Rory slaat dubbelslag

Dankzij de 23ste zege op de PGA Tour uit zijn loopbaan nam de Noord-Ier de eerste plek op de wereldranglijst weer in handen. Tien jaar nadat hij voor het eerst de beste van de wereld was, staat hij als 33-jarige weer bovenaan de OWGR.

rory mcilroy

'Het moeilijkst is niet om er te komen, het moeilijkst is het om er te blijven', had McIlroy eerder deze week nog gezegd toen het jonge talent Tom Kim hem in de persconferentie voor aanvang van het toernooi een vraag stelde over hoe moeilijk het is de beste van de wereld te worden. Nauwelijks vijf dagen later mag de Noord-Ier opnieuw laten zien hoe lastig dat is, nu hij voor de negende keer de bovenste trede van de wereldranglijst in heeft genomen. De meeste van die keren duurde zijn 'regeerperiode' slechts kort (1 tot 3 weken) en slechts twee keer verbleef hij langdurig bovenaan: 32 en 54 weken tussen augustus 2012 en augustus 2015.

Door het winnen van de CJ Cup zette hij in elk geval een eerste stap voor een mogelijke nieuwe regeerperiode. Het was in de eerste wedstrijd van het seizoen bovendien dat de man uit Holywood zijn ambities liet blijken door onder meer Jon Rahm van zich af te houden. De Spanjaard stond in de laatste ronde ook nog even alleen bovenaan, waardoor zich een prachtig tweegevecht leek te ontspannen, maar de voormalig nummer 1 van de wereld wist na een flitsende start (drie birdies op de eerste vijf holes) die lijn niet door te trekken en met een slotronde in 69 kwam hij uiteindelijk niet verder dan de met Tommy Fleetwood gedeelde vierde plaats, één slag achter nummer 3 K.H. Lee en runner-up Kurt Kitayama (-16) die één slag tekort kwam om McIlroy te achterhalen.

'Het zijn zes bijzondere maanden geweest', keek hij terug op de aanloop naar zijn herovering van de troon. 'Ik ontdekte iets in mijn spel en heb daar met mijn team heel hard aan gewerkt. Het is nu zaak op deze lijn voort te gaan.'

LPGA

Ook bij de dames zag het er lang naar uit dat de eerste plek op de Rolex Rankings over zou gaan in andere handen, maar als de nieuwe lijst dinsdag wordt gepubliceerd zal de nummer 1, net als de voorbije maanden, luisteren naar de naam Jin Young Ko. Niet omdat ze zelf zo goed speelde (sterker, ze moest zich na twee rondes geblesseerd terugtrekken uit het toernooi) maar omdat Atthaya Thitikul er niet in slaagde het BMW Ladies Championship op haar naam te schrijven. Bij winst was de Thaise de nieuwe nummer 1 geweest, maar door een matige slotronde (74) strandde ze op de zesde plaats.

Ze had overigens écht laag moeten gaan om de wedstrijd wel te hebben kunnen winnen. Haar -13 was immers ruim meer dan de winnende score van -21 die door Lydia Ko binnen werd gebracht. De voormalig nummer 1 van de wereld leverde in het weekend kaarten met 66 en 65 slagen voor een totaal van -21 en dat was ruim voldoende om als 25-jarige alweer haar 18e zege op de LPGA in de wacht te slepen.

'Ik denk niet dat ik eerder zo consistent zo goed heb gespeeld', aldus het voormalige tienerfenomeen. 'Dat ik dit toernooi op mijn naam mag schrijven betekent veel voor me', aldus de Nieuw-Zeelandse met Koreaanse roots na haar zege op Koreaanse bodem.

LET

De zege in het Hero Women's Indian Open werd een prooi voor de Duitse Olivia Cowan. De 26-jarige won daarmee voor het eerst een wedstrijd op het hoogste niveau, na in 2015 maar liefst drie toernooien op de LETAS te hebben gewonnen. In India bleef ze de Zweedse Caroline Hedwall en de Indiaase Amandeep Drall drie slagen voor. Voor Oranje zat het toernooi er al na twee dagen op. Pasquaelle Coffa leek na een keurige openingsronde (72) goede papieren te hebben om het weekend te halen, maar ging in de tweede ronde hard onderuit (85) om het weekend alsnog ruim te missen. Anne van Dam wist al na een dag dat ze kansloos was. De Nederlandse nummer 1 eindigde met een totaal van +17 na twee rondes nog maar net bij de beste honderd (T99) en gaf zichzelf daarmee ongewild een vrij weekend.

Tour
  • ProShots