Voorbode? Terechtwijzing?

De Governing Board van de Official World Golf Ranking heeft een ei gelegd. Er is weer een tour die punten mag uitdelen aan zijn spelers. Nee, het is niet de LIV Tour.

Bal en club

Je leest twee regels en denkt ‘het zal toch niet’. Gaan de spelers van het Saoedische circuit punten voor de wereldranglijst krijgen?

The Governing Board of Official World Golf Ranking (OWGR) today announces the inclusion of….Zo begon het persbericht. En het vervolgde met …the Gira de Golf Professional de Mexicana, into the OWGR System.
Niks LIV Tour met al zijn geld en zijn agressieve aanpak, maar wel een klein circuit uit Midden-Amerika dat punten gaat krijgen voor zijn beste spelers.

En dan volgt dit:
De Gira de Golf Professional de Mexicana biedt toegang tot zijn officiële 54-holes toernooien, met een cut na 36 holes, via zijn jaarlijkse open qualifying school en biedt ook kansen aan lokale en regionale spelers, met als hoogtepunt een seizoensfinale waarin iedere deelnemer alle ronden speelt
Als zodanig handelt de Gira de Golf Professional de Mexicana in overeenstemming met de al lang bestaand ecriteria van de OWGR die professionele development tours de kans geeft rankingpunten te verstrekken die in overeenstemming zijn met de wedstrijdformules en de toekomstige deelnemersvelden.

Deze beslissing werd volgens de OWGR na een bedenktijd van zestien maanden genomen. Greg Norman en de Saoediërs hebben hun aanvrage in juli gedaan. Zij weten dus waarschijnlijk pas in december 2023 waar ze aan toe zijn.
En dat terwijl directie en spelers deze zomer letterlijk eisten dat er direct punten beschikbaar zouden zijn.

Momenteel is de LIV Tour echter nog steeds een soort closed shop. Er is geen qualifying school, er zijn nauwelijks startbewijzen voor niet-werknemers (want dat zijn de sterren van het circuit in feite) en er is geen cut na 36 holes in de 54-holes toernooien.
Dit Mexicaanse verhaal lijkt al met een al een boodschap aan Norman c.s. te zijn: breng je zaakjes op orde, voldoe aan onze eisen en verzin geen trucs. Zo niet, dan kun je het wel vergeten en zakken je spelers steeds verder weg op de ranglijst. Met als ernstig gevolg dat er steeds minder LIV Tour-spelers aan de Majors mee kunnen doen. Dat is dan ook een waarschuwing aan mannen die nog wel interesse hebben in een overstap.

Tour
  • Golfsupport.nl