nicklaus kon hier ook nimmer winnen.
Het dichtst bij de zege was Tiger Woods in 1998. Op de baan van de Valencia Country Club - eenmalig gastheer in de laatste veertig jaar - werd hij in een play-off geklopt door Billy Mayfair. In 1999 werd hij ook (gedeeld) tweede, nu op Riviera - twee slagen achter winnaar Ernie Els.
Woods heeft net als Sam Snead 82 keer gewonnen op de PGA Tour, maar de kans dat de nu 47-jarige nummer 1283 van de wereld het record helemaal in eigen handen heeft, is minuscuul.
Twee jaar geleden ontsnapte Woods, die gastheer was en is van het toernooi, daags na The Genesis Invitational aan de dood toen hij op weg naar een instructiesessie voor een tijdschrift crashte met een SUV van de hoofdsponsor. Goede kwaliteit, want met een mindere voiture had Woods het ongeluk mogelijk niet overleefd.
Het herstel verliep traag en hij is nooit meer van het niveau geweest dat hem in april 2019 in The Masters de titel opleverde.
Net als het WM Phoenix Open van afgelopen week is The Genesis Invitational een designated event: twintig miljoen dollar in de pot, met 3,6 miljoen voor de winnaar. Er doen 23 spelers uit de top-25 van de wereldranglijst mee.
Cameron Smith en titelverdediger Joaquin Niemann mogen namelijk niet meedoen, maar zij kunnen volgende week cashen in de eerste wedstrijd van LIV Golf 2023. Jammer voor hen de andere 46 spelers van het Saoedische circuit is de winst in een traditionele klassieker als op Riviera in feite vele, vele malen meer waard dan een eerste plek in een 54-holes toernooi met 48 spelers en geen cut.
En dan nog dit (I): de Riviera Country Club (plattegrond) werd in juni 1927 geopend, als onderdeel van de Los Angeles Athletic Club. Grootmeester George Thomas ontwierp een baan - met een oppervlakte van slechts 51 hectare en een beetje - in de bedding van een drooggevallen rivier, niet ver van Sunset Boulevard en de Stille Oceaan. Het duurde lang voor de opdrachtgevers tevreden waren, want Thomas moest steeds terug naar de tekentafel.
Riviera is een van dé banen van Amerika. De geschiedenis van leden en winnaars is rijk. Niet alleen The Genesis Open - begonnen als het Los Angeles Open - werd en wordt hier gespeeld. Ook het U.S. Open en het PGA Championship waren er ooit te gast.
En dan nog dit (II): In 2028 worden op Riviera de Olympische golfkampioenschappen gespeeld.
En dan nog dit (III): In 2012 won Thomas Pieters hier het individueel klassement van het NCAA Championship - twee slagen voor onder anderen de Fransman Julien Brun, die nu ook op het Europese circuit speelt.
En dan nog dit (IV): Het was op Riviera dat een jaar geleden spelers als Bryson DeChambeau en Dustin Johnson beweerden trouw aan de PGA Tour te blijven. Een paar weken later waren ze toch gezwicht voor het geld en de mooie woorden van Greg Norman en de Saoediërs.

LPGA Tour
Na het door Brooke Henderson gewonnen Tournament of Champions is het nu nog een week wachten op het vervolg van het nieuwe seizoen (klik hier voor het schema).
Vanaf 23 februari vinden er drie weken op rij wedstrijden - met een klein veld - in Azië plaats: Thailand en Singapore. Het Chinese toernooi is vanwege covid-19 afgelast.
Voor het gros van de speelsters, zoals Dewi Weber, begint het golfjaar pas echt van 23 - 26 maart (!) als in Arizona het LPGA Drive On Championship op het programma staat.

Ladies European Tour
Met een prijzengeld van vijf miljoen dollar (!) is het Aramco Saudi Ladies International een toernooi waar alle dames graag in willen spelen. Het wordt van 16 - 19 februari op de baan van de Royal Greens Golf & Country Club georganiseerd. (Bijzonderheden en Live Scoring)
Anne van Dam, die het seizoen afgelopen week in Marokko allesbehalve sterk begon, is de enige Nederlandse in het zeventig deelneemsters tellende veld.

Challenge Tour
Het seizoen start met vier wedstrijden in Zuid-Afrika, die ook onderdeel vormen van de Sunshine Tour. Deze week staat nummer drie op de rol: het met 350 duizend euro gedoteerde SDC Open. (Bijzonderheden en Live Scoring)
Koen Kouwenaar en Lars van Meijel zijn van 16 - 19 februari namens Nederland van de partij op de par-72 baan van het Zebula Golf Estate bij Limpopo.

Asian Tour
De Doha Golfclub was jarenlang de baan van het Qatar Masters. In 2000 won Rolf Muntz er als eerste Nederlander dit kampioenschap.
Tot verbijstering van de directie van de DP World Tour werd de innig lijkende relatie ineens verbroken door middel van een volgens ingewijden kil bericht.
Van 16 - 19 februari is de Doha Golfclub nu gastheer van de met 2,5 miljoen dollar gedoteerde International Series Qatar. (Bijzonderheden en Live Scoring).
Ziggo Sport Golf zendt op woensdag 22 februari van 20.00 - 21.00 uur een samenvatting uit.

Satelliet tours
De Pro Golf Tour begint het seizoen 2023 op 14 maart met vier toernooien in Egypte (kalender).
Ook de Alps Tour start dit jaar in Egypte (kalender) - op 21 februari.

Tour
  • ProShots