Deze Maand in Golf

In januari komt de PGA Tour weer op stoom … DP World Tour met teamwedstrijd en twee met flink wat oliedollars besprenkelde toernooien … LPGA Tour start eind deze maand in Orlando

Kapalua

DP World Tour
In het seizoen 2023 heeft de Tour al zes wedstrijden achter de rug en het vervolg vindt van 19 – 22 januari (Abu Dhabi HSBC Championship) plaats, prompt gevolgd (26 – 29 januari) door de Dubai Desert Classic.
Beide toernooien hebben een met negen miljoen dollar gevulde prijzenpot.
Welke Nederlanders er mee mogen doen, is nog niet duidelijk.
Voor de hervatting van het seizoen vindt er in Abu Dhabi een clash plaats tussen de teams van Groot-Brittannië & Ierland en het Europese continent. Van 13 – 15 januari is de Hero Cup de inzet en hier kun je meer lezen over de wedstrijdformule en de samenstelling van de teams.
Vanzelfsprekend zijn deze drie wedstrijden live te zien op Ziggo Sport Golf.

PGA Tour
Kampioenschap:
Sentry Tournament of Champions
Data: 5 – 8 januari 2023
Baan: Plantation Course at Kapalua, Kapalua, Maui, Hawaii (VS)
Lengte: 6.946
Par: 73
Prijzengeld: $ 15.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 20.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live – ja, u leest het goed – en weer ouderwets op Ziggo Sport Golf. Vanwege het grote tijdsverschil met Maui (het is in Nederland elf uur vroeger) zijn de tijden misschien niet ideaal, maar er zijn overdag lange samenvattingen te zien en anders is er nog altijd de mogelijkheid die digitale ontvangers bieden om een uitzending op een door de kijker gewenst moment te starten.
Enfin, de tijden van de rechtstreekse verslagen: ronde 1 op vrijdag 6 januari van middernacht tot 4.00 uur. Ronde 2 op zaterdag 7 januari van middernacht tot 4.uur. Ronde 3 op zaterdag 7 januari van 22.00 – 2.00 uur en ronde 4 op zondag 8 januari van 22.00 – 2.00 uur.
Mooie namen: Jon Rahm, Justin Thomas, Jordan Spieth, Hideki Matsuyama, Parick Fitzpatrick, Viktor Hovland, Tom Kim en Will Zalatoris. Laatstgenoemde staakte eind augustus de strijd in het tweede toernooi van de play-offs. Het is de vraag in hoeverre hij vier maanden later echt is hersteld van een zware rugblessure.
Winnaar in 2022: Cameron Smith (Aus)
Laatste vijf winnaars: 2022 – Cameron Smith (Aus), 2021 – Harris English (VS), 2020 – Justin Thomas (VS), 2019 – Xander Schauffele (VS), 2018 – Dustin Johnson (VS)
Bijzonderheden: Er zijn al negen toernooien gespeeld die deel uitmaken van het seizoen 2022/2023 en de nummer een van de FedEx Ranking is de Ier Seamus Power.
Hij is een van de 39 spelers die naar Maui mogen afreizen. Iedereen die in 2022 een of meerdere keren won – met uitzondering van de verbannen mannen – plus veel spelers uit de top-30 van play-offs van het seizoen 2021/2022 doen mee.
Het Sentry Tournament of Champions is een van de toernooien die de toppers in principe moeten spelen. Dat heeft alles te maken dat de PGA Tour de sterren een behoorlijk aantal toernooien met veel prijzengeld wil voorschotelen (het toernooi op de baan van Kapalua gaat van 8,2 naar 15 miljoen!). Doel, u raadt het al, is te voorkomen dat deze topspelers in het kamp van Greg Norman en de Saoediërs belanden. Of dat lukt, is een andere vraag.
Rory McIlroy heeft een escape aangevraagd – en gekregen. Maar er komen deze week nog altijd zeventien spelers uit de top-20 van de wereldranglijst aan de start.
Titelverdediger Cameron Smith mag niet meedoen. De Aussie won twaalf maanden geleden met 34 onder par – een slag beter dan Jon Rahm. Smith vestigde en passant een toernooirecord. Maar de man die in 2002 ook het Players Championship en The Open won, verhuisde naar de Saoedische Tour en kan dus niet langer op de PGA Tour spelen.
Je moet op de geaccidenteerde baan – het merendeel van de holes is bergop of bergaf – laag gaan om hoog in het klassement te eindigen. Het baanrecord is 61 (-12).
De Plantation Course (foto boven) werd in 1991 geopend. In 2019 namen de architecten Bill Coore en (tweevoudig Masters-winnaar) Ben Crenshaw hun eigen ontwerp nog maar eens stevig onder handen
De fairways zijn veelal breed. Er zijn officieel geen waterhindernissen en er liggen 93 bunkers.
Omdat vooral in de middaguren de passaatwind kan opsteken, zijn de over het algemeen grote greens (gemiddelde oppervlakte is 800 vierkante meter) niet al te snel: rond 11 op de stimpmeter.|
De betere putters zijn bijna altijd in het voordeel op deze baan.
En dan nog dit: Het Tournament of Champions werd in april 1953 voor het eerst gespeeld In Las Vegas. Al Besselink was de eerste winnaar. De zoon van een Nederlandse immigrant kreeg voor zijn zege een kruiwagen vol zilveren dollars. Het verhaal gaat dat Besselink de buit er vrij snel in een van de plaatselijke casino’s doorheen joeg.
Al Besselink was een van de kleurrijkste spelers ooit van de PGA Tour. Golf, gokken en vrouwen – dat was het zijn levensmotto. Maar hij leefde lang gelukkig: Besselink overleed pas op 93-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis in Florida.

LPGA Tour
Het seizoen 2023 begint van 19 – 22 januari in Florida, op Lake Nona, in het oostelijk deel van Orlando, met het Hilton Grand Vacations Tournament of Champions (bijzonderheden).
Alleen winnaressen uit het golfjaar 2022 zijn welkom.

Tour
  • Golfsupport.nl