Deze Week in Golf: Circus in Phoenix en terug naar Singapore

Van Driel en Besseling naar het Verre Oosten … Van Dam en Holmey openen hun seizoen in Marokko … Spektakelstuk in Phoenix .. Kouwenaar en Van Meijel spelen in Zuid-Afrika

Phoenix

DP World Tour
Kampioenschap:
Singapore Classic
Data: 9 - 12 februari 2023
Baan: Laguna National Golf Resort Club, Singapore
Lengte: 6.829 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 2.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 2.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 6.30 - 11.30 uur. Zaterdag en zondag van 6.00 - 10.30 uur.
Mooie namen: Adrian Otaegui, Ryan Fox, Robert MacIntyre, Thriston Lawrence, Rafa Cabrera Bello, Antoine Rozner en Adri Arnaus
Nederlanders: Wil Besseling en Darius van Driel
Winnaar in 2022: Nieuw toernooi
Laatste winnaars: Op de Classic Course van Languna werden zes edities van het Singapore Masters gespeeld - van 2002 tot met 2007. Arjun Atwal, Lian-wei Zhang, Colin Montgomerie, Nick Dougherty, Mardan Mamat, en Wen-chong Liang waren de winnaars. Maarten Lafeber werd in 2005 gedeeld tweede.
In 2014 was Laguna bereid om op stel en sprong een geschrapt Koreaans toernooi te vervangen: The Championship at Laguna National. Dat werd gewonnen door Felipe Aguillar. De Chileen sloeg op de par-4 achttiende een wedge pardoes de hole in het verwees de Deen Anders Hansen en de Amerikaan David Lipksy naar de tweede plaats.
Bijzonderheden: De DP World Tour keert terug naar Azië voor toernooien in Singapore, Thailand en India. Tot ergernis van de Aziatische Tour, die een vet contract met de Saoediërs heeft getekend. En dat valt weer niet goed bij directie van de DP World Tour.
Tegenwoordig lijkt alles in het professionele golf wel politiek te zijn.
En dan nog dit: De baan is waterrijk en de greens hebben veel grain. Daarnaast is er elke dag wel kans op onweer. Een typisch start-stop toernooi dat veel geduld van de spelers zal vragen.

PGA Tour
Kampioenschap:
WM Phoenix Open
Data: 9 - 12 februari 2023
Baan: TPC Scottsdale, Scottsdale Arizona (VS)
Lengte: 6.639 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 20.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 16.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Discovery Plus. Donderdag en vrijdag van 21.30 - 1.30 uur. Zaterdag van 19.00 - 0.30 uur en zondag van 19.00 - 24.00 uur.
Hoogst gerankte spelers: Rory McIlroy, Jon Rahm, Scottie Scheffler, Patrick Cantlay, Xander Schauffele, Colin Morikawa, Justin Thomas, Matthew Fitzpatrick, Viktor Hovland en Tony Finau
Winnaar in 2022: Scottie Scheffler (VS)
Laatste vijf winnaars: 2022 – Scottie Scheffler, 2021 - Brooks Koepka (VS), 2020 - Webb Simpson (VS), 2019 - Rickie Fowler (VS), 2018 - Gary Woodland (VS)
Bijzonderheden: Het Phoenix Open, voor het eerst gespeeld in 1932, wordt wel de Greatest Show on Grass genoemd. Honderdduizenden fans passeren deze week de kassa’s en daarmee is Phoenix de komende dagen de onbetwiste sporthoofdstad van Amerika. Een half uur na de laatste putt op de TPC van Scottsdale is elders in de stad de kick-off van de Super Bowl, de finale van het NGF-seizoen: Kansas City versus Philadelphia.
De Greatest Show on Grass is er vanaf dit jaar een die nog grootser is. Het Phoenix Open behoort tot de zeventien designated events, wedstrijden met meestal twintig miljoen in de pot, waarvan 3,6 miljoen voor de winnaar en ongeveer veertig mille voor de nummer laatst van de mannen die de cut hebben gehaald.

De designated events zijn een antwoord van de PGA op de aanval op het ecosysteem van golf (citaat van de topman van de R&A) door de Saoedische regering met zijn PIF-investeringsfonds.
Alle topspelers van de PGA Tour zijn verplicht zestien van de zeventien wedstrijden te spelen om zo de toeschouwers ter plekke en de tv-kijkers in alle werelddelen regelmatig een duel tussen de grote spelers te garanderen. Ziggo Sport golf brengt ze alle rechtstreeks op het scherm.
De volgende designated events zijn het Genesis Invitational in Los Angeles (komende week), de Arnold Palmer Invitational (2 - 5 maart in Orlando) en The Players (9 - 12 maart in Ponte Vedra Beach, met 25 miljoen aan prijzengeld).
Van de grote spelers is Will Zalatoris deze week de belangrijkste afwezige. Rory McIlroy had zijn wildcard al begin januari ingezet.
Van de spelers in de top van de wereldranglijst gaat ook Cameron Smith niet naar Arizona. Hij is na zijn overstap naar LIV Golf verbannen door de PGA Tour.

En dan nog dit (I): de slotholes van de TPC Scottsdale zijn sensationeel - te beginnen met de par-3 zestiende, waar omheen een heus stadion is gebouwd. Vervolgens is er de korte par-4 zeventiende waarin glorie en drama door een haarlijn worden gescheiden.
En dan nog dit (II): Voor de voorkwalificatie van de Monday Qualifier hebben zich honderden spelers ingeschreven. Uiteindelijk doen er ongeveer 120 mee aan de ‘finale’ en dan blijven er drie over die het Phoenix Open mogen spelen.
De Monday Qualifier is ooit door pro’s bij de rechter afgedwongen met het recht op arbeid als argument.

LPGA Tour
Na het door Brooke Henderson gewonnen Tournament of Champions is het nu nog twee weken wachten op het vervolg van het nieuwe seizoen (klik hier voor het schema).
Vanaf 23 februari vinden er drie weken op rij wedstrijden - met een klein veld - in Azië plaats: Thailand, Singapore en China. Of er in dat laatstgenoemde land ook daadwerkelijk wordt gespeeld, moet natuurlijk nog worden afgewacht.
Voor het gros van de speelsters, zoals Dewi Weber, begint het golfjaar pas echt van 23 - 26 maart (!) als in Arizona het LPGA Drive On Championship op het programma staat.

Ladies European Tour
Het seizoen 2023 wordt deze week in Marokko vervolgd door de Lalla Meryem Cup. Het kampioenschap, vernoemd naar een zus van de koning, wordt van 9 - 11 februari gespeeld op Le Parcours Bleu van Royal Golf Dar Es Salam (meer bijzonderheden en vanaf donderdag Live Scoring).
Er zit deze week 450 duizend euro in de prijzenpot.
Anne van Dam en Lauren Holmey maken deze week in Marokko hun seizoensdebuut.

Challenge Tour
Het seizoen start met vier wedstrijden in Zuid-Afrika, die ook onderdeel van de Sunshine Tour
Afgelopen week stond het Kaapstad Open op het programma en nu - van 9 - 12 februari - de met 370 duizend euro gedoteerde Dimension Data Pro-Am op Fancourt, bij de plaats George (meer bijzonderheden en vanaf Live Scoring).
Er komen veel sterke Zuid-Afrikanen aan de start. Lars van Meijel zit op basis van zijn ranking in het toernooi. Koen Kouwenaar heeft een wildcard gekregen.

Asian Tour
Het seizoen 2023 wordt van 9 - 12 februari vervolgd met de International Series Oman - gespeeld op Al Mouj, waar Joost Luiten ooit won, en gesponsord door hetzelfde Saoedische investeringsfonds dat eigenaar is van LIV Golf. Er is deze week een prijzengeld van twee miljoen dollar (meer bijzonderheden en vanaf donderdag Live Scoring).
Mooie namen: Sergio Garcia, Brooks Koepka, Carlos Oritz, Laurie Canter, Hideto Tanihara, Joaquin Niemann, Jason Kokrak, Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel en Graeme McDowell. Al deze mannen zijn op jacht naar punten voor de wereldranglijst.
Ziggo Sport Golf zendt op woensdag 15 februari van 19.00 - 20.00 uur een samenvatting uit.

Satelliet tours
De Pro Golf Tour begint het seizoen 2023 op 14 maart met vier toernooien in Egypte (kalender). Ook de Alps Tour start dit jaar in Egypte (kalender) - op 21 februari.

Tour
  • Golfsupport.nl