Baanbesluit: Prijsstijging

Een dezer dagen valt bij veel golfers de rekening voor volgend jaar op de mat. De kans dat het jaargeld wat hoger is dan in 2022 is groot. Columnist Jurrian van der Vaart vraagt zich af: is jouw club de verhoging waard?

Donkere tijden breken aan, als ik het nieuws mag geloven. En we merken het allemaal. De ooit zo abstracte term ‘inflatie’ begint nu heel concrete vormen aan te nemen in het dagelijks leven. Alles wordt duurder en dat betekent dat iedereen moet kiezen waar hij zijn hardverdiende euro’s aan uitgeeft.

De golfmarkt (vies woord, maar het bestaat) zal hier zeker een knauw van krijgen. Alhoewel sporten en bewegen cruciaal zijn voor het welzijn van de bevolking, blijft golf vooral een luxe die in barre tijden even uitgesteld kan worden. De terugloop in aantal golfers tijdens de financiële crisis van 2008 is hier een duidelijk voorbeeld van. De NGF is dan ook al jaren bezig om clubs te informeren over hoe leden te werven én te behouden.

Mijn gevoel? Wanneer je als golfbaan/-vereniging waarde aan het leven van je leden/gasten/spelers toevoegt, dan zullen ze niet graag afscheid van je nemen, zelfs niet als ze het (even) iets minder breed hebben. We zullen dan ook zien dat een aantal golfbanen nergens last van zal hebben. De oude clubs met status, een welgesteld ledenbestand en een wachtlijst bijvoorbeeld. Verenigingen in een zeer stedelijk gebied die veel inkomsten kunnen halen uit greenfees, mocht het ledental wat teruglopen. En er zijn golfbanen die meer bieden dan alleen hun locatie en rijke historie.

Dit zijn de clubs die een ‘heleboel goed doen’. Die de baan zo goed onderhouden en presenteren dat deze zeer gewaardeerd wordt door leden en gasten. Die zonnepanelen op de driving range hebben liggen, waardoor de energiecrisis hen minder raakt. Die naast de oude garde ook jonge golfers weten te trekken en beginners weten te enthousiasmeren.

Ook kan hun aantrekkingskracht komen door iets simpels als een vriendelijke receptionist, energieke golfleraar of gemotiveerde greenkeepers. Dingen die niet in geld zijn uit te drukken, maar die zo aanstekelijk zijn dat elk mens erdoor wordt aangetrokken. Tel je dit allemaal bij elkaar op, dan zullen golfers zo’n club enorm waarderen.

Dus mochten de prijzen de pan uit rijzen de komende tijd en gooit ook jouw golfclub de tarieven (noodgedwongen) omhoog, vraag jezelf dan af of ze dit geld wel waard zijn. Dit bedoel ik niet gemeen of kwaadwillend, maar de verenigingen waar we het meeste aan hebben als golfsport zijn de clubs die actief hun waarde verhogen, en niet alleen hun prijzen.

Columns
  • istock