Ko zet kroon op jaar

Met haar derde zege van 2023, de negentiende uit haar loopbaan alweer, besloot de Nieuw-Zeelandse haar seizoen in stijl, met. de grootste cheque bij de vrouwen ooit bovendien.

lydia ko

Dat de zege van Ko geen moment van goede vorm is, bewijst een blik op de uitslagenlijst van het jaar. De eerste zege, het Gainbridge LPGA, boekte ze in januari, de tweede een maandje geleden (BMW Ladies Championship) en tenslotte zege drie in het Tour Championship. Tussendoor behaalde ze maar liefst elf top-10 plaatsen, waarvan maar liefst negen keer de top-5 gehaald werd. Dat de 25-jarige Nieuw-Zeelandse daarmee hard op weg is naar een plek in de Hall of Fame is niet meer dan logisch, net als dat ze alle jaartitels in de wacht sleepte.

'Dat ik weer speler van het jaar ben en weer de Vare Trophy heb gewonnen is een droom die uitkomt', glom Ko na haar zege in het Tour Championship waarin ze op de laatste dag afrekende met Leona Maguire die met -15 nog het dichtst bij de -17 van Ko wist te blijven die vanaf dag 1 aan de leiding was gegaan, al moest ze die leiding na een bogey op de eerste hole van de dag even afstaan aan Maguire. 'Ik ben ontzettend blij dat ik heb gewonnen, maar ben tegelijkertijd blij dat het seizoen erop zit en ik nu even tijd voor mezelf heb', zei Ko net nadat ze de grootste cheque (2 miljoen) bij de vrouwen ooit in ontvangst had genomen.

Het zeer matig bezette, maar desondanks met meer punten voor de wereldranglijst getooide, RSM Classic op de PGA Tour werd gewonnen door Adam Svensson. De Canadees begon het toernooi met een 73, een van de slechtste scores van het hele veld, maar herstelde zich in de loop van het toernooi sterk: een 64 op vrijdag zorgde dat hij ruim de cut haalde, waarna een 62 op zaterdag - de laagste ronde van het hele veld - hem ineens in kansrijke positie zette.

Die kans liet de 28-jarige zich niet ontnemen in het gure St Simons Island. 'Dit is een droom die ik al heb sinds ik een jaar of tien ben. Het gaat niet om het geld, het gevoel om de laatste hole op te lopen in de wetenschap dat je gaat winnen, dat is gewoon onbetaalbaar', aldus Svensson die met -19 Tarren, Theegala en Harman twee slagen achter zich wist te houden in de voorlopig laatste wedstrijd van de PGA Tour. Tussen nu en begin januari zijn er nog slechts twee wedstrijden (onder meer de Hero World Challenge van Tiger Woods) in wat zowaar op een kleine winterstop lijkt.

Tour
  • ProShots