De scenario’s voor Oranje

Na matige finishes in het Mallorca Open is het duidelijk wat de Nederlanders in Portugal moeten doen om hun doelen te verwezenlijken.

Joost Luiten

Het met twee miljoen euro gedoteerde toernooi op de par-71 baan van Son Muntaner leverde Daan Huizing met acht onder (72 als slot) een 23ste plaats op. Joost Luiten (foto boven) steeg met een 70 (voor-7) naar de dertigste plaats en Darius van Driel stortte met een 76 volledig in elkaar. Hij werd met -6 37ste.
De zege ging na een even slechte als spannende slotfase naar Yannik Paul (eindstand). De 28-jarige Duitser holede op de laatste hole vanaf de fringe uit voor birdie en een 72. Met -15 bleef hij zijn landgenoot Nicolai von Dellingshausen en de Engelse routinier Paul Waring een slag voor.
Het zag er op de tweede negen lang naar uit dat Marcus Armitage zou winnen. De Engelsman eindigde echter met bogey – double bogey – bogey.
Ook Ryan Fox, die recentelijk een veel sterker veld het Alfred Dunhill Links Championship klopte, greep na een matige slotronde naast de hoofdprijs. Hij werd gedeeld vierde, samen met de Engelsman Dale Whitnell.

Uitgangspunten voor de Algarve
Wie na het Portugal Masters van volgende week in de top-117 van de jaarranglijst van de DP World Tour staat, weet dat hij in het seizoen 2023 ongeveer dezelfde hoeveelheid wedstrijden kan spelen.
Joost Luiten – was 139ste, is 137ste – moet volgende week minimaal solo derde worden om de huidige nummer 117 te passeren. En dan nog is hij mogelijk niet zeker.
Darius van Driel – was 117de, is nu 118de. Zijn achterstand op Garcia Rodriguez ( de huidige nummer 117) is minder dan vijf punten. Hij zou aan een 70ste plaats genoeg kunnen hebben. Spelen we op save en richten we ons op de huidige nummer 110, dan hebben we het over een top-12 finish in Portugal
Daan Huizing – was 113de, is nu 111de. Als hij komende week in de top-30 eindigt, dan kan hem waarschijnlijk weinig overkomen. Eerste opdracht is dus de cut halen.
Wil Besseling – was 72ste, is nu 75ste (Zie onder)
Joost Luiten speelt in 2023 in ieder geval op basis van zijn 39ste plaats op de Career Money List. Die categorie komt onder de spelers tot en met plaats 117, maar voor de spelers die in de top-20 van de Challenge Tour zijn geëindigd en vér voor de geslaagden van de in november te spelen Qualifying School. Die speciale kaart is één seizoen geldig.
Dit seizoen deed Ross Fisher mee als speler uit de Career Money List. Hij kon – inclusief Portugal – in 26 toernooien in actie komen. Daar zaten wel wat invitaties bij.
Met andere woorden: na dertien onafgebroken seizoenen is Joost Luiten in een situatie beland die op korte termijn geen nadelige gevolgen heeft. Maar in 2023 moet hij weer hoger eindigen om een gang naar de Qualifying School te voorkomen.
Noot bij dit alles: alle Nederlanders zijn natuurlijk afhankelijk wat de anderen volgende week doen – of niet doen.

Wie na het Portugal Masters in de top-60 staat, kan van 10 - 13 november in het Zuid-Afrikaanse Sun City aan de met zes miljoen gedoteerde Nedbank Golf Challenge meedoen.
Joost Luiten – kan ook met een zege het gat met de huidige nummer 60, Lucas Hebert, niet overbruggen.
Darius van Driel – moet eerste of solo tweede worden.
Daan Huizing – moet eerste of solo tweede worden.
Wil Besseling – heeft nu een achterstand van ongeveer 95 punten op Hebert. Een top-6 plaats is wat hij minimaal nodig heeft.
En: alles is ook afhankelijk wie er afzegt voor Zuid-Afrika. Deze berekeningen gaan er vanuit dat iedereen gaat. Komt daar verandering in, dan is dat in feite alleen voor Besseling van belang.

Tour
  • Golfsupport.nl