Deze Week in Golf: eerst test voor Oranje

Vier Nederlanders in Abu Dhabi Championship … PGA Tour maakt stap naar vasteland … Start nieuwe seizoen LPGA Tour in Florida

Abu Dhabi logo

DP World Tour
Kampioenschap:
Abu Dhabi HSBC Championship
Data: 19 – 22 januari 2023
Baan: Yas Links Abu Dhabi, Abu Dhabi (VAE)
Lengte: 6.790 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 9.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 5.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 8.30 – 14.30 uur. Zaterdag en zondag van 8.00 – 14.00 uur
Tien hoogst gerankte spelers Tommy Fleetwood, Shane Lowry, Thomas Pieters, Tyrrell Hatton, Ryan Fox, Sepp Straka, Seamus Power, Alex Noren, Adrian Meronk en Min Woo Lee
Nederlanders: Wil Besseling, Darius van Driel, Daan Huizing en Joost Luiten
Winnaar in 2022: Thomas Pieters (Bel)
Laatste vijf winnaars: 2022 – Thomas Pieters (Bel), 2021 – Tyrrell Hatton (Eng), 2020 – Lee Westwood (Eng), 2019 – Shane Lowry (Ier), 2018 – Tommy Fleetwood (Eng)
Bijzonderheden: Met het voor 'Europese begrippen' hoge prijzengeld en dan niet meer dan acht spelers uit de top-50 van de wereldranglijst. Je kunt niet zeggen dat het Abu Dhabi HSBC Championship heel sterk is bezet.
Dat is een tegenvaller voor de hoofdsponsor, voor Rolex (als grote geldschieter van de DP World Tour) en het natuurlijk het circuit zelf.
En dan heeft de CEO van de Tour, Keith Pelley, ongetwijfeld stevig moeten slikken toen hij vernam dat een aardig contingent van de naar de Saoediërs overgestapte spelers zich vrolijk heeft ingeschreven voor dit kampioenschap en voor de Hero Dubai Desert Classic van volgende week.
Dan hebben we het vooral over mannen als Lee Westwood, Ian Poulter, Henrik Stenson en Patrick Reed. Juridisch gezien kan hen vooralsnog geen strobreed in de weg worden gelegd: ze zijn lid van de DP World Tour tot een rechter dit voorjaar eventueel anders beslist.

Toch moet je bij dit stel de nodige kanttekeningen zetten. Lee Westwood was vorige week boos omdat hij niet voor kwam in een promofilmpje voor dit toernooi. Ian Poulter was boos omdat hij niet via twitter door Ryder Cup Europe was gefeliciteerd met zijn verjaardag. Patrick Reed heeft een - excusez le mot - belachelijk proces tegen Amerikaans journalisten aangespannen (hij eist 750 miljoen van hen) en als Henrik Stenson enig fatsoen had gehad dan was hij na zijn verbijsterende overstap – als captain van het Europese Ryder Cup-team – naar LIV Golf weggebleven. Niet alleen deze en volgende week, maar altijd.
Enfin, het is wat het is.

De eerste vraag is of Thomas Pieters in staat zal zijn om als derde speler in de historie van dit toernooi zijn titel met succes te verdedigen. Vorig jaar won de Belg met tien onder par – een slag beter dan Rafa Cabrera Bello en Shubhankar Sharma. Het was de eerste keer sinds de eerste editie in 2006 dat het kampioenschap op Yas Links (plattegrond) werd gespeeld.
Wil Besseling en Joost Luiten misten de cut en Daan Huizing werd 53ste.
En dan dit: Voor de vier Nederlanders is het deze week de eerste echte test van het seizoen. Een goed resultaat hier of in Dubai kan je kaart voor 2024 al heel erg dichterbij brengen. Of je kunt zelfs helemaal je speelrecht verlengen.
Neem Shubhankar Sharma. De Indiër werd in 2022 zoals gezegd gedeeld tweede en verdiende daarmee 694,5 punten voor de jaarranglijst. In de loop van het jaar sprokkelde hij er in 22 toernooien nog 637 bij en werd 29ste op de ranking.
En als hij na de gedeelde tweede plaats in Abu Dhabi in alle volgende toernooien de cut had gemist? Dan was Sharma nog altijd 74ste geworden. Vorig jaar had je minimaal 464 punten nodig om je kaart te behouden. Tel uit je winst.

PGA Tour
Kampioenschap:
The American Express
Data: 19 - 22 januari 2023
Banen: Pete Dye Stadium Course, La Quinta Country Club en Nicklaus Tournament Course, La Quinta, Californië (VS)
Lengte: 6.572, 6.456 en 6.535 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 8.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 17.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Discovery Plus van 21.00 - 1.00 uur
Mooie namen: Jon Rahm, Scottie Scheffler, Patrick Cantlay, Tony Finau, Tom Kim, Harris English, Will Zalatoris, Justin Rose, Sam Burns, Xander Schauffele en Cameron Young
Winnaar in 2022: Hudson Swafford (VS)
Laatste vijf winnaars: 2022 – Hudson Swafford (VS), 2021 - Si Woo Kim (Z-K), 2020 - Andrew Landry (VS), 2019 - Adam Long (VS), 2018 - Jon Rahm (Spa)
Bijzonderheden: La Quinta is een echte golfstad. De plaats ligt in een woestijnachtig gebied, op twee uur rijden van Los Angeles. In en rond La Quinta liggen naar verluidt 130 golfbanen.
Op drie van hen wordt deze week een verrassend aantal goede spelers verwacht, waarvan vijf uit de top-10 van de wereldranglijst.
Iedereen speelt alle drie de banen, waarna de laatste ronde op de Pete Dye Stadium Course plaatsvindt.
Het toernooi begon in 1960, op initiatief van komiek Bob Hope, die er lang in slaagde om bekende artiesten en politici als pro-am spelers naar La Quinta te laten komen. Dat was nog in de tijd dat alle amateurs vier ronden samen met een pro speelden.
En dan nog dit: je moet in dit toernooi op drie veredelde vakantiebanen veel birdies maken om te winnen. In 2022 won Hudson Swafford - inmiddels naar de het Saoedische circuit verhuisd - met 23 onder par. Het toernooirecord staat met 28 onder op naam van Patrick Reed. De ook overgestapte Texaan won in 2014 met deze score.
De baanrecords zijn eveneens veelzeggend: 59 op La Quinta (Adam Hadwin, 61 op de Nicklaus Tournament Course (Will Zalatoris) en 61 op de Pete Dye Stadium Course (Patrick Cantlay)

LPGA Tour
Kampioenschap:
Hilton Grand Vacations Tournament of Champions
Data: 19 - 22 januari 2023
Baan: Lake Nona Golf & Country Club, Orlando, Florida (VS)
Lengte: 6.050 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 1.500.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 15.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Op maandag 23 januari zendt Ziggo Sport Golf van 19.30 - 21.00 uur een verslag uit.
Mooie namen: Danielle Kang, Nelly Korda, Brooke Henderson, Nasa Hataoka en Patty Tavatanakit
Winnaar in 2022: Danielle Kang (VS)
Laatste winnaars: 2022 – Danielle Kang (VS), 2021 - Jessica Korda (VS), 2020 - Gaby Lopez (Mex), 2019 - Eun-Hee Ji (Z-K)
Bijzonderheden: Het seizoen 2023 begint voor de vijfde keer met het Hilton Grand Vacations Tournament of Champions. Alleen winnaressen uit het golfjaar 2022 zijn welkom.
Niet minder dan vier speelsters uit de top-10 van de wereldranglijst verschijnen er op de baan in het oosten van Orlando aan de start.

Tour
  • DP World Tour