R&A geeft nog geen duidelijkheid over The Open

Er kunnen deze week tijdens het Joburg Open drie plekken in het 151ste Open op Royal Liverpool worden verdiend. Maar over de andere 153 spelers wordt vooralsnog niets gezegd.

The Open logo

De drie beste spelers op de Houghton Golfclub weten dat ze van 16 - 23 juli 2023 aan The Open mee kunnen doen. Mocht er sprake zijn van een gelijke stand dan geeft de huidige positie op de wereldranglijst de doorslag.
Meestal zegt de Royal and Ancient dat het gaat om de beste drie spelers die nog niet otherwise exempt zijn. Maar nu staat alleen deze zin in het persbericht:

‘De volledige lijst met vrijstellingen voor The 151st Open wordt in februari 2023 bekendgemaakt.’

Dat doet vermoeden dat de R&A de kaarten letterlijk en figuurlijk tegen de borst houdt.
Natuurlijk heeft dat de te maken met het door de komst van LIV Golf veranderde golflandschap. Spelers van dat circuit krijgen in hun eigen wedstrijden geen punten voor de wereldranglijst.

Tot en met The Open van 2022 mochten onder anderen de beste vijftig van de wereldranglijst meedoen. Maar veel goede spelers van het Saoedische circuit zakken per week verder en verder op deze ranking.

Het persbericht vandaag ligt wel op één lijn met wat Martin Slumbers, de chief executive van de Royal and Ancient, in oktober in een interview met het Amerikaanse Golf Digest zei:
‘We zullen in januari of februari naar buiten komen met wat we gaan doen met betrekking tot LIV-golfers. Maar als je een indicatie wil hebben, ga dan terug naar wat ik in juli [aan de vooravond van The Open] zei: we sluiten niemand uit. We gaan 150 jaar geschiedenis niet verraden en The Open niet open laten zijn.’
‘De naam zegt het al. En dat is belangrijk. Wat we zullen doen, is ervoor zorgen dat er geschikte routes en manieren zijn om in aanmerking te komen. Ik kijk er naar uit om [titelverdediger] Cam Smith rond 9.40 uur op de eerste dag van The Open van volgend jaar te zien afslaan.’
'The Open moet afstand nemen van de huidige meningsverschillen en ervoor zorgen dat we trouw blijven aan ons principe, namelijk dat de beste spelers ter wereld meedoen.’

The Open Championship is in 2023 het vierde en laatste mannen-Major van het seizoen. Er hangt ook mist over wat The Masters, het PGA Championship en het U.S. Open doen.

* Aan het kampioenschap op Augusta mochten tot en met 2022 alle oud-kampioenen, de winnaars van reguliere wedstrijden van de PGA Tour en de top-50 van de wereldranglijst meedoen.

* Het PGA Championship hanteert onder andere de top-100 van de wereldranglijst als maatstaf.

* Het U.S. Open kent net als The Open een kwalificatiereeks. De top-60 van de wereldranglijst mocht in 2022 meedoen.

En dan nog dit (I): Martin Slumbers heeft ook zitting in het comité dat nog moet bepalen of de wedstrijden van de LIV Tour meetellen voor de wereldranglijst.
En dan nog dit (II): de Open Qualifying Series worden overigens al van 1 tot 4 december vervolgd tijdens het Australisch Open op Kingston Heath.

Tour
  • Golfsupport.nl