Homa wint weer in Californië, Rory zet deur op een kier

Alweer voor de zesde keer ging Max Homa er op de PGA Tour met de zege vandoor. Op de DP World Tour vindt de climax pas op maandag plaats. Rory McIlroy maakte het aan het eind van moving day onnodig spannend.

rory mcilroy

Het slechte weer in Dubai dwong de toernooiorganisatie de eerste twee dagen tot dermate veel wachten en schuiven dat al snel duidelijk was dat een normale zondagse finish er niet in zat. Besloten werd om de tweede ronde op zaterdag (uit te) spelen, de zondag in te ruimen voor ronde drie, maar wél gewoon 72 holes te spelen, met dus een finish op maandag.

Lang zag het er naar uit dat die maandagse ronde een formaliteit zou worden. Rory McIlroy speelde, met zicht op Patrick Reed, superieur golf en bouwde gestaag aan een indrukwekkende voorsprong. Vier slagen moesten de achtervolgers toegeven op de Noord-Ier en die mocht toen nog de par-5 achttiende spelen ook.

Het was echter op die hole dat de nummer 1 van de wereld niet de deur dichtgooide, maar hem op een kier zetten, door eerst zijn approach in het water te slaan, en daarna zijn parputt van anderhalve meter te missen. En hoewel dat de enige smetjes waren op een verder nagenoeg foutloze dag maakte hij het daarmee ongewild spannend. met -15 voert hij het veld weliswaar ruim aan, maar zijn voorsprong van drie slagen op Shinkwin en Bradbury had eenvoudig ruimer kunnen, en misschien wel moeten zijn.

Van de vier Nederlanders die de cut haalden, zit het toernooi er voor een van hen na 54 holes alsnog op terwijl de anderen ook niet meer dan een bijrol spelen in het rijk gedoteerde toernooi. Darius van Driel overleefde de noodzakelijke tweede cut niet, Daan Huizing (-3 voor de wedstrijd en T65) en Joost Luiten (-4 voor de wedstrijd en T55) staan laag op het leaderboard terwijl de onder Amerikaanse vlag spelende Johannes Veerman net bij de beste twintig staat.

Dat Max Homa er zaterdagnacht - in verband met American Football werd het Farmers Insurance Open van woensdag tot en met zaterdag gespeeld - tot winnaar werd gekroond lag voor het ingaan van de slotronde niet voor de hand. De 32-jarige Amerikaan maakte een achterstand van vijf slagen goed en boekte daarmee zijn vierde overwinning in 29 wedstrijden.

Homa, die tijdens de derde ronde voor een unicum zorgde door met een 'oortje' in live 'verslag' te doen van een hole tijdens het toernooi - en de kijkers een prettige uitzending wenste - tekende op de slotdag voor een 66 en dat was voldoende om de rest van het veld voorbij te steken.

Tour
  • Golfsupport