Ryder Cup 2023: neemt Team Europa revanche?

In de laatste editie werd Team Europa vermorzeld door de Amerikanen. Wat zijn dit jaar de kansen van ons continent? Heeft Luke Donald wat kunnen leren van de Hero Cup? Een vooruitblik op de Ryder Cup 2023.

ryder cup

De locatie

De Ryder Cup keert in 2023 terug op Europese bodem. In 2021 won Team Amerika op vertrouwde grond in Wisconsin. Willen ze die titel prolongeren dan moeten ze dat vlakbij Rome doen op de Marco Simone Golf en Country Club in Guidonia Montecelio.

Het is pas de derde keer in de historie van de Ryder Cup dat de Europese editie van het prestigieuze golftoernooi in een ander land dan op de Britse eilanden wordt gespeeld. De laatste twee keer, in 1997 in Spanje en 2018 in Frankrijk, won Team Europa het toernooi. Dat is dus alvast een eerste positief voorteken.

De favoriet

Op basis van het verleden is Team Amerika de duidelijke favoriet voor het winnen van de cup. In Wisconsin liep Europa tegen een flink pak slaag aan toen ze met 19-9 door de Amerikanen werden verslagen. De Amerikanen domineren ook al jarenlang de PGA Tour, hebben de meeste spelers in de Top 50 en wonnen bovendien 19 van de laatste 27 majors.

Ook bij de online bookmakers is Team Amerika de grote favoriet. Voor winst van Europa gelden twee keer zo hoge odds als voor winst van Amerika. Tegelijkertijd biedt dit alles geen enkele garantie voor Amerika. Europa is vrijwel elke editie de underdog en toch won Team Europa de laatste jaren vaker dan Team Amerika.

De captain

Team Europa wordt aangevoerd door de 44-jarige Engelsman Luke Donald. Zijn verkiezing ging niet zonder slag of stoot. In eerste instantie werd Henrik Stenson aangewezen als captain van het Europese Ryder Cup team maar hij werd aan de kant geschoven nadat hij koos voor het grote geld van de Saoedische tour.

De Ryder Cup is voor Donald zeker geen onbekend terrein. Als speler won hij met Team Europa vier keer de gouden beker. De carrière van Donald is er sowieso een van vele hoogtepunten. Zo bezette hij 56 weken de eerste plaats van de wereldranglijst en werd hij de eerste speler in de geschiedenis die de nummer 1 positie innam op de ranglijsten van zowel de Europese Tour als de PGA Tour. 'Ik ben ongeloof trots om benoemd te worden tot European Ryder Cup-captain’, zei Donald in 2022 bij zijn aanstelling. ‘Het is echt een grote eer om een team van je collega’s te leiden en een ambassadeur te zijn voor een heel continent.’

Nieuw toernooi

De captain ging direct voortvarend van start met het opzetten van een nieuw toernooi: de Hero Cup. In deze wedstrijd van de DP World Tour nemen Groot-Brittanië en Ierland het op tegen het Europese vasteland. ‘Een van de eerste dingen die ik als Ryder Cup-captain wilde herinvoeren was een matchplay teamwedstrijd’, aldus Donald, over de afgelopen weekend in Abu Dhabi gespeelde wedstrijd die werd gewonnen door het team van Continentaal Europa

De spelers

Team Europa zal als altijd uit twaalf spelers bestaan. Drie spelers kwalificeren zich automatisch via de Europese ranglijst, drie via wereldranglijst. Vervolgens heeft captain Luke Donald nog zes wildcards tot zijn beschikking om uit te delen.

Op dit moment staan op basis van de rankings Jon Rahm, Rory Mcilroy, Shane Lowry, Viktor Hovland, Alex Noren en Adrian Otaegui op kwalificatie voor het Ryder Cup team. Andere namen die veel worden genoemd als mogelijke kanshebbers voor Team Europa zijn: Matt Fitzpatrick, Tommy Fleetwood, Tyrrel Hatton, Robert MacIntyre, Adrian Meronk, Rasmus en Nicolai Højgaard, Guido Migliozzi, Thomas Pieters, Seamus Power en Francesco Molinari.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner

World
  • Pro Shots