Week van de Waarheid

Luiten, Van Driel, Besseling en Huizing in Portugal Masters … PGA Tour naar Bermuda … Rust op LPGA, Ladies European en Challenge Tour

Victoria Course

DP World Tour

Kampioenschap: Portugal Masters
Data: 27 – 30 oktober 2022
Baan: Dom Pedro Victoria Course, Vilamoura, Algarve (Por)
Par: 71
Lengte: 6.574 meter
Prijzengeld: € 2.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 9.30 uur via website DP World Tour
Televisie:
Alle dagen Live op Ziggo Sport en Golf TV. Donderdag en vrijdag van 14.00 – 19.00 uur. Zaterdag van 14.30 – 19.00 uur en zondag van 13.00 – 17.30 uur
Nederlanders: Wil Besseling, Joost Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing
Mooie namen: Robert MacIntyre, Victor Perez, Thorbjørn Olesen, Jordan Smith, Nicolai Højgaard, Matt Wallace, Grant Forrest, Ewen Ferguson en Kiradech Aphibarnrat
Winnaar in 2022: Thomas Pieters (Bel)
Laatste winnaars: 2021 – Thomas Pieters (Bel), 2020 – George Coetzee (Z-A), 2019 – Steven Brown (Eng), 2018 – Tom Lewis (Eng), 2017 – Lucas Bjerregaard (Den)
Resultaten Nederlanders in Portugal Masters: Wil Besseling deed twee keer mee. Hij werd 14de in 2020 en 43ste in 2021.
Joost Luiten verscheen zeven keer aan de start, haalde vier cuts en zijn enige top-10 plaats boekte hij in 2010: tweede achter de Australiër Richard Green.
Daan Huizing miste in twee optredens (2014 en 2020) de cut.
Darius van Driel haalde in 2020 het weekeinde niet. Het was zijn eerste en enige deelname.
Laatste vijf toernooien Nederlanders: Besseling 42-mc-mc-47-45. Luiten 67-mc-39-28-30. Huizing mc-52-50-mc-23. Van Driel 45-mc-8-19-37.
Bijzonderheden: Uit het verhaal (Scenario’s voor Oranje) dat zondag op deze site verscheen werd duidelijk dat vooral Darius van Driel en Daan Huizing behoud van hun huidige kaart in eigen handen hebben. Wil Besseling is veilig en Joost Luiten moet minimaal in de top-3 eindigen om de huidige nummer 117 te passeren en niet in de top-4 zoals we gisteren abusievelijk meldden. Gedeeld derde met één andere speler zou ook mogen.
Maar de kans is groot dat anderen ook gaan stijgen.
Op zich is het verlies van zijn kaart voor Luiten geen totale ramp, omdat hij zo goed als zeker als de nummer 39 via de Top-40 van de Career Money List vlak achter de nummer 117 van de ranking na Portugal komt te staan.
Zo goed als zeker? Er is een kansje dat Luiten nog wordt gepasseerd door Thorbjørn Olesen en - misschien wat vergezocht - door Pablo Larrazabal die dit seizoen sterk speelt, maar dan wel spectaculair moet presteren in Zuid-Afrika en in Dubai.
Maar hoe je het ook wendt of keert, het wordt een spannende bedoening op de Victoria Course, waar je bijna altijd laag moet gaan om een goed resultaat te behalen.
Want er is ook Wil Besseling die zich met goed spel kan plaatsen voor de in november te spelen Nedbank Challenge....

De winnende scores van de laatste vijf jaar spreken boekdelen: -20, -22, -17, -16 en -19. Het record staat met -25 (in 2007) op naam van de Engelsman Steve Webster.
In de historie van de DP World Tour – gaat terug tot 1972 – is er één speler geweest die een 59 liet noteren en dat was uitgerekend op de Victoria Course.
Oliver Fisher deed dat in de tweede ronde van de editie 2018 – maar hij eindigde uiteindelijk als ‘slechts’ zevende’.
Daarnaast is er twee keer een 60 in de boeken gebracht (Scott Jamieson in 2013, Nicolas Colsaerts in 2014), negen keer een 61 en zes keer een 62.
Joost Luiten en Maarten Lafeber hebben het ‘Nederlands’ record op hun naam staan: een 64 in 2017 en in 2010.
Vorig jaar won Thomas Pieters met een score van negentien onder par, twee slagen beter dan Lucas Bjerregaard, Matthieu Pavon en Nicolai Højgaard.

Vorige week nog liet Pieters weten zich erop te verheugen zijn titel te verdedigen.
‘Ik ben echt trots op de overwinning van vorig jaar en hoe ik het toernooi heb afgesloten. Er zat wat tijd tussen de overwinningen, maar mijn caddie Adam en ik hadden in die twee jaar heel hard gewerkt, dus het voelde alsof het een titel was die we echt verdienden.’
Maar Pieters staat niet meer op de deelnemerslijst. Dat heeft dat te maken met het feit dat hij en zijn partner volgende maand hun tweede kind verwachten. 'Due to the imminent arrival of Baby Pieters I won’t be able to defend my Portugal Masters title this week. Time for some more doo-doo in my life', twitterde Belgische nummer een maandag.
Het Portugal Masters zou sowieso zijn laatste toernooi van het jaar zijn.

Volgens Ziggo-commentator en voormalige tourspeler Robert-Jan Derksen hangt het volledig af van de rough of de scores laag of wat minder laag zijn.
‘Het is een vakantiebaan’, zegt hij. ‘En voor het toernooi laat men de rough ingroeien om de fairways smaller te maken. Maar de kans is groot dat het een putting contest wordt’.
Derksen werd op Victoria in 2005 samen met Maarten Lafeber vijfde in de World Cup. In het Portugal Masters was een achtste plaats, in 2013, zijn beste resultaat.
Robert-Jan Derksen: ‘Het is zeker geen slechte baan, zeker niet omdat de twee slotholes erg goed zijn. Daar kan van alles gebeuren en dat is met het oog op het al dan niet behouden van je tourkaart natuurlijk interessant – en spannend.’

PGA Tour
Kampioenschap:
Butterfield Bermuda Championship
Data: 27 – 30 oktober 2022
Baan: Port Royal Golf Course, Southampton (Ber)
Par: 71
Lengte: 6.244 meter
Prijzengeld: $ 6.500.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 15.00 uur via website PGA Tour
Televisie:
Alle dagen Live op Golf TV.
Ziggo Sport Golf zendt op woensdag 2 november van 18.00 – 19.00 uur een samenvatting uit.
Opvallende namen: Thomas Detry, Adrian Meronk, John Daly, Russell Knox, Seamus Power en Scott Stallings
Winnaar in 2021: Lucas Herbert (Aus)
Laatste winnaars: 2021 – Lucas Herbert (Aus), 2020 – Brian Gay (VS), 2019 – Brendon Todd (VS)
Bijzonderheden: Je zal als hoofdsponsor 6,5 miljoen neertellen om dan te constateren dat het veld dat als van een gemiddelde wedstrijd van de DP World Tour is: vijf spelers uit de top-100van de wereldranglijst.

LPGA Tour
Weekje rust voor de dames van 3 – 6 november – althans een select gezelschap – in Shiga aan de met twee miljoen gedoteerde Toto Japan Classic (bijzonderheden) mee kunnen doen.

Ladies European Tou
Van 10 -12 november staat in Saoedi-Arabië, bij Jeddah, een toernooi uit de Aramco Series (bijzonderheden) op het programma.

Challenge Tour
Het wachten is nu op de Rolex Challenge Tour Grand Final supported by The R&A (meer bijzonderheden). Een hele mondvol voor een wedstrijd met de beste 45 van de jaarranglijst. De top-20 van die ranking na de Grand Final krijgt een kaart voor de DP World Tour van 2023.
Het slechte nieuws: geen enkele Nederlander gaat naar dat slottoernooi, dat van 3 – 6 november op Mallorca, op Club de Golf Alcanada plaats gaat vinden.

Qualifying School
Deel twee van de rat race (meer bijzonderheden) vindt van 3 – 6 november plaats op vier banen in Spanje.
Wie voor dat examen slaagt, mag / moet van 11 – 16 november op Infinitum bij Tarragona aan de Qualifying School meedoen.

Satellite Tours
De reeks toernooien om een plek op de Alps Tour van 2023 (meer bijzonderheden) begint in november.

Tour
  • Golfsupport.nl