Presidents versus Ryder Cup

Heel erg Europeaan voelt columnist Rob Hoogland zich zelden. Eigenlijk alleen tijdens de Ryder Cup. En mede daarom heeft hij niet veel met de Presidents Cup

Zou het komen doordat ik een Europeaan ben? Nooit gedacht dat ik zo’n vraag uit mijn geliefde Underwood Standard No. 5 zou kunnen persen, want ik voel mij dus helemaal geen Europeaan. Dat wil zeggen: ik voel mij 727 van de 730 dagen geen Europeaan. Ich bin ein Holländer!

Alleen tijdens de drie dagen van het tweejaarlijkse toernooi om de Ryder Cup voel ik mij een Europeaan. En wat voor eentje. Dan ben ik zelfs een fanatiekere Europeaan dan Guy Verhofstadt. Nu al zin in Rome, dit najaar. Vandaar ook de vraag zoals in de openingszin vervat.

Ik volgde bij Ziggo Golf The Presidents Cup. Dat evenement wordt in ieder najaar georganiseerd waarin níet om de Ryder Cup wordt gespeeld. De VS nemen het dan op tegen het International Team, bestaande uit spelers die overal vandaan mogen komen behalve uit Europa. Dan krijg je dus een mix van Canadezen, Zuid-Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen, Australiërs et cetera, die van donderdag tot en met zondag tegen de Amerikanen in het strijdperk treden. Het toernooi duurt een dag langer dan de Ryder Cup, maar verder wordt dezelfde formule van foursomes, fourballs en singles gehanteerd.

De VS wonnen, zoals bijna altijd.

Ik vond er wederom weinig aan.

Op een gegeven moment hoorde ik iemand in het publiek daar op de Quail Hollow Club in North-Carolina bij wijze van aanmoediging ‘INT, INT, INT!’ scanderen (INT is de afkorting van International Team).

Ik schoot er gewoon van in de lach.

Nee, ik slaagde er andermaal niet in om de Internationals als een perfect bij elkaar passend team te zien. Ik zag ze toch weer als een groep ongeregeld, mede om commerciële redenen bij elkaar geraapt ten behoeve van een evenement zonder ook maar een milligram van de allure die de Ryder Cup heeft. O, zeker: de onderlinge kameraadschap was groot. Maar dat had meer te maken met het feit dat mannen als Corey Conners, Si Woo Kim, Hideki Matsuyama, Adam Scott en captain Trevor Immelman elkaar bijkans wekelijks op de Amerikaanse tour tegenkomen (de laatste tegenwoordig als commentator). De verwantschap die een Zweed en een Spanjaard nog kunnen voelen omdat zij tot hetzelfde oude werelddeel behoren, bestaat gewoon niet tussen een Zuid-Koreaan en een Colombiaan. Ik kan mij ook niet voorstellen dat een tv-kijker in Seoul op het puntje van zijn stoel zat toen Sebastián Muñoz in de singles zijn winnende putt tegen Scottie Scheffler moest maken.

Wat is bovendien de grootste kracht van de Ryder Cup, die al sinds 1927 bestaat?

De traditie.

De eerste wedstrijd om de Presidents Cup werd in 1994 gehouden.

I rest my case.

Columns
  • Golfsupport