Meer geld dan ooit, maar is het genoeg?

De DP World Tour heeft zijn volledige schema voor het seizoen 2023 aangekondigd – met minimaal 39 toernooien in 26 landen.

Dollars

De leden van het circuit spelen om een ​​ prijzengeld van 144,2 miljoen dollar voor de toernooien buiten de Majors en het Dell Technologies Match Play (klik hier voor het volledige schema), inclusief een verhoogde bonuspool van zes miljoen dollar voor de acht belangrijkste spelers op de DP World Tour Rankings.
Het wereldwijde schema van de DP World Tour begint op 24 november aanstaande met een dubbel programma: het Fortinet Australisch PGA Championship in Brisbane en het Joburg Open in Zuid-Afrika.

Vier nieuwe toernooien in Azië staan ​​ook op het programma: de Singapore Classic (9-12 februari) en de Thailand Classic (16-19 februari) den later de eerste ‘reis van de Tour naar Japan voor de het ISPS Handa Championship (20-23 april) en een terugkeer naar Zuid- (27-30 april). Het is voor het eerst sinds 2013 dat de DP World Tour daar een toernooi kan organiseren.
Het Dutch Open op Bernardus staat voor 25 – 28 mei op de kalender, een week na het PGA Championship op Oak Hill bij Rochester in de staat New York.
Het Soudal Belgisch open wordt van 11 – 14 mei op Rinkven gespeeld.

Als onderdeel van dit recordbedrag aan prijzengeld wordt in het seizoen 2023 ook een nieuw Earnings Assurance Program voor DP World Tour-leden geïntroduceerd.
Spelers in de categorieën 1-17 (Besseling, Huizing, Van Driel en Luiten en de eventuele via de Qualifying School gepromoveerde mannen) krijgen een gegarandeerd minimuminkomen van 150.000 dollar als ze deelnemen aan vijftien of meer wedstrijden.

Zowel het record-prijzenfonds, de verhoogde bonuspool als het Earnings Assurance Program zijn mogelijk gemaakt door de joint venture van de DP World Tour met de (Amerikaanse) PGA Tour.
Het is duidelijk dat de PGA Tour en grote sponsoren zoals DP World en Rolex alles uit de kast halen om het Europese circuit te stutten. Door de gigantische clash tussen het Saoedische circuit en de PGA Tour dreigt de DP World Tour het kind van de rekening te worden. In 2023 staat het bouwwerk in ieder geval nog overeind en is de CEO van de DP World, Keith Pelley, tevreden.

Het is enorm mooi om onze leden record-prijzengelden en betere inkomstenmogelijkheden te kunnen bieden’, zegt de Canadees. ‘Vooral nu de wereldeconomie nog steeds de gevolgen van de pandemie voelt. Daarbij komt nog dat de nieuwe uitdaging van de stijgende inflatie alle kosten hoger laat uitkomen.’
Pelley: ‘Ons totale prijzengeld voor het seizoen 2023 is vijftig miljoen dollar hoger dan in 2021 en onderstreept ook de kracht van onze samenwerking met de PGA Tour.’
‘Een van de vele voordelen die we dankzij deze samenwerking hebben kunnen introduceren’, vervolgt hij, ‘is het nieuwe Earnings Assurance Program, vergelijkbaar met wat ze al op de PGA Tour hebben. Ik ben altijd van mening geweest dat het een ongelooflijke prestatie is voor alle pro’s om simpelweg hun speelrechten op de DP World Tour te verkrijgen. Dit nieuwe initiatief erkent en beloont die prestatie.’

Details van het Earnings Assurance Program
- Alle spelers uit categorie 1-17 krijgen gegarandeerd een betaling van minimaal 150.000 dollar als ze deelnemen aan vijftien of meer wedstrijden
- Aan het einde van het seizoen zal het programma verschil tussen de werkelijke inkomsten en het minimum van 150.000 dollar betalen. Het is dus géén 150.000 dollar ‘on top of’.
- Debutanten, de beste twintig van de Challenge Tour en de ongeveer 25 geslaagden van de Qualifying School kunnen meteen tot 20.000 dollar opnemen om verre reizen in het vroege seizoen te financieren.

Tour
  • Pro Shots