Het Proces

Deze week begint de rechtszaak tussen de DP World Tour en dertien leden die ook uitkomen in de toernooien van LIV Golf.

Sports Resolutions

Ian Poulter, Adrian Otaegui and Justin Harding, Lee Westwood, Sam Horsfield, Richard Bland, Shaun Norris, Laurie Canter, Wade Ormsby, Patrick Reed, Bernd Wiesberger, Graeme McDowell en Martin Kaymer eisen het recht om te spelen waar en wanneer ze maar willen en dat de DP World Tour hen daarbij geen strobreed in de weg mag leggen.
De DP World Tour stelt - op basis van de door de spelers goedgekeurde reglementen - dat voor deelname aan toernooien die concurreren met de eigen wedstrijden toestemming moet worden gevraagd.
De rechtszaak - die in feite een arbitragezaak is - duurt vijf dagen en vindt achter gesloten deuren plaats bij het (Britse) Sport Resolution Arbitration and Media Centre dat in Londen is gevestigd.

Dit arbitragehof boog zich vorig jaar juli over het bezwaar dat enkele spelers - onder wie Ian Pouter en Adrian Otagegui - maakten tegen hun schorsing en boete.
Zij - en anderen - deden in juni 2022 tijdens het mixed toernooi in Zweden mee aan de eerste wedstrijd van LIV Golf bij Londen.
Op basis van de reglementen van de DP World Tour, werden zij geschorst en werd hen een boete opgelegd. Maar een rechter van het Sports Resolution instituut zette alles in de ijskast. Tot nu.
Het driekoppige panel - voorgezeten door de voormalige rechter Phillip Sycamore (die in juli koos voor ‘de ijskast’) hoort de argumenten van beide partijen aan.
CEO Keith Pelley en COO Keith Waters voeren namens de DP World Tour het word.

‘Maar’, zei een woordvoerder van de DP World Tour onlangs in Dubai in een informele setting met journalisten. Golfers Magazine heeft een officieuze transcriptie van de opnames, ‘het is niet zo dat er meteen vonnis wordt gewezen.’
Dat zal pas over enkele weken gebeuren - via de website van Sport Resolution.
De woordvoerder: ‘Gaan wij in beroep als wij verliezen? Gaan zij in beroep als zij verliezen? Zullen hun spelers nog steeds op de tour kunnen spelen als ze in beroep gaan? Helaas is het simpele en eerlijke antwoord op dat alles dat we het niet weten.’
‘In eenvoudige bewoordingen: de hoorzitting draait om onze vrijgave-regeling en ons vermogen om deze af te dwingen. Zo eenvoudig is het en in die zin is de hearing erg beperkt en heeft een zeer specifieke parameter.’

‘De problemen zijn niet dezelfde als in de rechtszaak tussen de PGA Tour en LIV in Amerika’, legde de woordvoerder aan de journalisten uit. ‘Niet in de laatste plaats natuurlijk omdat het verschil in wetgeving tussen het VK en de VS enorm is.’
'Dit zijn regels voor spelers gemaakt door de spelers. Als lid ondertekent elke speler dit reglement wanneer hij contributie betaalt en het punt over concurrerende toernooien maakt al vele jaren deel uit van ons reglement.'Er zijn in die zin precedenten dat we in het verleden geen toestemming hebben verleend. Daarom is ons argument vrij eenvoudig. We geloven dat we in ons recht stonden en staan en dat we als DP World Tour inderdaad het recht hebben om deze sancties nu toe te passen.’

Er is al een keer een soortgelijke zaak geweest. Eentje waarin spelers werden geschorst en beboet omdat ze zonder toestemming aan toernooien van een concurrerende tour mee hadden gedaan.
En een van hen was een Nederlander: Guido van der Valk.
Hij speelde in principe op de Asian Tour – die nu overigens in zee is gegaan met de Saoediërs – maar kwam ook uit op de OneAsia Tour, een initiatief van de Australische Tour, de golffederaties van China en Zuid-Korea en de Koreaanse PGA Tour.Die tour had in 2009 zijn eerste seizoen en het werd beschouwd als een poging om de golfmacht in Azië over te nemen. Er konden zelfs punten voor de wereldranglijst worden verdiend.

Van der Valk c.s. deden in 2010 mee aan toernooien van de OneAsia Tour en ze werden prompt geschorst en beboet door de Asian Tour. Maar de in Manilla wonende Nederlander spande met drie anderen een rechtszaak aan in Singapore, waar de Asian Tour is gevestigd.

In november 2012 oordeelde de rechter dat het reglement van de Asian Tour hanteerde om spelers te verhinderen zonder toestemming elders te spelen in feite een arbeidsverbod was en dus ongeldig moest worden verklaard. De vier spelers hadden volgens de rechter uit Singapore ook recht op een schadevergoeding omdat ze wedstrijden op de Asian Tour hadden gemist.
Maar al met al was het voor de OneAsia Tour een Pyrrusoverwinning: het circuit werd nooit een succes. In 2018 werden er geen punten voor de wereldranglijst verstrekt. Een jaar later werd de OneAsia Tour opgedoekt: er stond één toernooi op het schema en dat werd niets eens gespeeld.
Het hele gedoe over wel of niet elders kunnen spelen, hebben we dus al een keer meegemaakt, maar wat er in Azië gebeurde is nog maar peanuts bij wat golf de komende jaren te wachten staat.
Te beginnen deze maand in Londen en in januari 2024 in de VS, als de zaak tussen de PGA Tour en LIV Golf dient.

Reportage
  • Golfers Magazine