SIK: 4 lofts op 1 clubblad

Ze hebben een Majorwinnaar, een hightech clubblad met verschillende lofts en een overdaad aan fittingopties. Dat moet genoeg zijn om de putterwereld ter veroveren, meent SIK Golf.

sik

Het Amerikaanse puttermerk SIK, opgericht in 2015, werd op de kaart gezet door Bryson DeChambeau. De golfprofessor had in het begin van zijn carrière moeite op de greens. Zo erg zelfs dat hij het enige tijd probeerde met de side saddle-techniek, waarbij je met je borst naar het doel staat en de putter naast je lichaam swingt. 'Gelukkig werd die manier van putten snel verboden, anders hadden we nu bekendgestaan als het 'side saddle-merk', lacht Richard Temple, brandmanager van SIK Golf. DeChambeau koos na uitgebreid testen voor een SIK armlock-putter en ontwikkelde zich van een zeer matige naar een erg goede putter. 'Het is zelfs mijn geheime wapen', meent de Amerikaan, die vooral bekendstaat om de enorme afstanden die hij overbrugt, maar qua Strokes Gained Putting intussen ook boven in de rankings meedraait.

Armlock-oplossing
Armlock-putters hebben een langere shaft, maar deze pak je normaal vast, waardoor er dus een stuk grip boven je handen uitsteekt. Dit druk je tegen je voorste onderarm aan, waardoor je putting stroke automatisch veel meer uit je schouders komt en consistenter wordt. Temple: 'Intussen is ruim een derde van de putters die we verkopen een armlock-model. Logisch ook, want als een armlock-putter goed gefit is, kan er in de stroke veel minder misgaan.'

We maken voor het eerst kennis met de SIK-putters in de Putting Studio van fittingspecialist Raymond Scheffer, maar moeten nog even wennen aan de sterke forward press die de armlock-putter vraagt. Je handen zitten zelfs zo ver voor het clubhoofd dat het clubblad 8º loft heeft in plaats van de normale 3º tot 4º – een gek gezicht. Maar zoals beloofd worden je handen volledig buitenspel gezet; een must voor een consistente putting stroke en volgens SIK een potentieel 'wondermiddel' als je het op de green echt niet meer weet. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je ineens net zo onnatuurlijk gaat putten als DeChambeau, want dat is toch echt zijn aparte stijl en heeft weinig te maken met de armlock-techniek.

Verschillende lofts
Over consistentie gesproken: om deze te optimaliseren hebben alle SIK-putters een clubblad met verschillende lofts. Deze zogenaamde Descending Loft Technology (DLT) verdeelt het clubblad in vier vlakken. Het bovenste vlak heeft 4º loft, de twee vlakken daaronder 3º en 2º, en het onderste vlak 1º. Dit moet verandering in loft tijdens je putting stroke compenseren, want lang niet altijd weten clubgolfers het clubblad bij impact precies terug te krijgen op de plek waar het bij het adresseren zat.

We leggen uit hoe DLT werkt. Heb je een neerwaartse invalshoek richting impact, dan de-loft je het clubblad. Maar omdat je de bal in dit geval hoog op het clubblad raakt (waar extra loft zit), krijg je toch een goede rol. Hetzelfde geldt bij een opwaartse putting stroke. In dit geval voeg je effectief loft aan het clubblad toe, maar dit wordt geneutraliseerd doordat je de bal bij deze beweging lager op het clubblad raakt (waar dus minder loft zit). Het doel bij putten is om de bal na impact zo snel mogelijk aan het rollen te krijgen, want een bal die rolt (in plaats van glijdt of stuitert), houdt beter zijn snelheid. Je afstandscontrole wordt volgens SIK dus consistenter door deze technologie.

Altijd maatwerk
Het blijft vreemd: van alle clubs gebruiken we de putter tijdens een ronde golf met afstand het vaakst, maar toch laten amateurs zich zelden fitten voor deze essentiële club. Voor een paar meter extra met een nieuwe driver betalen we grif zeshonderd euro, terwijl je met een goed gefitte putter makkelijk één, twee of zelfs drie slagen per ronde wint. En bovendien zit een putter die werkt, zomaar een decennium of langer in je tas. Daarom wordt een SIK-putter helemaal naar jouw specificaties opgebouwd. 'Neem de zichtlijn, die is zó belangrijk om goed te putten', zegt Scheffer. 'En waar die streep of stip komt te staan – op de toplijn, de flange of allebei – is weer afhankelijk van het feit of je linker- of rechteroog dominant is. Dat moet je dus eerst weten. Eerst moet je set-up helemaal opgemeten zijn en vervolgens kun je de putter precies op maat maken.'

Daarvoor heeft SIK een fittingtas beschikbaar waarmee je 150 verschillende putters kunt samenstellen. Je kunt kiezen uit vijf clubhoofden, vier hosels, drie shaftlengtes en de eerdergenoemde armlock-opties. De uit één blok staal gefreesde clubhoofden hebben een chromen of zwarte finish ('De laatste is rustiger voor je brein', aldus Scheffer) en omdat SIK onlangs is overgenomen door LA Golf Shafts kun je de standaard stalen shaft ook nog vervangen door een extreem stijve graphite shaft – een peperdure optie, maar eerlijk is eerlijk: hij voelt geweldig.

Europa veroveren
Op dit moment vind je de putters van SIK in de tas van onder anderen Bryson DeChambeau, Brendon Todd en Lanto Griffin, terwijl ook Matteo Manassero zich met een armlock-putter uit zijn dip probeert te spelen. Maar het merk heeft grotere ambities. 'De meeste topgolfers hebben een contract voor dertien clubs', zegt Temple. 'Daar willen we gebruik van maken door SIK in meer tourtassen te krijgen.' De nieuweling beseft natuurlijk goed dat het moeilijk wordt om giganten als Odyssey, Ping, Scotty Cameron en TaylorMade het vuur na aan de schenen te leggen, maar er wordt wel degelijk gemikt op een substantieel marktaandeel. 'In Europa worden jaarlijks ongeveer 300.000 putters verkocht', zegt Temple. 'De grote jongens nemen minimaal 85 procent voor hun rekening. Als wij uiteindelijk 5 procent weten te veroveren, zou dat geweldig zijn.'

Met een prijs van € 475 voor een putter (€ 549 voor de armlock) zit SIK aan de bovenkant van de markt en dat zie je ook terug in de focus op fitting. Daarom zullen de putters maar bij een beperkt aantal specialisten in Nederland verkrijgbaar zijn. Temple: 'De belangrijkste club in de tas hoor je te vinden bij de beste fitters.' Daar is geen speld tussen te krijgen.

Puttingcontrol.nlRaymond Scheffer heeft in zijn studio naast The Dutch in Spijk alle grote merken putters en launch monitors in huis voor uitgebreide putterfitting, persoonlijke trainingsprogramma's en masterclasses. Hij werkt al jaren met het SIK-fittingsysteem.