Luiten klampt aan, Huizing mist de cut

Van de drie Nederlanders in het Portugal Masters haalden er drie het weekend. Alleen Daan Huizing miste de cut, wat hem hopelijk niet duur komt te staan in de jacht op het behoud van zijn tourkaart.

Luiten klampt aan, Huizing mist de cut

Na een extreem lage ronde de boel ook de volgende dag fatsoenlijk bij elkaar houden, is altijd lastig. Zeker als je – zoals Joost Luiten – een absolute topnotering nodig hebt om je speelrecht voor volgend jaar veilig te stellen, en na een lange pauze eigenlijk nog op zoek bent naar gevoel, vorm en zelfvertrouwen.

Toch wist de Nederlander zijn foutloze 63 (-8) van gisteren een solide vervolg te geven met een 69 (-2). Voor de turn moest Luiten nog twee bogeys toestaan, maar met in totaal vier birdies wist hij zich te handhaven in de top 10.

Met een gedeeld 9de plaats (-10) heeft hij de noodzakelijk top 3-notering halverwege het Portugal Masters nog steeds in zicht. Sterker nog, het gat met de twee leiders – Gavin Green en Jordan Smith staan beide op -13 – is met nog 36 holes te spelen slechts drie slagen. Voldoende reden voor de zesvoudige winnaar op de DP World Tour om positief het weekend in te gaan.

Ook Darius van Driel leverde met een 68 een handvol plaatsen in, maar met het halen van de cut heeft hij lijfsbehoud op het hoogste niveau nog steeds in eigen hand. Daar zag het lang niet naar uit. Na twaalf holes stond hij +1 voor de dag, maar dankzij een geweldige eindsprint met vier birdies in zijn laatste vijf holes verzekerde hij zich op de valreep van het weekend. Met een 22ste plaats (-8) staat hij voorlopig 113de in de Projected Standings van de jaarranglijst, terwijl de beste 117 spelers vol speelrecht verdienen. De opgave: gewoon gas blijven geven.

Wil Besseling heeft zijn tourkaart voor 2023 al binnen, maar voor hem lonkt als bonus nog de lucratieve Nedbank Challenge van volgende maand, mits hij nog iets in de ranking weet te stijgen. De eerste stap daarvoor zette de lange Noord-Hollander vandaag. Met een knappe 67 (-4) – zes birdies en twee bogeys – steeg hij veertien plaatsen, zodat hij het weekend op de 31ste (-7) plaats mag beginnen.

Het enige roodwitblauwe minpunt was er voor Daan Huizing. Met de 69 van gisteren stond hij op het randje van de cutlijn en de 70 die hij hier vandaag aan toevoegde, was niet voldoende om zijn verblijf in Portugal te verlengen. Hij had op -3 net een slag te veel nodig.

Dat kan duur zijn, want met een voorlopig 111de plaats op de jaarranglijst bivakkeert Huizing op het randje van een volle tourkaart voor volgend seizoen. Dan wil je niet zonder euro's naar huis en de deur wagenwijd openzetten voor de concurrentie. Het worden voor hem twee heel spannende dagen op de bank.

Tour
  • Golfsupport