Joost is terug

Luiten en Van Driel in Zuid-Afrikaans Open … Australisch Open mannen en vrouwen … Tiger is gastheer in Bahama’s maar speelt niet … Alle wedstrijden live op Ziggo Sport Golf

Blair Atholl

DP World Tour
Kampioenschap:
Investec Zuid-Afrikaans Open
Data: 1 – 4 december 2022
Baan: Blair Atholl Golf & Equestrian Estate, Lanseria, Gauteng (Z-A)
Par: 72
Lengte: 7.527 meter
Prijzengeld: $ 1.500.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 6.45 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport TV en Golf TV.
Donderdag en vrijdag van 11.00 – 16.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.30 – 15.30 uur.
Opvallende namen: Charl Schwartzel, Branden Grace, Daniel Bradbury, Daniel van Tonder, Erik van Rooyen, Adrian Otaegui, Sami Välimäki, Oliver Bekker, Dylan Frittelli en Thriston Lawrence
Nederlanders: Joost Luiten en Darius van Driel
Laatste vijf winnaars: 2021 – Daniel van Tonder (Z-A), 2020 (januari) – Branden Grace (Z-A) , 2020 (december) Christiaan Bezuidenhout (Z-A), 2019 – Louis Oosthuizen (Z-A), 2018 – Chris Paisley (Eng)
Bijzonderheden: De 112de editie van het Zuid-Afrikaan Open wordt gespeeld op een van de langste banen er wereld. De par-72 course van Blair Atholl meet officieel 7.527 meter, maar de kans is groot dat de officials van de DP World Tour en de Sunshine Tour daar het mes in gaan zetten.
De baan ligt iets ten noorden van Johannesburg en iets ten zuidwesten van Pretoria op een ruim stuk grond dat deels eigendom was van Gary Player. Hij tekende ook voor het ontwerp dat volgens de toongevende Zuid-Afrikaanse beoordelaars de nummer negen van het land is.
Volgens de informatie op de eigen website heeft Blair Atholl de grootste greens en bunkers van alle 450 Zuid-Afrikaanse banen.
Blair Atholl werd in 2007 geopend en in oktober 2021 werd er een wedstrijd van de Sunhine Tour gespeeld. De Nieuw-Zeelander Luke Brown won met een score van twaalf onder par en Thriston Lawrence bepaalde het baanrecord in de laatste ronde op 64.
Darius van Driel kon afgelopen week niet imponeren in het Joburg Open. Hij krijgt deze week een herkansing.
Joost Luiten begint zijn seizoen 2023 in dit Open.
De twee doen volgende week ook mee aan het Dunhill Championship op Leopard Creek. Wil Besseling en Daan Huizing zijn voornemens om zich aldaar bij Luiten en Van Driel te voegen
Vorig jaar zou het Zuid-Afrikaans Open ook meetellen voor de ranking van de DP World Tour, maar de paniek rond de omikron-variant van covid-19 zorgde ervoor dat de door Daniel van Tonder gewonnen editie in Sun City geen onderdeel was van het Europese seizoen.

Kampioenschap: ISPS Handa Australisch Open
Data: 1 – 4 december 2022
Banen: Victoria Golfclub en Kingston Heath Golfclub, Melbourne, Victoria (Aus)
Par: 70 / 72
Prijzengeld: 2,2 miljoen euro (eerlijk verdeeld tussen vrouwen mannen)
Live Scoring: Vanaf woensdag 23.00 uur via website Australische Golf Federatie
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 2.00 – 7.00 uur. Zaterdag van 4.00 – 7.00 uur. Zondag van 2.00 – 7.00 uur.
Bijzonderheden: Een primeur. De Australische Opens voor mannen en vrouwen worden gelijktijdig op dezelfde banen gespeeld. Op dag 1 en 2 zijn Victoria en Kingston Heath gastheer. De beste zestig mannen en de beste zestig vrouwen (plus ties) halen de cut. Ronde drie en vier worden alleen op de Victoria Golfclub gespeeld.
Het kampioenschap voor de mannen telt mee voor de DP World Tour. De titelstrijd voor de vrouwen maakt geen onderdeel uit van de Ladies European Tour en ook niet van de LPGA Tour.
Victoria en Kingston Heath liggen in de fameuze Sand Belt – de streek met welhaast de meest perfecte ondergrond voor golfbanen.
En dan nog dit: De beste drie not otherwise exempt in het eindklassement van het mannen-kampioenschap krijgen een startbewijs voor The Open van 2023. De R&A komt pas over twee maanden met de kwalificatie-eisen, maar deze drie woorden betekenen niet meer en niet minder dat de naar de Saoedische tour overgestapte Cameron Smith zeker de kans krijgt om in juli op Royal Liverpool zijn titel te verdedigen. Smith is natuurlijk een van de topfavorieten in het Australisch Open.

PGA Tour
Kampioenschap:
Hero World Challenge
Data: 1 – 4 december 2022
Baan: Albany Golfclub, New Providence (Bah)
Par: 72
Lengte: 6.779 meter
Prijzengeld: $ 3.500.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 18.00 uur via website PGA Tour
Televisie:
Alle dagen Live Ziggo Sport Golf en op Golf TV van 20.00 – 24.00 uur.
Deelnemers: Scottie Scheffler, Billy Horschel, Xander Schauffele, Cameron Young, Jon Rahm, Sungjae Im, Justin Thomas, Max Homa, Collin Morikawa, Joo Hyung "Tom" Kim, Matt Fitzpatrick, Shane Lowry, Viktor Hovland, Corey Conners, Sam Burns, Sepp Straka, Jordan Spieth, Kevin Kisner, Tony Finau en Tommy Fleetwood
Winnaar in 2021: Viktor Hovland (Noo)
Laatste vijf winnaars: 2021 – Viktor Hovland (Noo), 2020 – niet gespeeld vanwege covid-19, 2019 – Henrik Stenson (Zwe), 2018 – Jon Rahm (Spa), 2017 – Rickie Fowler (VS), 2016 – Hideki Matsuyama (Jap)
Bijzonderheden: Al sinds 2000 viert Tiger Woods een feestje met (andere) topspelers.
In 2015 werd voor het eerst naar de Bahama’s afgereisd en daar eindigden de laatste drie edities in een Europese zege. Voor het eerst zullen we het zonder mannen als Bubba Watson, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau en Patrick Reed moeten doen. Maar die hebben het vast veel te druk met het tellen van al dat Saoedische oliegeld.
De gastheer zou ook meedoen, maar hij heeft last van een blessure. Het zou zijn eerste optreden sinds The Open op de Old Course zijn geweest. Sepp Straka uit Oostenrijk is zijn vervanger.
En dan nog dit: het prijzengeld telt niet mee voor de FedEx Ranking, maar er zijn wel punten voor de wereldranglijst te verdienen.

Tour
  • Blair Atholl