McIlroy weet Reed van zich af te houden

Ondanks een indrukwekkende aanval van Patrick Reed (65) wist McIlroy de overwinning in Hero Dubai Desert Classic op de slothole naar zich toe te trekken.

McIlroy weet Reed van zich af te houden

Er was deze week veel 'ruis' op de DP World Tour. Door heftige regenval werd het schema van de Dubai Desert Classic op zijn kop gegooid en duurde het toernooi vijf dagen. Er melden zich een flink aantal LIV-spelers op de tee, wat voor de nodige spanning zorgde. En dan was er nog de rel tussen McIlroy en Patrick Reed, waarbij er geen handen werden geschud maar met tees en dagvaardingen werd gegooid.

Het resulteerde in een nagelbijtend spannende slotdag.

McIlroy begon de laatste ronde met drie slagen voorsprong, maar hij had het vizier niet op scherp staan en moest tot hole negen wachten op zijn eerste birdie. Tegen die tijd had Patrick Reed het gat gedicht, met gewonnen slagen op hole een, twee en zes.

Hoewel de kemphanen niet bij elkaar in de flight speelden, ontstond er een soort matchplaysituatie, en elke Ryder Cup-fan weet dat de Amerikaan in dit soort situaties zijn beste spel laat zien. Met een eagle en twee birdies in vier holes tijd nam Reed na de turn zelfs brutaal de leiding, waardoor het ineens McIlroy was die in de achtervolging moest.

'Het was mentaal heel zwaar', gaf de nummer 1 van de wereld na zijn ronde ruiterlijk toe. 'Je probeert je niet te laten beïnvloeden door wie er op het leaderboard staat, maar dat was moeilijk.' Soms kun je iets ook te graag willen.

Met een 65 (-7) zette Reed uiteindelijk een clubhouse target' van -18 neer. Een birdie op zeventien bracht McIlroy langszij, maar op de par-5 achttiende leek de Noord-Ier toch onder de druk te bezwijken. Zijn drive kreeg niet de gewenste draw en leek in het water te belanden, tot de golfgoden over hun hart streken en 'm in de rough lieten stoppen.

McIlroy kon niet anders dan opleggen en zijn approach tot op vijf meter van de hole slaan. Toen liet hij echter zien waarom hij de nummer 1 van de wereld is. Hij gaf de listige downhiller precies de goede snelheid en de bal tuimelde in de hole voor birdie, een 68 en een totaal van -19.

De oerkreet en de fist pump die volgden, maakten overduidelijk hoe opgelucht hij was. Geen play-off tegen Reed, maar gewoon een derde overwinning in de Dubai Desert Classic en een eerste Rolex Series-titel. 'Een heerlijke start van het jaar', verzuchtte McIlroy.

Thomas Pieters en Johannes Veerman tekenden met een afsluitende 69 voor respectievelijk een 6de en 8ste plaats. Joost Luiten (70) werd 51ste, terwijl Daan Huizing (75) zijn naam pas terugvond in de staart van het veld (81ste).

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport