Weber komt net tekort

Eén plaatsje, ééntje maar. Als nummer 101 van de ranking eindigde ze het seizoen op de LPGA op de meest ondankbare plek denkbaar, al is er nog geen vrouw overboord. Voor Tony Finau zag het weekend er heel anders uit: de lange Amerikaan won alweer voor de derde keer in zijn laatste zeven starts.

weber

Lang was de 33-jarige Finau een goede speler die maar niet in staat was te winnen. Hij won weliswaar in 2015/6 het Puerto Rico Open, maar daar bleef het dan ook lang bij. Was de vloek van dat toernooi (meerdere spelers die daar voor het eerst wonnen, wonnen nooit meer) of was de lange Amerikaan niet in staat om het af te maken, was hij dus mentaal niet sterk genoeg?

Al in 2020 bewees de nummer 12 van de wereld dat zijn eerste zege geen toevalstreffer was door het Northern Trust te winnen, maar het is pas de laatste maanden dat hij de ban echt heeft gebroken. Eerst won hij eind juli in twee opeenvolgende weken het 3M Open en het Rocket Mortgage Classic, in augustus eindigde hij nog twee keer in de top-10 en wat zijn tweede start van het seizoen 2023 is wist hij direct weer te winnen door de marge die hij voor het ingaan van de laatste ronde van het Cadence Bank Houston Open had geen seconde meer in gevaar te laten komen.

'Ik was altijd een speler die wel ver sloeg, maar niet altijd even recht. Ik heb steeds meer controle en dat helpt', wist Finau een van de oorzaken van zijn winnende reeks te duiden. Terecht: bij zijn drie recente zege eindigde hij elke keer bij de beste drie in green in regulation en had hij nauwelijks lange putts nodig, zo scherp waren zijn ijzers naar binnen. 'Ik ben een heel precieze speler geworden. Het spel wordt echt steeds leuker als je zoveel ballen van de fairway kan slaan.'

Wie dat ook doet, ver slaan en veel fairways raken, is de nieuwe nummer 1 van de wereld, Nelly Korda. De Amerikaanse begon het jaar ook op die positie maar verloor haar plek bovenaan de ranking nadat ze vier maanden niet kon spelen door een blessure.

De zege betekende dan ook veel voor haar, zo erkende ze na afloop van het Pelican Women's Championship waarin ze met -14 landgenote Lexi Thompson net voor wist te blijven.

'Het is een zwaar jaar geweest. Het is goed om hier weer te staan', zei ze over zowel de nummer 1 positie als het ook vorig jaar door haar gewonnen toernooi.

Voor de enige Nederlandse in het veld waren de druiven zuur. Dewi Weber begon het toernooi als nummer 102 van de ranking en wist daarmee dat ze in elk geval het weekend moest halen om kans te houden haar volle speelrecht te behouden. De LPGA-rookie slaagde in het eerste (de cut halen) maar bij het opmaken van de rekening kwam de nummer 37 van het toernooi nét te kort om de top-100 binnen te komen: Weber eindigde het seizoen als nummer 101 en grijpt daarmee net mis, al zal ze als nummer 101 een flink aantal wedstrijden mogen spelen en is er wellicht zelfs een kans dat ze alsnog opschuift als er spelers boven haar uit de ranking worden gehaald.

Tour
  • ProShots