Forza Italia; Luiten en Van Driel door

Joost Luiten had op de par-5 achttiende een putt van anderhalve meter voor par om in het met negen miljoen gedoteerde Abu Dhabi HSBC Championship de cut te halen.

Francesco Molinari

Dat was geen probleem en met een 69 voor een totaal van 142 (-2) plaatste Luiten zich voor het weekeinde - iets dat hem twaalf maanden geleden niet lukte op de par-72 Yas Links in Abu Dhabi. Hij is nu gedeeld 57ste, al moeten nog drie spelers zaterdagochtend vroeg de tweede ronde voltooien.
De kwalificatiescore blijft echter 143 (-2)

Darius van Driel herstelde zich van een matig optreden op donderdag. Hij maakte vijf birdies voor een 69 en een totaal van drie onder. Hij staat daarmee gedeeld 43ste.
Wil Besseling miste net als vorig jaar de cut in dit belangrijke toernooi aan het begin van het jaar. Met een totaal van 73-72=145 (+1) miste hij het weekeinde op drie slagen.
Opmerkelijk was dat Besseling de par-5’en deze week in drie boven par speelde: vier bogeys en slechts één birdie.
Ook Daan Huizing (73-70) kwam tot een te hoog totaal van 145.

Twee Italianen voeren na 36 holes de ranglijst aan: Francesco Molinari en Guido Migliozzi. Zij staan na twee ronden op de linksachtige baan op tien onder par.
Molinari (foto boven), die sinds The Open van 2018 niet meer won op het Europese circuit, voegde aan de 67 van donderdag een gelijke score toe.
Migliozzi liet na de 65 van ronde 1 een 69 noteren.
De beide Italianen hebben in het klassement na 36 holes een voorsprong van één slag op de Australiër Jason Scrivener.
Luke Donald, leider na dag 1, zakte door een 75 naar de 22ste plaats.

En dan nog dit: er doen deze week vier bekende spelers mee die zijn verhuisd naar het Saoedische circuit: Henrik Stenson, Ian Poulter, Patrick Reed en Lee Westwood. Zij zijn verbannen van de PGA Tour, maar mogen vooralsnog meedoen aan wedstrijden van de DP World Tour.
Op 6 februari begint een meerdaagse zitting van de Britse sportrechtbank Sports Resolutions, voorgezeten door dezelfde rechter die vorig jaar juli de schorsing van onder anderen Ian Poulter op ijs zette.
De DP World Tour wil spelers die zonder toestemming meedoen aan wedstrijden van LIV Golf beboeten en/of schorsen. Of het zover zal komen, wordt door tal van experts betwijfeld. Hoe dan ook, medio februari wordt het zoveelste hoofdstuk van LIV Golf versus de gevestigde orde geschreven.
Maar terug naar het nu: Patrick Reed kwam uit op vier boven en is uitgeschakeld. Lee Westwood en Stenson staan op twee onder, Ian Poulter op drie onder. De drie mogen dus nog 36 holes spelen voor ze doorreizen naar Dubai om daar - net als Reed - aan de Desert Classic mee te doen.
Ziggo Sport Golf zendt de derde ronde zaterdag van 8.30 uur tot ongeveer 14.30 uur rechtstreeks uit.

Tour
  • DP World Tour